Πέφτει η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας το 2012

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD (International Institute for Management Development), κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους 2011, η Ελλάδα κατέλαβε την 58η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών που μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο, σημειώνοντας πτώση κατά δυο (2) θέσεις σε σχέση με την περυσινή κατάταξη. Η Ελλάδα ξεπερνά μόνον τη Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται σταθερά στην

59η θέση της διεθνούς κατάταξης από το 2004. Η πτώση ήταν αναμενόμενη, λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης που επικράτησε στη χώρα το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του IMD, η συνολική κατάταξη μιας χώρας, μεταξύ των 59 χωρών που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των επιδόσεων που αυτή επιτυγχάνει στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών, και συγκεκριμένα, στην “Οικονομική Αποδοτικότητα”, στην “Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα”, στην “Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα” και στις “Υποδομές”.

Συγκεκριμένα, στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών, η κατάταξη της Ελλάδας το 2012 σε σχέση με το 2011 είναι η ακόλουθη:
Στον τομέα της “Οικονομικής Αποδοτικότητας”, η χώρα μας παρέμεινε για το 2012 στην 58η θέση, την οποία κατείχε και στην περυσινή κατάταξη, μετά την πτώση κατά δέκα (10) θέσεις μεταξύ των ετών 2010 και 2011. Πρόκειται για την προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τη χειρότερη θέση που είχε ποτέ η χώρα μας από το 1999.
Στον τομέα της “Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας”, η Ελλάδα απώλεσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δυο (2) ακόμη θέσεις και από την 56η το 2011, βρίσκεται πλέον στην 58η, δηλαδή και πάλι τοποθετείται στην προτελευταία θέση της Παγκόσμιας κατάταξης, ομοίως τη χειρότερη θέση από το 2009.
Στον τομέα της “Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας”, η θέση της χώρας μας επιδεινώθηκε κατά τρεις (3) θέσεις και από την 53η το 2011 βρίσκεται πλέον στην 56η για το 2012, δηλαδή μόλις τρεις θέσεις πριν την τελευταία χώρα της κατάταξης.
Στον τομέα των “Υποδομών”, η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε, επίσης, κατά δυο (2) θέσεις, καταλαμβάνοντας για το 2012 την 34η θέση, από την 32η που κατείχε το 2011.

Η πτώση κατά δυο (2) θέσεις της χώρας μας στην Παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, αποτελεί φυσιολογική συνέπεια καταρχήν της αβεβαιότητας και ανασφάλειας, που κυριαρχεί αναφορικά με την έξοδο ή όχι της χώρας μας από την Ευρωζώνη, και εξ’ αιτίας της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, η οποία δεν συνοδεύτηκε από κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
Τη θέση της χώρας το 2012 σε σχέση με το 2010 επιδείνωσαν περαιτέρω τόσο τα άσχημα  μακροοικονομικά μεγέθη, όσο και το κυριότερο, οι προβλέψεις για την (αρνητική) εξέλιξή τους κατά το 2012.

Ως εκ τούτου, το IMD θεωρεί ότι οι πέντε (5) κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, κατά το 2012, είναι:

Η ταχεία προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα, ούτως ώ

Keywords
Τυχαία Θέματα