Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Άγιον Όρος

Η κατάσταση στο Άγιο Όρος είναι δύσκολη. Αργά το απόγευμα, άλλαξαν τα δεδομένα αυξήθηκε η ένταση των ανέμων, δημιουργούνται στροβιλισμοί και καίγεται ένα πυκνό πευκοδάσος. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι μονές Ζωγράφου, Χιλανδαρίου και Εσφιγμένου. Όπως μαθαίνουμε δεν απειλούνται άμεσα. Έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που έδωσε εντολή για άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων, ενώ στην περιοχή σπεύδει και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου.Μεγάλη κινητοποίηση για την πυρκαγιά στο

Άγιο Όρος μετά από εντολή του πρωθυπουργού

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος, μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμο πυροσβεστικό μέσο ενώ παράλληλα υπάρχει βοήθεια και από τη Σερβία καθώς στο Άγιο Όρος υπάρχει και το σέρβικο μοναστήρι, η μονή Χιλανδαρίου. Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και για τις αντιπυρικές ζώνες.

Στην περιοχή μεταβαίνει ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου και ο στρατός επικουρικά παρέχει ό,τι ζητηθεί.

Μάλιστα το Γ΄ Σώμα Στρατού βρίσκεται σε επιφυλακή ενώ ο διοικητής του κ. Μπασιακούλης και πεζοπόρα τμήματα βρίσκονται ήδη στην περιοχή. Επίσης βοηθούν δύο Σινούκ ενώ δυνάμεις του στρατού συμβάλλουν και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και στην κατάσβεση.

Στην Αρκαδία, στο Ανεμοδούρι, υπάρχει εικόνα ύφεσης, όμως επειδή ήταν μεγάλο το μέτωπο της πυρκαγιάς, οι δυνάμεις πυρόσβεσης, παραμένουν σε επιφυλακή.

Ίδια είναι η εικόνα και στην Κορινθία, στην περιοχή Σολωμός.

Ύφεση παρουσιάζει και το μέτωπο στο Δομοκό Φθιώτιδας.

Μέχρι πριν από λίγο ήταν σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές στο νομό Σερρών, στο όρος Μπέλες και μία πυρκαγιά κοντά στο Μαντούδι, στην Εύβοια. Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι πυρκαγιές προκλήθηκαν από πτώση κεραυνών.

Χαλκιδική: Σέρβοι πυροσβέστες στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων τους

Στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών βρίσκονται από σήμερα 49 συνάδελφοί τους από τη Σερβία που κατέφθασαν στην πληγείσα από τη μεγάλη φωτιά περιοχή του Αγίου Όρους, προκειμένου να συνδράμουν το έργο των εγχώριων δυνάμεων πυρόσβεσης.

Οι Σέρβοι πυροσβέστες κατέφτασαν με δύο λεωφορεία, δύο βοηθητικά οχήματα και τέσσερις υδροφόρες και ρίχτηκαν άμεσα στις μάχη με τις φλόγες.

Για την άφιξή τους είχε προηγηθεί συνεννόηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη με τη σερβική κυβέρνηση, η οποία με την έναρξη της πυρκαγιάς εξέφρασε την επιθυμία της να συνδράμει το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών.

Στο μεταξύ, ουδέν νεότερον από το πύρινο μέτωπο που εξελίσσεται στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η φωτιά εκτείνεται σε μέτωπο 7-8 χιλιομέτρων από την Ουρανούπολη, περιμετρικά του οικισμού, έως το εσωτερικό του Αγίου Όρους, σε απόσταση ασφαλείας από τη Μονή Χιλανδα

Keywords
Τυχαία Θέματα