Συναγερμός για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών καθώς τα διαθέσιμα του Δημοσίου κινδυνεύουν να εξαντληθούν και ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες πληρωμών του Δημοσίου έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οπότε αναμένεται να καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται σε οριακό σημείο. «Δεν πήραμε τη δόση που έπρεπε να πάρουμε

και έχουμε εκκρεμότητα ομόλογο της ΕΚΤ, όπου έχουμε διαβεβαίωση από τον κ. Γιούνκερ ότι θα βρεθεί λύση σε αυτό». Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης ενδέχεται να καθυστερήσει καθώς η αδυναμία της κυβέρνησης να καταλήξει στο νέο πακέτο μέτρων μεταθέτει χρονικά και την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η έκθεση θα παραδοθεί το Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα να μετατεθεί χρονικά και η έγκριση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τα εναλλακτικά σχέδια για την τόνωση της ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες εξασφαλίστηκε η έγκριση της τρόικας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλαράκι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Έτσι, το ελληνικό Δημόσιο θα δανειστεί προσωρινά 3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να αντλεί ρευστότητα μέσω εντόκων γραμματίων, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα να προχωρήσει τον ερχόμενο μήνα σε περισσότερες εκδόσεις, πέραν των προγραμματισμένων.
Το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει και στη συνδρομή της τρόικας, η οποία θα κληθεί να χορηγήσει στην Ελλάδα ένα «ενδιάμεσο» δάνειο, με το οποίο η χώρα μας θα αποπληρώσει ομόλογα 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης. Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν το νέο πακέτο μέτρων θα οριστικοποιηθεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε χθες έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνάντηση προέκυψε ότι η τρόικα απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα σε δύο φάσεις, ενώ φέρεται να συνδέει άμεσα τη λήψη των μέτρων αυτών με τη δόση του Σεπτεμβρίου, που είναι καταλυτική για τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάργηση του εναπομείναντος 13ου-14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι πια στο τραπέζι.  Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια δεν έχει ένθερμους υποστηρικτές.

Στον αντίποδα βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ. Οι μισθοί των περίπου 68.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα συμπιεστούν σημαντικά, καθώς οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις δαπανών αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Του Στέλιου Κράλογλου – express.gr

<
Keywords
Τυχαία Θέματα