Τα τέσσερα hacks του Facebook που άλλαξαν τον κόσμο της τεχνολογίας

Το 2006, o 22χρονος τότε Mark Zuckerberg αποφάσισε να εγκαταλείψει την ανάπτυξη κωδίκων υπολογιστών, για να επικεντρωθεί στη διαχείριση της ταχέως αναπτυσσόμενης νεοσύστατης επιχείρησης του. Όπως ο Jim Brown αποσύρθηκε από το αμερικανικό ποδόσφαιρο στα 29 του ή ο E. M. Forster εγκατέλειψε τη συγγραφή μυθιστορημάτων στα 40 του, το παιδί-θαύμα που προγραμμάτισε την πρώτη εκδοχή του Facebook τώρα άρχιζε να απομακρύνεται από το υπερβατικό του ταλέντο.

Ή, τουλάχιστον, έτσι φαινόταν. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Zuckerberg άρχισε να βάζει στον εαυτό του ετήσιες δοκιμασίες πειθαρχίας, αποφασίζοντας το 2009 να φορά καθημερινά γραβάτα στη δουλειά, το 2010 να μάθει κινεζικά και το 2011 να τρώει μόνο όποιο ζώο έχει σκοτώσει ο ίδιος.

Νωρίτερα αυτό το έτος, εν αγνοία όλων, εκτός μερικών φίλων και συνεργατών, έθεσε στον εαυτό του μια νέα πρόκληση, με άγνωστες συνέπειες για το τι πρόκειται να γίνει σύντομα η νεότερη εισηγμένη εταιρεία της Sillicon Valley. O Mark Zuckerberg υποσχέθηκε να επιστρέψει στις ρίζες του και να περνά τον χρόνο του κάθε μέρα ασχολούμενος με τον προγραμματισμό.

Το πραγματικό ταλέντο του Zuckerberg ήταν πάντα η ευκολία του στο hacking. Αυτή είναι η θεμελιώδης λέξη του Facebook, το hack. Στο δελτίο δημόσιας προσφοράς του, το Facebook περιγράφει επανειλημμένα την εταιρική κουλτούρα ως «ο τρόπος του hacker». Στη νέα του έδρα, ένα συγκρότημα γραφείων 57 στρεμμάτων στο Menlo Park της California, σε ένα από τα κτίρια μια μεγάλη πινακίδα γράφει: «Η Εταιρεία Του Hacker». Οι επιγραφές αυτές δεν σημαίνουν ότι το Facebook ένωσε τις δυνάμεις του με τους Anonymous ή ότι θα επιθυμεί να παρεισφρήσει στον υπολογιστή που ελέγχει τα Αμερικανικά Συστήματα Άμυνας. Μιλούν για την επίτευξη ενός στόχου με μη συμβατικό τρόπο.

Ο Zuckerberg και η ομάδα του έχουν κάνει μια σειρά από υψηλού ρίσκου κινήσεις -hacks που άλλαξαν τη Silicon Valley-, που ήταν πολύ πιο τολμηρές από ό,τι να εμφανιστεί με φούτερ με κουκούλα στην παρουσίαση της IPO.

Hack #1: Κάνε φίλο τον εχθρό του εχθρού σου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να τα βρεις με τη Microsoft

Απορρίπτοντας προτάσεις εξαγοράς από εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Yahoo ή η Viacom, ο Zuckerberg διάλεξε από νωρίς για την εταιρεία του τον δρόμο της αυτονομίας. Αργότερα, η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του εξελίχθηκε σε σύναψη συμμαχιών. Το 2007, η Google φάνταζε ως η καλύτερη εναλλακτική έναντι της μαχητικής, αλλά εξασθενίζουσας Microsoft. Εκείνη την εποχή, το Facebook απολάμβανε εκθετικούς ρυθμούς αύξησης των χρηστών του, άλλα έμενε ακόμα να αναπτύξει το σύστημα διαφήμισης, ενώ αναζητούσε τρόπους χρηματοδότησης της ανάπτυξης υποδομών και της μισθοδοσίας. Η Microsoft και η Google ανταγωνίζονταν για τη συμφωνία, ενώ τσακώνονταν για το δικαίωμα επένδυσης στην πολλά υποσχόμενη νέα επιχείρηση.

Το Facebook έφερε τις Google και Microsoft αντιμέτωπες, αυξάνοντας κατακόρυφα τόσο την αξία της διαφημιστικής συμφωνίας όσο και της επένδυσης στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Τελικά, ο Zuckerberg επέλεξε τη Mi

Keywords
Τυχαία Θέματα