Brazuca, η καλύτερη μπάλα και με τη βούλα της NASA

Ο Ράμπι Μέχτα, επικεφαλής του Τμήματος Πειραματικής Αεροφυσικής στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA είπε: «Ο αθλητισμός δίνει μία μεγάλη ευκαιρία για την εισαγωγή της επόμενης γενιάς επιστημόνων στο πεδίο της αεροδυναμικής, δείχνοντάς τους κάτι στο οποίο μπορούν να βασίζονται».

Να θυμίσουμε ότι η Jabulani, η επίσημη μπάλα του Μουντιάλ 2010 στη Νότια Αφρική, αναφέρθηκε ότι πολλές φορές είχε ..περίεργες κινήσεις, που έκαναν ...μάγκες τους στράικερ και ...θύματα τους γκολκίπερ. Ο λόγος; Όταν την κλωτσούσαν χωρίς φάλτσα, η μπάλα εμφάνιζε

το λεγόμενο knuckling, μια «ανατάραξη» στην πορεία της, κάνοντάς την απρόβλεπτη απέναντι στους τερματοφύλακες (οπότε αυξανόταν η πιθανότητα να καταλήξει στα δίκτυα). Και αυτό οι ραφές στην μπάλα διοχετεύουν τον αέρα με χαοτικό τρόπο, κάνοντας την πορεία της μη προβλέψιμη, ακόμη και για κοντρόλ.

Με σκοπό να ...ντριμπλαριστεί η απρόβλεπτη τροχιά, όπως αυτή της Jabulani, η Adidas συνεργάστηκε με τριψήφιο νούμερο ποδοσφαιριστών για να κατασκευάσει την περιβόητη Brazuca. Να θυμίσουμε πως η παραδοσιακή μπάλα έχει 32 έδρες (κομμάτια πλαστικού ή δέρματος ραμμένα μεταξύ τους στην επιφάνεια της μπάλας), η Jabulani είχε οκτώ και η Brazuca μόλις έξι.

Οι ερευνητές της NASA τοποθέτησαν τη Brazuca σε αεροσήραγγα μέσα στην οποία διοχετευόταν καπνός, φωτισμένος με λέιζερ, για να δείχνει τη ροή του αέρα. Τα τεστ έδειξαν ότι το knuckling εμφανίζεται σε ταχύτητα γύρω στα 48 χιλιόμετρα την ώρα, ταχύτητα πολύ μικρότερη από αυτή που εκτελούνται συνήθως τα σουτ. «Οι παίκτες θα πρέπει να είναι πιο ευχαριστημένοι με τη νέα μπάλα» προβλέπει. «Είναι πιο σταθερή στην πτήση και συμπεριφέρεται περισσότερο σαν παραδοσιακή μπάλα με 32 έδρες, τονίζει ο Μεχτά.

«Υπάρχει ένα λεπτό στρώμα αέρα που δημιουργείται κοντά στην επιφάνεια της μπάλας και λέγεται οριακό στρώμα, και είναι η κατάσταση και η συμπεριφορά του που είναι κρίσιμης σημασίας για την απόδοση της μπάλας», λέει ο Μέτχα της NASA. Η περισσότερο τραχιά επιφάνεια της Brazuca θα βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές να μειώσουν το knuckling που κάποιοι αγάπησαν να μισούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα