Μηνύματα ανακούφισης και αναμονή για σχηματισμό κυβέρνησης

Μηνύματα ανακούφισης, αλλά και αναμονής για τη νέα κυβέρνηση, έφερε απ’ όλον τον πλανήτη το αποτέλεσμα των εκλογών. Η νίκη Σαμαρά σήμανε “τέλος” του διεθνούς συναγερμού, Βερολίνο και Βρυξέλλες εξέφρασαν ικανοποίηση – όμως, η Ανγκελα Μέρκελ διαμήνυσε ξανά πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στους

όρους του Μνημονίου και καμία χαλάρωση στα μέτρα.

Από το Μεξικό η Γερμανίδα Καγκαλάριος δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι περιμένει να σχηματιστεί γρήγορα μια σταθερή κυβέρνηση που θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της χώρας.

Αντίθετα, ανοικτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των χρονικών ορίων του μνημονίου άφησε και σήμερα ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, Γκιντο Βεστερβέλε: «Δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε αλληλεγγύη. Τώρα περιμένουμε απ’ την Ελλάδα να εφαρμόσει ακλόνητα και εντατικά τις συμφωνίες. Αυτό αντανακλά το εκλογικό αποτέλεσμα.»

Υπέρ της αναπροσαρμογής του μνημονίου που έως σήμερα βασιζόταν στις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων τάχθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος της ομάδας των Φιλελεύθερων Γκι Φερχοφσταντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καλός οιωνός που ανοίγει θετικές προοπτικές για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τους εταίρους της Ελλάδας.

Tο Eurogroup δηλώνει έτοιμο να στηρίξει τους Έλληνες, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν κάνει.

«Περιμένουμε η νέα κυβέρνηση να συγκροτηθεί σύντομα, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε πώς να βοηθήσουμε την Ελλάδα, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, στη βάση του προγράμματος που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδα και της ευρωζώνης», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο.

«Σεβόμαστε απολύτως τη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού. Πάντα λέγαμε ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη. Κι οι Έλληνες το ξεκαθάρισαν. Είμαστε χαρούμενοι γι αυτήν την επιλογή», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. «Έχουμε λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα και το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση για την περαιτέρω πορεία», τονίζεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

Για γαλήνια προοπτική στην Ευρώπη μίλησε ο Ιταλός πρωθυπουργός: Μάριο Μόντι: «Μια ευρωπαϊκή πολιτική περισσότερο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη – κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί η Ελλάδα – μας επιτρέπει να έχουμε γαλήνια προοπτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη.»

«Τα νέα είναι καλά για την Ελλάδα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το ευρώ, αλλά και για την Ισπανία. Είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι το ευρω θα ενδυναμωθεί και οι Έλληνες θα νιώσουν σύντομα τα θετικά αποτελέσματα αυτής της απόφασης», δήλωσε από την πλευρά του ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον δεν αποκλείει την πιθανότητα μιας επαναδιαπραγμάτευσης και ζ

Keywords
Τυχαία Θέματα