Global Media Forum: Πετρέλαιο της νέας εποχής τα προσωπικά δεδομένα

17:22 6/7/2014 - Πηγή: Matrix24

«Τα προσωπικά δεδομένα είναι το πετρέλαιο της νέας εποχής» τόνισε ο πρόεδρος του γερμανικού δημοσιογραφικού κολοσσού Springer, Ματίας Ντέπφνερ, και κατηγόρησε για μία ακόμη φορά την Google για κατάχρηση ισχύος. Όπως είπε, προσφέρει δήθεν δωρεάν υπηρεσίες ζητά όμως ένα υψηλό τίμημα: την ψυχή μας, τα δεδομένα μας και την αγοραστική συμπεριφορά μας, τελικά δηλαδή την ελευθερία

μας.

Μιλώντας στο Global Media Forum (GMF) που διοργάνωσε στη Βόννη η Deutsche Welle, ο Ντέπφνερ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να είναι δωρεάν η καλή δημοσιογραφία, για την οποία προέβλεψε πάντως ένα συναρπαστικό μέλλον, καθώς η έντυπη δημοσιογραφία θα συγκλίνει με την ιντερνετική όταν οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέψουν τη χρήση κάποιας μορφής ηλεκτρονικού χαρτιού.

Οι διαπιστώσεις του προέδρου του ομίλου Σπρίνγκερ έδωσαν το έναυσμα για μια εις βάθος συζήτηση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δημοσιογράφοι δεν ελέγχουν πλέον την πληροφορία, είναι όμως επιτακτική όσο ποτέ η επαλήθευσή της από επαγγελματίες.

Ευήκοον ακρoατήριο στη Γερμανία για τη Σάρα Χάρισον

Μεταξύ των πλέον σημαντικών ονομάτων που πέρασαν από το φετινό Φόρουμ ήταν εκείνο της Σάρα Χάρισον, στενής συνεργάτιδας του Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία έδωσε ηχηρά παραδείγματα από τις αποκαλύψεις του Wikileaks, όπως το διαβαθμισμένο βίντεο από η δολοφονία των δύο συνεργατών του Reuters στο Ιράκ το 2007 και τα έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται η διαμεσολάβηση των Αμερικανών κατόπιν πιέσεων της Τουρκίας για να απαγορευτεί η λειτουργία του κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού Roj TV στη Δανία.

Όπως είπε ο πόλεμος των Αμερικανών παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα.

Η Χάρισον αναφέρθηκε και στην περίπτωση Σνόουντεν, λέγοντας ότι ελάχιστες χώρες είναι αρκετά ισχυρές, όπως η Ρωσία, ώστε να αντισταθούν στις πιέσεις των ΗΠΑ για να μην του προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο.

Η παρουσία της Σάρα Χάρισον στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας της παλιάς Μπούντεσταγκ της Δυτικής Γερμανίας, επιδέχεται και μίας ευρύτερης σημειολογικής ερμηνείας με δεδομένη την εμφανή ενόχληση των παριστάμενων στο GMF γερμανών δημοσιογράφων και αξιωματούχων για τις παρακολουθήσεις της NSA στη χώρα. Η Σάρα Χάρισον βρήκε ιδιαίτερα ευήκοον ακρωατήριο στη Γερμανία.

Ο ρόλος των social media στις εξεγέρσεις

Στο επίκεντρο του Φόρουμ βρέθηκε επίσης η συμβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην κινητοποίηση των πολιτών στις εξεγέρσεις που οδήγησαν στην πτώση αυταρχικών καθεστώτων.

Μέχρι να σταθεροποιηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν έναν ρόλο ελέγχου της εξουσίας, έναν ρόλο που σε ώριμες δημοκρατικές κοινωνίες παίζουν τα κοινοβούλια και οι άλλες δημοκρατικές αρχές, υποστήριξε o Ρόναλντ Μαϊνάρντους, διευθυντής μέχρι πρόσφατα του γραφείου του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν στο Κάιρο.

Στο σημαντικό ρεύμα που έχουν δημιουργήσει τα νέα μέσα, η γνωστή αιγύπτια «ψηφιακή» ακτιβίστρια Εσρά Αμπέλ Φατάχ, ενώ ο Αιμάν Μάνα, διευθυντής του Ιδρύματος Σαμίρ Κασίρ από το Λίβανο, εκτίμησε πως το να θεωρεί κανείς την Αραβική Ανοιξη «ως ένα γραμμικό γεγονός» αποτελεί υπεραπλούστευση καθώς πρόκειται για πολυσύνθετη ιστορική διεργασία. Ο αιγυπτιακής καταγωγής ισπανός δημοσιογράφος, Μπαχέρ Καμάλ, ήταν από την πλευρά του πιο σαφής: «Δεν κάνουν τις επαναστάσεις τα κοινωνικά μέσα, οι λαοί τις κάνουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα