Αποτυχία της Γερμανίας να ηγηθεί

Η μεγαλύτερη αδυναμία του ΝΑΤΟ είναι η αποτυχία της Γερμανίας να ηγηθεί πολιτικά και στρατιωτικά στους κόλπους του, αποφάνθηκε έκθεση που δόθηκε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση με τίτλο Anchoring the Alliance δημοσιοποιήθηκε από το Ατλαντικό Συμβούλιο με στόχο να προτείνει τρόπους για την ενίσχυση της Συμμαχίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο την επόμενη εβδομάδα.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ηγέτες που ερωτήθηκαν

για τις ανάγκες της έκθεσης συμφώνησαν όλοι ότι υπάρχει ανάγκη η Γερμανία να συνεισφέρει περισσότερο στη Συμμαχία ενισχύοντας τις στρατιωτικές της δαπάνες.

«Μια πιο αδύναμη Γερμανία θα αποδυναμώσει τη Συμμαχία», δήλωσε ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Νίκολας Μπερνς, επικεφαλής της μελέτης.

Ο ίδιος υπογράμμισε την απόφαση του Βερολίνου να μην συμμετάσχει στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη και να διατηρήσει τα στρατεύματά του εκτός των περιοχών όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει κυρίαρχη δύναμη εντός της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας αν μια χώρα με το μέγεθος, τη γεωγραφία και την ευημερία της Γερμανίας κάνει αυτού του είδους τις μεγάλες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες που εξήγγειλε η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ το 2011», αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα.

Αποτυχία της Γερμανίας να ηγηθεί | Παρουσία - Καθημερινή αδέσμευτη ηλεκτρονική εφημερίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα