Greenpeace: Ο λιγνίτης σκοτώνει 1.200 Έλληνες κάθε χρόνο

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2010 οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ εξέπεμψαν συνολικά 40 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, περισσότερους από 11.000 τόνους μικροσωματιδίων και 140.000 τόνους διοξειδίου του θείου, καθώς και περισσότερους από οκτώ τόνους βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών ουσιών, όπως υδράργυρο, αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, ψευδάργυρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη η καύση λιγνίτη ευθύνεται για την απώλεια 260.000 εργατοημερών ετησίως, εξαιτίας της νοσηρότητας του πληθυσμού, επιβαρύνοντας σημαντικά τα ασφαλιστικά

ταμεία. Η Greenpeace υποστηρίζει ότι η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλείται εκτιμάται ότι κοστίζουν έως και 3,9 δισ. ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, τάσσεται κατά της δημιουργίας νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα, ισχυριζόμενη ότι θα ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο 100 ανθρώπων ετησίως.

Όποιος επενδυτής επιθυμεί να στραφεί στον λιγνίτη θα πρέπει να πληρώνει το πραγματικό του κόστος και όχι ένα πενιχρό αντίτιμο, δήλωσε ο υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, Τάκης Γρηγορίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, το 2012 επιβλήθηκε για πρώτη φορά τέλος λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, που ορίστηκε στα 2,5 ευρώ/MWh, αποφέροντας συνολικά έσοδα για όλη τη λιγνιτική παραγωγή μόλις 55 εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα