Τα τρία «όχι» της Άνγκελα Μέρκελ

Πριν αναχωρήσει για το Παρίσι για τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τράβηξε και πάλι τις «κόκκινες» γραμμές της, από το βήμα του κοινοβουλίου στο Βερολίνο. Τρία «όχι» είπε η Μέρκελ. «Όχι» στη μεγάλη απόφαση που προσδοκάται από τη σημερινή κρίσιμη σύνοδο κορυφής. «Όχι» στην όποια πρόταση για την κοινοτικοποίηση των χρεών στην Ευρώπη, ακόμη και στην light εκδοχή που παρουσίασε χθες το κουαρτέτο

των κορυφαίων των ευρωπαϊκών θεσμών. «Όχι» στις μεγάλες προσδοκίες των εταίρων από τη Γερμανία.

Η Μέρκελ δεν είπε τίποτε καινούργιο χτες στη Βουλή κι αυτό φάνηκε από τις πρώτες λέξεις της ομιλίας της: «Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, πρέπει να προχωράμε βήμα- βήμα, να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες του προβλήματος». Για την καγκελάριο «ρίζα» του προβλήματος δεν είναι η λιτότητα, είναι αφενός το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας κάποιων κρατών μελών της Ευρωζώνης, αφετέρου τα λάθη που έγιναν κατά την ίδρυση της ΟΝΕ και πρέπει να διορθωθούν. «Όλα τα κράτη μέλη και η Γερμανία πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες και να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους», πρόσθεσε. Να σημειωθεί, ότι μόλις προχτές το δημόσιο χρέος της Γερμανίας ξεπέρασε τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο το πρώτο τρίμηνο του 2012 κατά πάνω από 2%, σε μια εποχή που θεωρητικά θα έπρεπε να μειώνεται, καθώς τα φορολογικά έσοδα αφθονούν, η ανεργία είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η χώρα παραμένει στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Γιʼ αυτά δεν είπε λέξη η Μέρκελ, ίσως επειδή για την ώρα οι διεθνείς επενδυτές δανείζουν τη Γερμανία με ουσιαστικά αρνητικά επιτόκια.

Η μόνη αποστροφή του λόγου της, που δεν την χωρίζει από τη Γαλλία, ήταν η παραδοχή ότι χρειάζονται μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας στην Ευρώπη, ωστόσο πάντα σε συνδυασμό με την εξυγίανση των προϋπολογισμών. Με λίγα λόγια επιμένει ότι η χρηματοδότηση των όποιων αναπτυξιακών μέτρων θα πρέπει να γίνει από υφιστάμενα κονδύλια, χωρίς νέο δανεισμό.

Για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες, η Μέρκελ απείλησε τους εταίρους της δια της …αδυναμίας της. «Ναι μεν η Γερμανία είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρωζώνης και παράγοντας σταθερότητας, αλλά έχει κι αυτή τα όριά της», είπε υπονοώντας ότι εάν ξεπεραστούν αυτά τα όρια, δε θα αντέξουν ούτε οι μηχανισμοί στήριξης.

Με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι θα δεχτεί πιέσεις, πλην όμως δήλωσε αποφασισμένη να μην αποδεχτεί κοινοτικοποίηση των χρεών, εφόσον δεν κοινοτικοποιείται και ο έλεγχος των δημοσιονομικών πολιτικών. «Μιλάνε όλοι πάρα πολύ για κοινές εγγυήσεις και πολύ λίγο για ελέγχους και δυνατότητες κυρώσεων», είπε, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις προτάσεις Ρομπέι- Μπαρόζο- Γιούνκερ και Ντράγκι, που θα παρουσιαστούν σήμερα στη σύνοδο. Κι επανέλαβε ότι η ιδέα περί ευρωομολόγων είναι «οικονομικά λανθασμένη και αντιπαραγωγική».

Ποιος είναι σοσιαλιστής;

Την ίδια άποψη εξέφρασε εκ μέρους των Φιλελεύθερων κυβερνητικών της εταίρων και ο Ράινερ

Keywords
Τυχαία Θέματα