Eurogroup: Το κυπριακό κούρεμα δεν αποτελεί προηγούμενο

«Το κυπριακό πρόγραμμα δεν αποτελεί πρότυπο, αλλά τα μέτρα του είναι προσαρμοσμένα στην πολύ ιδιαίτερη κατάσταση της Κύπρου», αναφέρει το κείμενο που συμφωνήθηκε από τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προκάλεσε αναταραχή στις χρηματαγορές όταν τη Δευτέρα με τις δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και την εφημερίδα Financial Times είπε

ότι η εξυγίανση των τραπεζών στο μέλλον πρέπει να γίνεται σε εθνικό επίπεδο και με την αμφισβήτηση της ανάγκης να χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών.

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου αναφέρει ότι «ανησυχεί για τις πρόσφατες ανακοινώσεις και δηλώσεις» για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και τους «υποτιθέμενους κινδύνους» από την υπερβολική εξάρτηση από τις τράπεζες. Η ανακοίνωση του Λουξεμβούργου σημειώνει τους «πολύ υψηλούς συντελεστές φερεγγυότητας» των περισσότερων διεθνών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και διαχειριστών κεφαλαίων που λειτουργούν στο έδαφος της χώρας.

Από κοντά και το Βερολίνο

Την ίδια ώρα στην επιχείρηση «πυρόσβεσης» της… φωτιάς που άναψε ο Ντάισελμπλουμ μπαίνει δυναμικά και η γερμανική κυβέρνηση με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου Μέρκελ να χαρακτηρίζει την Κύπρο «μοναδική περίπτωση».

«Το τέλος που πρόκειται να επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου είναι μια κίνηση που γίνεται εφάπαξ και δεν πρόκειται να αποτελέσει υπόδειγμα, ούτε να επαναληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από την μία χώρα στην άλλη», επισήμανε, o εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ σε μια προσπάθεια αποστασιοποίησης του Βερολίνου από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα