F.T.:Aυτοκαταστροφική η πολιτική της Ελλάδας

Σε κύριο άρθρο που δημοσιεύει  η εφημερίδα Financial Times με τίτλο «Η αυτοκαταστροφική πολιτική διάσωσης της Ελλάδας»  επισημαίνει τα λάθη της πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα μας.

«Η επικείμενη αναμέτρηση επί του προϋπολογισμού του 2013 θα αποστραγγίξει την όποια μικρή ελπίδα έχει απομείνει για τη χώρα. Οι προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού αναιρούν τα οφέλη της αναδιάρθρωσης του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Το ύψος του προβλεφθέντος χρέους ξεγυμνώνει την αβίαστη ζημιά που κατάφεραν

τα λάθη της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η εκτίμηση για χρέος στο 189% του ΑΕΠ του χρόνου οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη συρρίκνωση της οικονομίας. Μία βασική αιτία ήταν η απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στην περικοπή του ελλείμματος έναντι των εξίσου αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Με περισσότερο χρόνο να κοπεί το έλλειμμα, αλλά ισχυρότερη πίεση για τις μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί περιθώριο για τόνωση της ελληνικής παραγωγικότητας και της ικανότητάς της να εξυπηρετεί το χρέος. Ένα ακόμα λάθος ήταν η καθυστερημένη και δειλή αναδιάρθρωση του χρέους των ιδιωτών πιστωτών. Αυτή η χαμένη ευκαιρία έπληξε τις προοπτικές της Ελλάδας και χρέωσε με περισσότερο ρίσκο τους Ευρωπαίους φορολογούμενους» τονίζεται στην εφημερίδα.

Εκτιμά δε ότι «οι δρακόντειες περικοπές και η διάσωση των ιδιωτών πιστωτών δεν είναι τα μόνα που ευθύνονται για την κατάρρευση της Ελλάδας. Η αβεβαιότητα που δημιουργεί η πολιτική της διάσωσης έχει όση σημασία έχουν και οι πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί. Με την κυβέρνηση επανειλημμένα με την πλάτη στον τοίχο όταν η τρόικα αποτιμά τη συμμόρφωσή της, τίποτα δεν μπορεί να σχεδιαστεί πέρα από ένα διάστημα λίγων μηνών Αυτό, συνεχίζει το άρθρο της εφημερίδας, «κρατά την οικονομία σε μια ατελείωτη ζώνη του λυκόφωτος. Η χειρότερη ζημιά προκαλείται στον τραπεζικό τομέα που ακόμα περιμένει να ανακεφαλαιοποιηθεί, προσθέτοντας μία επιζήμια πιστωτική κρίση στην πολιτική αβεβαιότητα και την καταβαραθρωμένη ζήτηση».

Τέλος η βρετανική εφημερίδα προχωρά σε προτάσεις για ενδεχόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

«Το να συνεχιστεί το σφίξιμο της μέγγενης είναι πολιτική οικονομικά αυτοκαταστροφική και πολιτικά τοξική. Δεδομένου του ότι η Αθήνα είναι βασανιστικά κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα, η πολιτική αυτή δεν είναι τόσο αναπόφευκτη όσο μπορεί να φαίνεται. Αλλά δύο προβλήματα πρέπει να λυθούν: ένα πρόβλημα ‘ροής’ των ακόμα μεγάλων υποχρεώσεων εξυπηρέτησης χρέους τα επόμενα χρόνια και το ‘σταθερό’ πρόβλημα του συνολικού εκκρεμούς χρέους. Το δεύτερο θα είναι πιο διαχειρίσιμο αν ελαφρυνθεί το πρώτο πρόβλημα και ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες».

Ο Βαξεβάνης σε ρόλο «Ρομπέν των Δασών» από τον Guardian

Μια άλλη βρετανική εφημερίδα, ο Guardian που καθημερινά ασχολείται με την υπόθεση της δίωξης και αθώωσης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη καθώς και με τον χειρισμό της φερόμενης «λίστας Λαγκάρντ» από τις πρώην και νυν κυβερνήσεις, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση με χθεσινό δημοσίευμα να αναβαθμίσει τον

Keywords
Τυχαία Θέματα