25 χρόνια Ευρωπαϊκής Θεατρικής Σύμβασης

Τα κρατικά θέατρα της Ευρώπης γιορτάζουν φέτος τα 25 χρόνια της Ευρωπαϊκής Θεατρικής Σύμβασης, του δικτύου που έχουν στήσει από το 1988 για την προώθηση των σύγχρονων θεατρικών έργων, την υποστήριξη της κινητικότητας των ηθοποιών και την ανάπτυξη των πολιτιστικών ανταλλαγών. Η Ευρωπαϊκή Θεατρική Σύμβαση είναι σήμερα η μεγαλύτερη ένωση θεάτρων και γι’ αυτό αποφάσισε να γιορτάσει την επέτειο με εκδηλώσεις σε 8 πόλεις 7 ευρωπαϊκών χωρών. Η αρχή των εκδηλώσεων έγινε στο Κρατικό Θέατρο της Στουτγάρδης.

Κάθε πόλη αναλαμβάνει να συζητήσει ένα σημαντικό θέμα που σχετίζεται με τα κρατικά θέατρα σήμερα. Η Στουτγάρδη ασχολήθηκε με το πώς θα ελκύσει τη νεολαία ένα κρατικό θέατρο.

«Το να ελκύσεις νέους ανθρώπους στο θέατρο σήμερα είναι το ίδιο δύσκολο, όσο ήταν και πριν από 100 χρόνια. Μπορεί οι καιροί να είναι διαφορετικοί, αλλά δεν ήταν ποτέ δεδομένο ότι οι νέοι άνθρωποι επιθυμούσαν να έρθουν σε έναν κλειστό χώρο για να ακούσουν να λέγεται επί σκηνής μια ιστορία. Αυτήν τη συλλογική, δημοκρατική μορφή εμπειρίας, που είναι το θέατρο, πρέπει πάντα να την αναθεωρούμε και να την ανακαλύπτουμε από την αρχή» τονίζει ο Χάσκο Βέμπερ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου της πόλης.

Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετέχουν επαγγελματίες του θεάτρου, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι οι οποίοι συζητούν και ανταλλάσσουν εμπειρίες από τις χώρες που προέρχονται. Στη Λιέγη, η Ανώτερη Σχολή Υποκριτικής παρουσίασε νέες ιδέες για την εκπαίδευση του ηθοποιού και τον τρόπο εργασίας του μέσα σε θεατρικές ομάδες. Η Ευρωπαϊκή Θεατρική Σύμβαση εκπροσωπεί σήμερα 40 θέατρα-μέλη που προέρχονται από 20 ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος της η μεγιστοποίηση του ρόλου των κρατικών θεάτρων στην πολιτιστική πολιτική της Ευρώπης. Στην Καρλσρούη, η συζήτηση που έγινε αφορούσε την στρατηγική και τις καλλιτεχνικές προσεγγίσεις στο παιδικό και το νεανικό θέατρο. Σήμερα, είναι σημαντικό να μαθαίνουμε στα παιδιά ότι το θέατρο δεν είναι μόνο για διασκέδαση, αλλά ότι είναι μία πλατφόρμα έκφρασης κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων.

«Το σύγχρονο θέατρο θα είναι πάντα ικανό να προσφέρει μια συλλογική προσέγγιση των σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων, χωρίς απαραίτητα να δίνει απάντηση, αλλά θέτοντας τουλάχιστον τα ερωτήματα. Το θέατρο μπορεί επίσης να ενσωματώσει τα νέα μέσα. Το θέατρο δεν κινδυνεύει να πεθάνει από τις νέες μορφές μέσων» αναφέρει ο Γιαν Λίντερς, διευθυντής δραματουργίας του κρατικού θεάτρου της Καρλσρούης.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα