Πυρηνικός αντιδραστήρας βρέθηκε σε υπόγειο καταφύγιο της Kodak!

Ο μίνι πυρηνικός αντιδραστήρας, μεγέθους  ψυγείου, βρέθηκε στο προάστιο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, όπου στεγάζονταν τα γραφεία διοίκησης της πάλαι ποτέ πανίσχυρης εταιρείας φωτογραφικών μηχανών που πτώχευσε και λειτουργούσε από το 1974.
Υπεύθυνοι της εταιρείας υποστήριξαν ότι χρησιμοποιούσαν τον πυρηνικό αντιδραστήρα για πειράματα ραδιογραφίας και τεστ αντοχής υλικών. Σύμφωνα με

τους ισχυρισμούς τους η λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα ήταν ασφαλής και ουδέποτε παρουσίασε κάποιο πρόβλημα.

Ο μίνι πυρηνικός αντιδραστήρας τύπου CFX αγοράστηκε το 1974 και περιείχε δύο κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου. Ήταν εγκατεστημένος  σε αυστηρά φυλασσόμενο υπόγειο καταφύγιο και ο χειρισμός του γινόταν με υδραυλικά συστήματα.

Ακόμη και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πως η Kodak κατάφερε να λάβει άδεια λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα σε μια κατοικημένη περιοχή που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα αμερικανική μεγαλούπολη.

Αξιωματούχοι των δημοτικών και πολιτειακών αρχών της  Νέας Υόρκης εξέφρασαν την έκπληξη τους για την ύπαρξη του αντιδραστήρα, ο οποίος, όπως λέγεται, σταμάτησε να λειτουργεί το 2006.

«Λίγοι γνώριζαν την ύπαρξη του πυρηνικού αντιδραστήρα», επισημαίνει σήμερα ο Άλμπερτ Φίλο, επί σειρά ετών επιστήμονας της Kodak, ο οποίος είχε επισκεφτεί το μυστικό καταφύγιο. «Για ευνόητους λόγους η ύπαρξη του κρατήθηκε μυστική».

ΜΙΝΑ ΠΕΠΠΑ – pheme.gr

Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα.

Πυρηνικός αντιδραστήρας βρέθηκε σε υπόγειο καταφύγιο της Kodak! | Παρουσία - Καθημερινή αδέσμευτη ηλεκτρονική εφημερίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα