Τροφικές δηλητηριάσεις: Καραδοκούν το καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης, που βοηθά στη γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων, παρατηρούνται δεκάδες κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης, ιδίως στις τουριστικές περιοχές. Κι αυτό οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.

ΜΙΑ ΑΟΡΑΤΗ ΑΠΕΙΛΗ

Ανάλογα με τον παράγοντα που τις προκάλεσε, οι τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να

εμφανιστούν μισή ώρα μετά την κατανάλωση των τροφίμων, ύστερα από λίγες ώρες ή ακόμη και μέρες και χαρακτηρίζονται επιδημία όταν προσβάλλονται με τα ίδια συμπτώματα δύο ή περισσότερα άτομα, ενώ η επιδημιολογική ή η εργαστηριακή έρευνα έχει αποδείξει ότι η πηγή είναι η τροφή. Οφείλονται στην επιμόλυνση ή στην αύξηση των μικροοργανισμών στα τρόφιμα ή στην παρουσία τοξινών ή χημικών ουσιών σ’ αυτά.

ΚΥΡΙΟΙ ΕΝΟΧΟΙ

Μικρόβια (σαλμονέλα)Ιοί (echo)Παράσιτα (τριχίνωση)Προϊόντα των μικροβίων (τοξίνες)Χημικές ουσίες (τοξίνες των μανιταριών)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αντιμετώπιση των τροφικών δηλητηριάσεων είναι συνήθως υποστηρικτική, δηλαδή χορηγούνται στον ασθενή υγρά για την επαρκή ενυδάτωσή του, αντιεμετικά και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιδιαρροϊκά φάρμακα.

Το αν θα εισαχθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο, αν του χορηγηθούν αντιβιοτικά ή κάποια επιπλέον ειδική θεραπεία, είναι απόφαση του γιατρού του, ο οποίος πρέπει πάντα να ειδοποιείται αμέσως με το που αρχίζουν τα συμπτώματα.

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΕΣ

Οι καλοκαιρινές γαστρεντερίτιδες είναι βαρύτερες από εκείνες του χειμώνα, γιατί οφείλονται κυρίως σε μικρόβια και λιγότερο σε ιούς. Εκδηλώνονται με εμετό, πυρετό, διάρροιες ή κολικοειδή κοιλιακά άλγη και πλήττουν περισσότερο τους ηλικιωμένους και τα παιδιά.

Αντιμετώπιση:
Στην πλειονότητά τους είναι αυτοϊάσιμες και μπορούν να αντιμετωπιστούν και στο σπίτι. Η θεραπεία τους στοχεύει στη γρήγορη αναπλήρωση των απωλειών σε νερό και άλατα του σώματος που χάνονται με τη διάρροια και τον εμετό. Ίσως χορηγηθούν και κάποια αντιεμετικά και αντιδιαρροϊκά φάρμακα, όχι όμως στα παιδιά. Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνον κατόπιν εντολής του γιατρού σε λίγες επιλεγμένες περιπτώσεις και πάντα ύστερα από ιατρική εκτίμηση και εργαστηριακό έλεγχο.

Στα παιδιά:

Όταν αρχίσουν οι διάρροιες, δώστε τους αμέσως ηλεκτρολυτικό διάλυμα και μετά συνεχίστε με ελαφριά διατροφή με βάση το ρύζι και το κοτόπουλο.Αποφύγετε αναψυκτικά, χυμούς, τσάι, λίπη, χόρτα, διότι αυτά επιδεινώνουν την εντερική λειτουργία.Σε περίπτωση που υπάρχει πυρετός, αντιμετωπίστε τον με αντιπυρετικά. Αν, όμως, το παιδί αδυνατεί να πάρει αντιπυρετικό (λόγω εμετών), χρησιμοποιήστε υπόθετα παρακεταμόλης και βάλτε του ψυχρά επιθέματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο ή καλέστε γιατρό όταν το παιδί, παρά τη βοήθεια που του προσφέρατε, παρουσιάζει:

Υπερπυρεξία, ακατάσχετους εμετούς και διάρροια.Γενική κατάπτωση (ανουρία, ατονία), στεγνό δέρμα και γλώσσα.

ΣΑΛΜΟΝΕΛΩΣΗ

Κύριο σύμπτωμά της είναι η διάρροια. Συχνά συνοδεύετα

Keywords
Τυχαία Θέματα