Eξεταστική για τη σύμβαση με τα υποβρύχια θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Σύμβαση φέρει τις υπογραφές των Ευ.Βενιζέλου και Γ.Παπακωνσταντίνου (τότε υπουργών Αμυνας και Οικονομικών) και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για νόμο – σκάνδαλο.

Με τη σύμβαση του 2010, το 75,1% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά πέρασε στην Abu Dhabi Mar και το 24,9% παρέμεινε στην THYSSEN KRUPP MARINE

THYSSENS. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, σε ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας Δ.Αβραμόπουλο, τόνισε ότι η σύμβαση για τα υποβρύχια του 2010 αποτελεί μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού και για το λόγο αυτό θα ζητηθεί άμεσα η σύσταση εξεταστικής επιτροπής και η παραπομπή όλων όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε:

-να διεκδικήσουμε όσα οφείλει ο «ψευτοεπενδυτής», όπως τον χαρακτήρισε.

-να γίνουν λεπτοί χειρισμοί γιατί η σύμβαση είναι λεόντειος εις βάρος του επενδυτή και υπέρ του ιδιώτη.

-να γίνουν λεπτοί χειρισμοί και προς την Ε.Ε. για το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης.

Ο υπουργός Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται καμία εξεταστική γιατί δεν έχει σχέση με αυτή την υπόθεση.

Επιπλέον, ο Δ.Αβραμόπουλος πρόσθεσε: «Αν κάποτε, κάποιοι, δεν είχαν λειτουργήσει υποβρυχίως δεν θα είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα με τα υποβρύχια», μια αναφορά που προκάλεσε ερωτηματικά.

Αργότερα, πάντως, ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας έσπευσε να ξεκαθαρίσει προς τους δημοσιογράφους ότι αυτή η αναφορά του δεν είχε σε καμία περίπτωση σχέση για τις ενέργειες που έγιναν μετά το 2010 αλλά αφορούσε την προηγούμενη περίοδο, που ξεκινούσε από το 2000 και αφορούσαν τον κ. Τσοχατζόπουλο.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι μέχρι την ψήφιση του νόμου του 2010 είχαν πληρωθεί στα ΕΝΑΕ 2,33 δισ. ευρώ. Μετά την ψήφιση του νόμου καταβλήθηκαν 362 εκατ. ευρώ, αλλά οι πληρωμές σταμάτησαν από τότε που ανέλαβε το υπουργείο στην κυβέρνηση Παπαδήμου (Νοέμβριος 2011), ενώ είχε καταβληθεί μόνο μία δόση τον Μάιο του 2011 (επί υπουργίας Μπεγλίτη).

Keywords
Τυχαία Θέματα