DOW JONES: ΔΙΑΜΑΧΗ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Η λύση στην ελληνική κρίση χρέους είναι ένα «αγκάθι» που έχει φέρει σε οριακό σημείο τις σχέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωζώνης.

Οι απόψεις διίστανται για τον τρόπο αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να απειλεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση εάν η ευρωζώνη δεν αποδεχθεί αναδιάρθρωση του χρέους, ύψους αρκετών δεκάδων δισ. ευρώ, ώστε να επανέλθει το χρέος της χώρας σε βιώσιμο επίπεδο, αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

«Δεν υπάρχει ακόμη σύγκλιση μεταξύ των πιστωτών. Τη στιγμή που γίνεται ιδιαίτερα προφανές ότι το ελληνικό χρέος έχει εκτροχιαστεί, κανείς δεν θέλει να αποδεχτεί μια διαγραφή του χρέους», αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει.

Η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί εκ νέου μεταξύ των κυρίαρχων ζητημάτων στην ατζέντα της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ στο Τόκιο, καθώς σύντομα θα τελειώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της Αθήνας και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ανησυχούν για τις πολιτικές επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη διαγραφή του χρέους του ελληνικού χρέους των 50 δισ. ευρώ που κατέχουν.

Στο ΔΝΤ είναι πεπεισμένοι ότι χωρίς ένα haircut ή ένα άλλο πακέτο διάσωσης ή συνδυασμός και των δύο, το ελληνικό πρόγραμμα δεν οδηγεί πουθενά.

Σύμφωνα πάντα με το Dow Jones Newswires, η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δώσει επιμήκυνση δύο ετών στην Ελλάδα για να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Κάτι που επιβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε ότι το εκτιμώμενο κόστος είναι 12 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλυφθεί από την Ελλάδα.

Ωστόσο το ΔΝΤ εκτιμά ότι το κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο, θα κυμανθεί μεταξύ 16-20 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί και το κενό θα πρέπει να καλύψει η ευρωζώνη.

«Οι Ευρωπαίοι θέλουν περισσότερο χρόνο ώστε να προσπαθήσουν να έλθουν σε συμβιβασμό με το ΔΝΤ για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μέχρι να γίνει ξεκάθαρο τι θα γίνει με την Ισπανία και την Ιταλία. Στην καλύτερη περίπτωση, η Γερμανία θέλει να αναβάλει οποιαδήποτε ενέργεια που περιλαμβάνει νέα κεφάλαια προς την Αθήνα ή ένα haircut, μέχρι τις εκλογές του επομένου έτους. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου», καταλήγει το πρακτορείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα