Περιφερειάρχες: Καταργήστε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με τη μορφή που αυτές δημιουργήθηκαν και λειτουργούν μέχρι σήμερα από τον Καλλικράτη, ζήτησαν και επισήμως από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη οι 13 περιφερειάρχες της χώρας.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών με τους 13 Περιφερειάρχες να θέτουν στον κ. Στυλιανίδη και στον αναπληρωτή υπουργό κ. Αθανασίου τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με την προτεινόμενη κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να μπαίνει σε πρώτο πλάνο.
Όπως είχε

αποκαλύψει πριν από λίγες ημέρες η «Ε», οι Περιφερειάρχες τηρώντας μία κοινή γραμμή, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων και καταβολών φέρονται αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα διεκδικώντας την άμεση αλλαγή ενός καθεστώτος που δημιουργήθηκε με τον Καλλικράτη, το οποίο δεν προσφέρει σε τίποτε άλλο παρά στην ενίσχυση της γραφειοκρατίας.
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα όπως είπε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, που χαρακτήρισε απόλυτη αναγκαιότητα την μεταφορά αρμοδιοτήτων σταδιακά στις Περιφέρειες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
«Προτεραιότητα για εμάς είναι να γίνουν άμεσα οι τομές που πρέπει στο κράτος. Ζητάμε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να έχει ως μοναδικό ρόλο τον έλεγχο της νομιμότητας. Υπάρχει μία κοινή γραμμή έξω από κόμματα. Να τελειώνουμε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με τους μετακλητούς υπαλλήλους και να υπάρχει επικεφαλής προϊστάμενος, διευθυντής για τον έλεγχο της νομιμότητας. Δε θέλουμε η εκάστοτε κυβέρνηση να βάζει μετακλητούς υπαλλήλους σε αυτές. Είναι μία διαχρονική και κοινή θέση των Περιφερειαρχών με κοινό στόχο την ενίσχυση των Περιφερειών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει δύναμη σε ένα θεσμό που ακόμη σήμερα έχει την ανοχή του κόσμου», σημείωσε αρχικά.

Τα εντελλόμενα
Από τα ζητήματα που επίσης έθεσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου οι Περιφερειάρχες είναι και ο προληπτικός έλεγχος στα εντελλόμενα των Περιφερειών από το ελεγκτικό, ώστε οι διαδικασίες και η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ να γίνονται ταχύτερα.
«Δε γίνεται να συνεχίσουμε έτσι με τα εντελλόμενα. Εμείς ζητάμε να γίνεται έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας. Ή είμαστε Περιφερειάρχες ή δεν είμαστε. Είναι αδιανόητο κατόπιν εορτής να γίνεται έλεγχος σκοπιμότητας και να σταματούν οι πληρωμές στα εντελλόμενα. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται προληπτικά και όχι εκ των υστέρων», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.
Ακόμη, οι Περιφερειάρχες ζήτησαν την καταβολη των χρημάτων για την μεταφορά των μαθητών, όπως και την αποπληρωμή των χρεών που έχουν ήδη δημιουργηθεί λόγω των περικοπών στις Περιφέρειες.
Εκτός από την… καλή διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και την δέσμευση ότι τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν διεξοδικά, οι Περιφερειάρχες δεν κατάφεραν να αποσπάσουν ρευστό, το οποίο άλλωστε δεν υπάρχει.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Αναδημοσίευση από: thesprotia-news.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα