Αρχές Σεπτεμβρίου η ανακοίνωση του πακέτου μέτρων 11,5 δισ.

Μέχρι την επιστροφή της Τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξειδικεύσει τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί. Το μεγαλύτερο βάρος αναμένεται να σηκώσει το υπουργείο Εργασίας με περικοπές ύψους πέντε δισ. ευρώ. Αύριο θα ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο Κάρολο Παπούλια ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το οριστικό πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ.

με την τρόικα να αναχωρεί από την Ελλάδα ικανοποιημένη από την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Οι συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος ήταν παραγωγικές και υπήρξε γενική συμφωνία για την ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα τις εργασίες τους μέσα στον επόμενο μήνα», τονίζεται σε ανακοίνωση των εκπροσώπων της ΕΕ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Την Τρίτη ο Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές.

Το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων θα σηκώσει το Υπουργείο Εργασίας με περικοπές ύψους 5 δις ευρώ. Από 2 δισ. δαπάνες θα περικόψουν τα Υπουργεία Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 1 δισ. το Υπουργείο Άμυνας, 1,1 δισ. τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και 500 εκατ. το Υπουργείο Παιδείας.

Εντός της εβδομάδας, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει την επεξεργασία του σχεδίου εξιδανίκευσης των μέτρων προκειμένου να αποστείλει στους επικεφαλής των δανειστών μας συγκεκριμένες προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών που έχουν κλειδώσει είναι:

• Περικοπή από 25%-30% στο εφάπαξ

• Μείωση κύριων συντάξεων 10% από τα 1.500 ευρώ και πάνω (από το 1ο ευρώ)

• Πλαφόν 2.500 ευρώ σε κύριες συντάξεις

• Μείωση έως και 35% στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ

• Καμία ανανέωση σύμβασης εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις

• Επανεξέταση του ΕΚΑΣ

Την ίδια ώρα η συνεχώς αυξανόμενη ύφεση φαίνεται πάντως πως έπεισε την τρόικα να δει με θετικό μάτι τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για τον φετινό προϋπολογισμό. Η αρχή μάλιστα έγινε ήδη με τις δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

Μάχη δίνεται για:

την αποφυγή περικοπών στα ειδικά μισθολόγια (ένστολους, πανεπιστημιακούς, γι” ατούς του ΕΣΥ, δικαστικούς κ.α)την διατήρηση εξισωτικής αποζημίωσης κτηνοτρόφων (30 εκ. Ε)και την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη(λόγω εξίσωσης από τον Οκτώβριο του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης)

Πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών παραμένει η περικοπή από 0,5 έως 0,8% από κάθε κωδικό λειτουργικών δαπανών του δημοσίου.

Με στόχο να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στην Ευρώπη η κυβέρνηση ρίχνει πλέον το βάρος στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αποκρατικοποιήσεις, συγχωνεύσεις οργανισμών και αποδέσμευση πόρων πρέπει να έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Στην Αθήνα παραμένουν «τοποτηρητές» τα χαμηλόβαθμα κλιμάκι

Keywords
Τυχαία Θέματα