F1: Πέρασμα στην Ινδία

Τέσσερεις αγώνες απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Formula 1 και ο τίτλος του πρωταθλήματος κατά πάσα πιθανότητα κρίνεται σήμερα στην πίστα του Buddh στην Ινδία. Οι μόνες περιπτώσεις για να έχουμε παράταση είναι ο Vettel να μην τερματίσει και ο Alonso να ανέβει βάθρο, ο Ισπανός να τερματίσει 2ος και ο Vettel ένατος και πίσω ή τέλος ο Alonso να νικήσει τον αγώνα και ο Vettel

να τερματίσει έκτος ή πιο κάτω. Περιπτώσεις μάλλον απίθανες…

Στο μεταξύ απλά και ξεκάθαρα για μία ακόμη φορά, ο Sebastian Vettel πήρε την pole position στο Grand Prix της Ινδίας. Ο Γερμανός πιλότος της Red Bull είχε τεράστια διαφορά στη δυναμική, καθώς ο ρυθμός που είχε με τη μέση γόμα της Pirelli ήταν ταχύτερος από αυτόν που είχαν οι υπόλοιποι πιλότοι με τη μαλακή γόμα.

Με επτά δέκατα διαφορά, στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Nico Rosberg που συμπληρώνει την πρώτη σειρά της εκκίνησης. Πίσω τους βρίσκονται οι Lewis Hamilton και Mark Webber.

Τεχνικές πληροφορίες για τν πίστα

• Το pit lane της πίστας είναι από τα μεγαλύτερα στη Formula 1, με μήκος περίπου στα 600 μέτρα. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντική απώλεια χρόνου σε κάθε αλλαγή ελαστικών, που είναι σημαντικός παράγοντας στη στρατηγική του αγώνα.

• Η άσφαλτος είναι σχετικά τραχιά. Έχοντας κάνει το ντεμπούτο της μόλις πριν δύο χρόνια, η άσφαλτος εξακολουθεί να εξελίσσεται. Με το πέρασμα του χρόνου, η νέα άσφαλτος τείνει να γίνεται πιο τραχιά, καθώς φθείρεται το εξωτερικό στρώμα, αφήνοντας εκτεθειμένα τα χαλίκια της ασφάλτου. Αυτό αυξάνει τη φθορά των ελαστικών.

• Όσοι τερμάτισαν στον περσινό αγώνα – με σκληρές και μαλακές γόμες – έκαναν ένα pit stop περίπου στον 30ό γύρο. Η πιο δημοφιλής στρατηγική ήταν εκκίνηση με μαλακή γόμα και τερματισμός με σκληρή αν και ένας ή δύο οδηγοί στις πιο πίσω θέσεις χρησιμοποίησαν την αντίθετη στρατηγική προς όφελός τους.

Σχέση πίστας/ελαστικών:

• Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ο συνδυασμός των Στροφών 10 και 11: και οι δύο παίρνονται συνεχόμενα σαν μια καμπή. Τα ελαστικά πρέπει να αντέχουν υψηλά πλευρικά φορτία για περίπου επτά δευτερόλεπτα. Το εμπρός αριστερό ελαστικό υφίσταται μέγιστη καταπόνηση εδώ και πρέπει να αντέχει εγκάρσια επιτάχυνση της τάξεως των 4G στην έξοδο της στροφής, όπου χρειάζεται μέγιστη πρόσφυση για διατήρηση της αγωνιστικής γραμμής.

• Η Στροφή 4 είναι ένα ακόμα κρίσιμο σημείο του σιρκουί. Εδώ, τα μονοθέσια επιβραδύνουν από 320 χλμ/ώρα σε 90 χλμ/ώρα σε μόλις 140 m. Τα ελαστικά εκτίθενται σε επιβράδυνση 3,6G, αλλά εξακολουθούν να εγγυώνται σταθερότητα και ακρίβεια σε όλη τη διάρκεια του φρεναρίσματος.

• Η Ινδία περιλαμβάνει επίσης μία από τις μεγαλύτερες ευθείες της χρονιάς, μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου. Το ελαστικό περιστρέφεται περίπου 50 φορές το δευτερόλεπτο με μέγιστη ταχύτητα και μέχρι το τέλος της ευθείας, η θερμοκρασία στο πέλμα μπορεί να ξεπεράσει τους 100 βαθμούς Κελσίου.

Η μετάδοση αρχίζει στις 11.30, από ΔΤ και ΟΤΕ TV

Keywords
Τυχαία Θέματα