Review: Dead Space 3

09:31 4/3/2013 - Πηγή: GameSide

Τα μυστικά που κρύβει το διάστημα…

Κάθε νέα γενιά κονσολών επιφύλασσε πάντα θετικές και αρνητικές εκπλήξεις όσο αφορά το κομμάτι των αλλαγών που επέφεραν. Η τελευταία και τρέχουσα γενιά που αποτελείται από τα Xbox 360, Playstation 3 και Wii σίγουρα πρόσφερε πολλές καινοτομίες πάνω στο gaming αλλά και αντικατέστησε αρκετά

πράγματα που πλέον έχουν καιθερωθεί στους νέους gamers. Μια από τις μεγαλύτερες αλλά και σημαντικότερες αλλαγές ομολογουμένως είναι η εξαφάνιση της horror κατηγορίας παιχνιδιών. Βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που στην συγκεκριμένη περίπτωση η σειρά Dead Space είναι μια από αυτές. Μια horror σειρά που “τιμά” την κατηγορία της φέρνοντας όχι μόνο τον φόβο στον παίκτη αλλά και δημιουργώντας του ένα είδος ψυχολογικού τρόμου. Η EA έχει προσφέρει στην τωρινή γενιά τρεις καταπληκτικούς τίτλους Dead Space που μας θυμίζουν τα ένδοξα χρόνια των παλιών Silent Hill και όχι μόνο που τόσο επιθυμήσαμε.

Στις 4 Ιουνίου κατά την διεξαγωγή της Ε3 ανακοινώθηκε ο τρίτος τίτλος της σειράς Dead Space αφήνοντάς μας ανάμεικτα συναισθήματα για το παιχνίδι καθώς μία από τις πολλές προσθήκες που θα είχε το παιχνίδι ήταν και αυτή του Co-op. Από εκείνη την στιγμή και μετά, οι φήμες ότι το horror στον τίτλο θα χαθεί καθώς η αίσθηση ότι είναι κάποιος είναι δίπλα σου κατά την διάρκεια του παιχνιδιού σε ανακουφίζει, δεν σταμάτησαν να υπάρχουν αποθαρρύνοντας έτσι σιγά σιγά το κοινό και κάνοντάς τους να μην περιμένουν πολλά από τον συγκεκριμένο τίτλο.

Σενάριο που δεν περιμέναμε…

Ο τίτλος έχει τεράστια συνοχή όσο αφορά το σενάριο του τρίτου παιχνιδιού με τα προηγούμενα δύο, σε τέτοιον βαθμό που δεν θα καταλάβετε εξολοκλήρου την ιστορία του Dead Space 3 εάν δεν έχετε ασχοληθεί με τα προηγούμενα δύο. Ο Isaac Clarke αφού έχει καταστρέψει ήδη δύο Marker κρύβεται από την κυβέρνησή(και όχι μόνο), για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μην το ξαναπιάσουν. Στο διάστημα αυτό, του ανατίθεται η αποστολή να βρει την πρώην γυναίκα του που η τύχη της αγνοείται.

Κλασσικά πάλι ένας τρελός με την αντίληψη πως τα Marker είναι κάτι σαν θεότητες και με την βοήθεια των Necromorphs, το ανθρώπινο γένος θα εξελιχθεί. Έτσι λοιπόν, αποφασίζει να αποσφραγίσει το Marker και να ελευθερώσει τα Necromorphs. Κάπου εκεί ξεκινάει το ταξίδι του τρόμου καθηλώνοντας το παίκτη με ένα πολύ ενδιαφέρον και βαθύ σενάριο που είναι γεμάτο ανατροπές. Γενικά το σενάριο είναι δομημένο και φτιαγμένο με τέτοιον τρόπο ώστε εκτός από το να προκαλεί τρόμο τον παίκτη ταυτόχρονα τον “αγγίζει” συναισθηματικά.

Οπλοστάσιο και crafting system…

Το Dead Space 3 περιέχει ελάχιστα όπλα από τους προηγούμενους τίτλους ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο πολύ βάρος στα όπλα τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας κάνοντας crafting. To Craft είναι μια νέα προσθήκη στο παιχνίδι που επιτρέπει στον παίκτη όχι μόνο να φτιάξει τα δικά του όπλα αλλά και να δημιουργήσει τα δικά του health packs, stasis και πυρομαχικά, αρκεί να έχετε τα ανάλογα resources . Βέβαια, μπορεί τα όπλα τα οποία είναι από το craft bench (κάτι σαν το shop που μόνο εκεί μπορείς να δημιουργήσεις τα αντικείμενα που χρειάζεσαι) να είναι πολύ δυνατά και πιο καλά αλλά απαιτούν πολλά resources και οδηγίες για να τα φτιάξετε. Μάλιστα μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας συνταγές εφαρμόζοντάς και αυτό χάρις την μεγάλη ελευθερία που δίνει το crafting system. Τα resources που θα βρίσκετε καθ’ όλη την διάρκεια του campaing μπορείτε να τα αποθηκεύεστε μαζί με τα υπόλοιπα αντικείμενα σας και μάλιστα να τα αποθηκεύσετε στο storage του shop καθώς από μόνα τους σας είναι άχρηστα.

Necromorphs, bosses, η ατμόσφαιρα και ο φόβος που δημιουργεί το παιχνίδι στον παίκτη…

Τα κύρια Necromorphs, παρέμειναν στο παιχνίδι και προστέθηκαν μερικά ακόμα χωρίς όμως να έχουν να προσφέρουν κάτι το διαφορετικό παρά μόνο δυσκολία καθώς η ΑΙ είναι πολύ αναβαθμισμένη κάνοντας σας αρκετές φορές να παρακαλάτε να μην σας επιτεθούν κατά ομάδες.

Τα bosses σε αντίθεση με τους προηγούμενους δύο τίτλους που έπαιζαν βαρυσήμαντο ρόλο ανεβάζοντας το επίπεδο δυσκολία, όχι μόνο είναι εύκολοι αντίπαλοί αλλά ακόμα και οι δημιουργοί τους δεν είχαν φαντασία όταν τους σχεδίαζαν. Επίσης, στο τρίτο μέρος της σειράς, οι δημιουργοί αποφάσισαν παρόλο που το παιχνίδι έχει 19 chapters να μην βάλλουν πάνω από 3 bosses (Ο λόγος είναι ακόμα άγνωστος… προφανής λόγος είναι η αφηρημάδα αλλά δεν είναι τίποτα σίγουρο… άλλοι λένε ότι απλά ξέχασαν να βάλουν… εγώ ακόμα πιστεύω τον πρώτο λόγο ).

Κάτι ακόμα που θα ήθελα να συμπληρώσω είναι πως κατά την διάρκεια κάποιας αποστολής, δεν θα έχετε σχεδόν καμία συναναστροφή με άλλους ανθρώπους σε αντίθεση με τις στιγμές όπου έχετε τελειώσει την εκάστοτε αποστολή σας δίνετε η δυνατότητα να συνομιλείτε με άλλους επιζήσαντες.

Όπως ήδη ανάφερα, φήμες ανέφερα πως το παιχνίδι δεν θα άνηκε πλέον στην Horror κατηγορία λόγω του co-op και άλλων νέων μηχανισμών προβλημάτισαν για πολύ καιρό τους Fans. Το μόνο που διέψευσε(ευτυχώς) αυτές τις φήμες ήταν ο ίδιος ο τίτλος που όχι μόνο δεν υπολειπόταν σε τρόμο αλλά ήταν και φανερά βελτιωμένος σε αυτό το κομμάτι. Οι δημιουργοί παρόλο που “ξέχασαν” να προσθέσουν το σκοτάδι στο παιχνίδι καθώς σχεδόν σε κανένα chapter δεν χρειάστηκε ποτέ ο φακός , κατάφεραν και δημιούργησαν ξανά το στοιχείο του φόβου στον παίκτη ασχέτως που το φως στο παρελθόν ήταν βασικός παράγοντας στον τίτλο. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα η απότομη αλλαγή εικόνας σε συνδυασμό με τον αγωνιώδη ήχο καθιστούν το παιχνίδι ως ένα από τα καλύτερα horror games στην τωρινή γενιά.

Όσο αφορά το κομμάτι της συνεργασίας του Isaac με τους υπόλοιπους παίκτες από το παιχνίδι, κατά την διάρκεια του campaing μπορούμε να πούμε ότι δεν επηρεάζει καθόλου την ατμόσφαιρα καθώς και οι 2 παίκτες αναγκάζονται να ακολουθήσουν διαφορετικές διαδρομές που ουσιαστικά μόνο η επικοινωνία τους ενώνει.

Το gameplay γενικά…

Το dead space 3 μπορεί να σας προσφέρει στο hard mode περίπου 12 με 13 ώρες καθαρού gameplay με μερικά side-quest ταυτόχρονα. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν αρκετά ικανοποιητικός με περιθώρια για βελτίωση στα επόμενα δύο κλειδωμένα επίπεδα δυσκολίας. Αν δεν σας έφτασαν οι ώρες του campaing, μπορείτε να επεκτείνετε την εμπειρία σας με διάφορα modes που προσφέρει το παιχνίδι.

Διαφορές από τον προηγούμενο τίτλο…

Δυστυχώς ή ευτυχώς αλλαγές δεν υπήρχαν στην κίνηση, στον πυροβολισμό και γενικά στου υπόλοιπους μηχανισμούς που αφορούν τον Isaac. Στα γραφικά δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες αλλαγές αλλά πάλι παραμένουν εντυπωσιακά. Επιπλέον παρόλο που το τοπίο αλλάζει δραματικά σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία..

Λοιπά στοιχεία…

Ο ηχητικός τομέας του παιχνιδιού είναι σίγουρα ένα από τα πολύ θετικά σημεία του καθώς συνδυάζει την αρμόζουσα μουσική στην κάθε μάχη ξεχωριστά. Ο ηχητικός τομέας φτάνει τέτοια επίπεδα που καλύπτει άλλα κενά που δημιουργεί ο τίτλος όπως τα γραφικά και το πολύ φως των πιστών. Το στήσιμο του παιχνιδιού είναι έτσι ώστε το shop να μην έχει το σπουδαίο ρόλο που είχε στους προηγούμενους τίτλους αλλά παράλληλα ισχυροποιείται με αυτόν τον τρόπο το craft bench. Το upgrade system άλλαξε προς το χειρότερο με θεωρητικές αναβαθμίσεις καθώς εμφανισιακά δεν υπάρχουν αλλαγές σε ότι αφορά τις στολές. Τέλος το παιχνίδι περιέχει τέσσερις διαφορετικές και εντυπωσιακές στολές για να αγοράσετε.

.

Γενικά…

Το Dead space 3, μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί ένα πολύ καλό κλείσιμο για την τριλογία αλλά πλέον όλοι ξέρουν πως λειτουργεί η ΕΑ κάνοντας έτσι αβέβαιη την συνέχεια της σειράς. Το παιχνίδι σίγουρα χάνει στο θέμα σκοτάδι αλλά κερδίζει σε πολλά άλλα. Γενικά δεν είδαμε στο τρίτο τίτλο της σειράς πολλές και ακραίες αλλαγές αλλά καλές και εύστοχες που κάνουν το τίτλο αν όχι τον καλύτερο σίγουρα έναν από τους καλύτερους horror που έχουν βγει μέχρι σήμερα.

Καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία του review έπαιξε ο Sesetos (μέλος της κοινότητας) και το Gameside.gr τον ευχαριστεί γι’αυτό.

Θετικά:

Εντυπωσιακό σενάριοΗχητικός τομέαςΗ αγωνία και ο τρόμος που δημιουργεί το παιχνίδιΤο Crafting system

Αρνητικά:

Μικρή ποικιλία στα τέραταΈλλειψη του σκοταδιού στις πίστεςΔυσκολία να μάθεις να κάνεις craftΈλλειψη αλλά και εύκολα boss

Βαθμολογία:

Κονσόλα που χρησιμοποιηθήκε για Review: PCΕίδος: Action – Horror
Κυκλοφορεί για: XBOX 360, PS3, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5/02/2013Εκδότρια εταιρία: EAΕταιρία ανάπτυξης: Visceral GamesΕπίσημη ιστοσελίδα: http://www.deadspace.com/

Review: Dead Space 3

Keywords
Τυχαία Θέματα