Review: Mad Men

Ένα ταξίδι στο χρόνο!
Χριστούγεννα. Η οικογένεια έχει μαζευτεί από το πρωί στο σπίτι. Πρόσωπα που έχουν να ειδωθούν καιρό, συζητήσεις, γέλια, χαρά. Μαμαδίσιο φαγητό, κρασάκι, γλυκά μέχρι σκασμού. Η ώρα έχει περάσει, αρχίζει να νυχτώνει. Τα λαμπάκια στο δέντρο ανάβουν, οι συγγενείς αποχωρούν, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πάνε για έναν σύντομο υπνάκο κι εσείς μένετε στο σαλόνι, σκεπασμένοι με μια κουβέρτα, περιμένοντας να έρθει το βράδυ για να πάτε μια βολτίτσα. Μήπως είναι ιδανική στιγμή για να αρχίσετε εκείνη τη δραματική σειρά που αναβάλλατε συνεχώς μέσα στη χρονιά λόγω του περιορισμένου χρόνου;

Αν ναι, έχουμε την κατάλληλη πρόταση. Βάλτε λίγο χυμό με ένα παγάκι σε χαμηλό ποτήρι σαν να πίνατε ένα μεστό ουίσκι δωδεκαετίας, πάρτε ένα σοκολατένιο πουράκι μιμούμενος πως είναι πραγματικό και το καπνίζετε και πατήστε play. Η χρονομηχανή του Mad Men ξεκίνησε και σας πάει πίσω στη…

…δεκαετία του ‘60 στην Αμερική. Η χώρα (και ο κόσμος) είναι σε φάση ανάπτυξης. Οι πληγές του Β’ παγκοσμίου πολέμου έχουν κλείσει. Ο καπιταλισμός είναι σε οργασμό και η αμερικάνικη κοινωνία ανακαλύπτει πως δουλεύει και ζει για ένα σκοπό: να καταναλώνει. Η ανάπτυξη των μέσων επικοινωνίας με την τηλεόραση να είναι το next big thing, δημιουργεί έναν τεράστιο ανταγωνισμό που με τη σειρά του γέννησε μια ανάγκη: τη διαφήμιση. Οι διαφημιστικές εταιρίες φυτρώνουν σαν μανιτάρια και όπως γίνεται συνήθως με έναν συγκεκριμένο κλάδο, συγκεντρώνονται και γεωγραφικά στην ίδια περιοχή, στην Madison Avenue στη μητρόπολη της Νέας Υόρκης. Η σειρά επικεντρώνεται σε αυτά που συμβαίνουν στη διαφημιστική Sterling-Cooper και ιδιαίτερα στο βίο και την πολιτεία του διευθυντή δημιουργικού της, του πολύ Don Draper.

Οι σειρές εποχής όπως αυτή, έχουν ένα βασικό αυτονόητο σκοπό να εκπληρώσουν. Να αποδώσουν πιστά την ατμόσφαιρα της εποχής στην οποία διαδραματίζονται. Σε αυτό το κομμάτι το Mad Men παίρνει άριστα. Με τόνο. Και με 100 θαυμαστικά από δίπλα! Από πού να ξεκινήσει κάποιος; Από τα σκηνικά, τα οποία είναι με απόλυτα προσαρμοσμένα στο πνεύμα της δεκαετίας του ‘60; Τα κουστούμια που αποτυπώνουν πιστά τη μόδα της εποχής; Το soundtrack που περιέχει όλες τις τότε γνωστές επιτυχίες και είναι πραγματικά εξαιρετικό; Ή τη συνολική παραγωγή που με κάθε λεπτομέρεια (ακόμα και τα κουτάκια μπύρας που είναι της συγκεκριμένης εποχής και ανοίγουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο) φροντίζει ώστε να μην σκέφτεσαι λεπτό ότι βλέπεις κάτι που έχει γυριστεί τον 21ο αιώνα αλλά μια σειρά που είναι “γυρισμένη” εκείνη την εποχή, τόσο πιστά αποδίδεται.

Στην όλη ατμόσφαιρα φυσικά συμβάλει και το σενάριο, το οποίο πέρα από την εξιστόρηση των ζωών των χαρακτήρων που είναι γεμάτες έρωτες, σκάνδαλα, ίντριγκες, επιχειρηματικά κόλπα και πολλά κρυμμένα μυστικά, εντάσσει πολύ αρμονικά μέσα στην ιστορία, τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα πατήσετε το pause και θα κάνετε μια αναζήτηση στο google για να μάθετε περισσότερα για το συμβάν στο οποίο αναφέρονται οι χαρακτήρες της σειράς. Κι αν δεν σας δημιουργηθεί η απορία, σας συνιστούμε να το κάνετε για να μάθετε τι συνέβαινε αυτή την ταραχώδη περίοδο της αμερικάνικης ιστορίας που ως γνωστόν επηρεάζει όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εκκίνηση της κούρσας για την κατάκτηση του διαστήματος, τον ψυχρό πόλεμο που ήταν στα φόρτε του, τις δολοφονίες Κέντεντυ και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κ.α.

Η σειρά επικεντρώνεται στον χαρακτήρα του πρωταγωνιστή Don Draper. Σκληρός επαγγελματίας αλλά ο καλύτερος στη δουλειά του, όχι ακριβώς υπόδειγμα οικογενειάρχη (κάθε άλλο μάλιστα), φαίνεται να κρύβει (εντάξει δεν είναι spoiler, κρύβει) ένα σκοτεινό παρελθόν που αποκαλύπτεται σταδιακά στον τηλεθεατή. Γύρω του βλέπουμε ιστορίες “δορυφόρους” που αφορούν τους υπόλοιπους χαρακτήρες αλλά πάντα έχουν σαν επίκεντρο τον Draper. Τη γυναίκα του Betty, τη γραμματέα του Peggy, τα αφεντικά του Roger Sterling και Bertram Cooper, την αρχι-γραμματέα Joan και όλους τους υπόλοιπες δευτερεύοντες χαρακτήρες/συναδέλφους του στη διαφημιστική.

Ερμηνευτικά, το σύνολο του καστ δίνει τα ρέστα του πραγματικά. Ο John Hamm στο ρόλο του Draper δημιουργεί με την ερμηνεία του έναν άνθρωπο που τον ζηλεύεις για την επιτυχία του και τις γυναίκες του, τον θαυμάζεις για την ικανότητά του και τον μισείς για τα λάθη του. Την ίδια στιγμή που καταλαβαίνεις τι περνάει, αρχίζεις και τον βρίζεις για το πως παραδίδεται στα πάθη του χωρίς κανέναν έλεγχο. Φυσικά οι γυναίκες θα ικανοποιηθούν και από την εμφάνιση καθώς είναι δύσκολο να πετύχεις κάποια που δεν θα τον βρίσκει γοητευτικό! Είναι ίσως από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της τηλεόρασης των τελευταίων χρόνων.
Δίπλα του, όλοι σχεδόν οι ηθοποιοί αποδίδουν εξαιρετικά τους ρόλους τους. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποιους θα ήταν η Elisabeth Moss στο ρόλο της Maggy, η Christina Hendricks στο ρόλο της Joan, ο John Slattery ως Roger Sterling και φυσικά ο Jared Harris που ενσαρκώνει τον φλεγματικό Βρετανό οικονομικό διευθυντή.

Για να τηρήσουμε και την παράδοση των reviews με την επισήμανση των όμορφων γυναικείων παρουσιών (και μιας και ειδικά σε αυτή την παρουσίαση κάναμε αναφορά και σε μια ανδρική παρουσία), στο Mad Men και σε αυτό το ζήτημα δεν θα μείνουμε παραπονεμένοι, κάθε άλλο μάλιστα. Πέρα από τις εκάστοτε σχέσεις του Don, στο βασικό καστ θα απολαύσουμε την Christina Hendricks που έχει πλούσια τα ελέη, την πανέμορφη κούκλα (αλλά και ελαφρώς ψυχρή) σύζυγο January Jones, ενώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε την γνωστή μας από το Community Annie, ή κατά κόσμον Alison Brie.

Το Mad Men έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία και υποψηφιότητες. Είναι κάθε χρονιά υποψήφιο σε πολλές κατηγορίες, εννοείται και σε αυτά της καλύτερης δραματικής σειράς, ενώ ο Hamm αλλά και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές έχουν προταθεί και κερδίσει βραβεία α’ και β’ ρόλου. Ξεχωρίζουν οι 4 Χρυσές Σφαίρες και τα 15 βραβεία ΕΜΜΥ’s που έχει κερδίσει η σειρά ως σήμερα. Το Mad Men προβάλλεται κάθε καλοκαίρι, από το καλωδιακό δίκτυο AMC (το κανάλι των εξίσου δυνατών Breaking Bad και The Walking Dead), σε 13 επεισόδια των 50 λεπτών και έχουν ήδη προβληθεί 5 seasons ενώ ήδη γυρίζεται η 6η που θα αναμένουμε να δούμε το καλοκαίρι του 2013.

Κλείνοντας, να επισημάνουμε την προσοχή σας σε ένα χαρακτηριστικό της σειράς. Στην προσπάθεια να αποδώσει ένα ακόμα στοιχείο της εποχής, στο 95% του χρόνου των επεισοδίων, οι χαρακτήρες καπνίζουν ή πίνουν αλκοόλ ή και τα δύο μαζί. Επομένως αν έχετε μόλις γυρίσει από τη συνεδρία των Ανώνυμων Αλκοολικών, ή προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα, αφήστε το Mad Men για μια άλλη στιγμή της ζωής σας, που θα είστε πιο έτοιμοι. Είναι πραγματικά το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της σειράς, σε σημείο υπερβολής θα λέγανε πολλοί, αλλά όχι όσοι έχουν ζήσει την εποχή αυτή, ευτυχώς ή δυστυχώς.

Πάντως, πέρα από αυτό, μιλάμε για ένα πραγματικό τηλεοπτικό διαμάντι, που όπως είπαμε και στην αρχή, είναι μια μηχανή του χρόνου που θα σας ταξιδέψει και θα σας γυρίσει σε μια άλλη εποχή. Ξεκινήστε τη και δεν θα χάσετε.

Καλά Χριστούγεννα!

για το διαγωνισμό

Review: Mad Men

Keywords
mad men, mad, men, madwalk, mad, mad men, men, the walking dead, january jones, breaking bad, walking dead, play, big, συγκεκριμένο, avenue, don, google, επηρεάζει, κινγκ, john, εμφάνιση, community, καλοκαιρι, amc, Χριστούγεννα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.google.gr, Καλή Χρονιά, κοινωνια, breaking bad, γλυκα, γυναικα, δουλεια, ηθοποιοι, μηχανη του χρονου, μοδα, τηλεοραση, ωρα, αλκοολ, αμερικη, ατμοσφαιρα, βραδυ, φαγητο, γεγονοτα, γινεται, δεντρο, δυστυχως, δολοφονιες, δικτυο, εκκινηση, εμφάνιση, επηρεάζει, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ζωης, ζωων, ιδια, ηλικια, διαφημιση, καπνισμα, καπιταλισμος, κινγκ, λαθη, μανιταρια, μυστικα, παντα, οικογενεια, ουισκι, παρουσιαση, πολιτεια, πρωταγωνιστες, πρωι, ρολο, σειρες, σεναριο, συγκεκριμένο, συζυγο, σειρα, σκεφτεσαι, σπιτι, φυσικα, χαρα, amc, avenue, big, community, don, ειπαμε, επεισοδια, ερωτες, γελια, john, χωρα, ιδιαιτερα, january jones, κομματι, play, πληγες, σκηνικα, ταξιδι, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα