Δεν έπεισε ο Ντράγκι τις αγορές-Άνοδος επιτοκίου για Ισπανία-Ιταλία

Δεν έπεισαν τις αγορές, οι ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για τη στήριξη του ευρώ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει έναν μηχανισμό ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες για να προβαίνει σε απευθείας αγορές ομολόγων ώστε να σταθεροποιούνται τα κόστη δανεισμού χωρών-μελών της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ωστόσο οι προσδοκίες για άμεσα παρεμβατικά μέτρα που δημιουργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον Μάριο Ντράγκι, όταν δήλωσε ότι θα κάνει

«ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση της ευρωζώνης», δεν φαίνεται να ικανοποιούνται.

Οι επενδυτές απάντησαν με άνοδο του επιτοκίου των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας ξεπέρασε εκ νέου το 7% στις αγορές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο: λίγο μετά τις 17:30 (ώρα Ελλάδας), διαμορφώθηκε στο 7,082%, έναντι 6,732% την Τετάρτη στο κλείσιμο. Το αντίστοιχο επιτόκιο της Ιταλίας είχε νωρίτερα ξεπεράσει το 6%.

Παράλληλα μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι δείκτες στα χρηματιστήρια της Μαδρίτης, Φρανκφούρτης και του Παρισιού και του Μιλάνο. Με πτώση άνοιξε και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Μάριο Ντράγκι εξήγγειλε επίσης ότι η ΕΚΤ θα συζητήσει τον επόμενο μήνα την χαλάρωση και την διεύρυνση του καταλόγου περιουσιακών στοιχείων τα οποία γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις (collateral).

Παράλληλα θα επαναλάβει κινήσεις όπως η παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω μακρόχρονων, χαμηλότοκων δανείων, κάτι που έκανε στις αρχές του χρόνου διοχετεύοντας 1 τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

Στο παρελθόν πάντως το συγκεκριμένο μέτρο δεν απέδωσε καθώς οι τράπεζες «πάρκαραν» το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών στην ΕΚΤ, αντί να αυξήσουν τις διατραπεζικές χορηγήσεις, τον δανεισμό στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Η Γερμανία έχει πάντως διατυπώσει «επιφυλάξεις» σχετικά με τα σχέδια η ΕΚΤ να αγοράζει χρέος χωρών-μελών της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τις αγορές δανεισμού.

«Ο Γενς Βάιντμαν και η Μπούντεσμπανκ έχουν επιφυλάξεις για τα έκτακτα, μη-συμβατικά αυτά μέτρα», επισήμανε ο Ντράγκι, αναφερόμενος στον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Υπαινισσόμενος τις γερμανικές ανησυχίες, ο Ντράγκι είπε πως επιτροπές της Τράπεζας πρόκειται να «σχεδιάσουν τις κατάλληλες διαδικασίες για αυτά τα μέτρα πολιτικής», απόφαση που ελήφθη «βασικά ομόφωνα, με μια επιφύλαξη».

Προαναγγέλλοντας μια διαφοροποίηση σε σχέση με την πρακτική που ακολουθούσε ως τώρα, ο Ντράγκι είπε επίσης ότι η ΕΚΤ θα τηρεί πολιτική «πλήρους διαφάνειας», και ότι οι χώρες που επωφελούνται από τις αγορές ομολόγων θα κατονομάζονται.

Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να δανείζει επιπλέον κεφάλαια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), αφού αυτός «δεν πληροί τους όρους» για κάτι τέτοιο.

«Ο σημερινός σχεδιασμός του ΕΜΣ δεν επιτρέπει να αναγνωριστεί ως κατάλληλος εταίρος» για την χορήγηση δανείων από την ΕΚΤ, σημείωσε ο Ντράγκι, τονίζοντας

Keywords
Τυχαία Θέματα