5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

10:55 2/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Καταθέσεις ύψους 5 δισ. ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα τις δυο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου αντισταθμίζοντας πλήρως το εξαιρετικά αρνητικό ξεκίνημα.  

Αντιστράφηκε η εικόνα στο μέτωπο των καταθέσεων μετά το σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών το τελευταίο 15θήμερο του Ιουνίου καταθέσεις ύψους 5 δις.

ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα αντισταθμίζοντας τις μεγάλες απώλειες των δυο πρώτων εβδομάδων του περασμένου μήνα.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου καταθέσεις άνω των 4 δισ. ευρώ αποχώρησαν από το σύστημα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων «έφυγε» την εβδομάδα πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, τον περασμένο Μάιο, στον απόηχο του εκλογικού. Έτσι ο Ιούνιος κλείνει οριακά θετικά για το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Μάιο, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, της ανασφάλειας και της διάχυτης αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσης, καταθέσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ αποχώρησαν από το τραπεζικό σύστημα.

Στο τέλος Μαΐου οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 157,44 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα έναντι 165,95 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών, ξεπερνώντας και τη μείωση κατά 6 δισ. ευρώ που σημειώθηκε μετά την απόφαση, τον Οκτώβριο του 2011, του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, αλλά και το πρώτο 15θήμερο του Ιουνίου, καθημερινά καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ αποχωρούσαν από το τραπεζικό σύστημα λόγω της αβεβαιότητας για το εκλογικό αποτέλεσμα και τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών ο σχηματισμός κυβέρνησης εκτόνωσε την ανησυχία και θα απομακρύνει το φάσμα μιας καταστροφικής εξόδου από την ευρωζώνη. Όπως σημειώνουν αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για ευρωπαϊκές κινήσεις που θα ελαφρύνουν βραχυχρόνια το βάρος για τη χώρα, και, παράλληλα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση αναπτυξιακών πόρων, τότε το κλίμα και οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία μπορούν να βελτιωθούν θεαματικά. Κλειδί αποτελεί η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα και η αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Αν οι διαπραγματεύσεις τρόικας – κυβέρνησης  ολοκληρωθούν με επιτυχία και απελευθερωθούν οι δόσεις της οικονομικής βοήθειας τότε το κλίμα και η ψυχολογία στην αγορά θα βελτιωθούν περαιτέρω.

Η ανάσχεση της ύφεσης (στο πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ σημείωσε νέα βύθιση κατά -6,2%), η βελτίωση της ψυχολογίας και η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση. Αν η ανησυχία εκτονωθεί και η νέα κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εταίρους, προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τότε η οικονομία μπορεί να ανακάμψει δεδομένης της άνευ προηγουμένου βύθισης των τελευταίων 18 μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα