Review: Ace Combat Assault Horizon – Enhanced Edition

Πτήση για… πτώση

Από την στιγμή που οι κονσόλες απορρόφησαν ένα μεγάλο μέρος των pc gamers υπάρχει ο πόλεμος μεταξύ PC και οικιακών κονσολών. Βέβαια οι gaming εταιρίες βλέποντας ότι το κοινό των κονσολών αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια, εστίασαν την προσοχή τους στην δημιουργία τίτλων κυρίως για αυτές, κάνοντας τα PC να έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Κάπου εδώ φτάνουμε στον τίτλο της Namco Bandai Games ονόματι ‘Ace Combat Assault Horizon’ που

ενώ κυκλοφόρησε για Xbox 360 και PS3 στις 11 Οκτωβρίου του 2011, η έκδοση για τα PC κυκλοφόρησε στις 25 Ιανουαρίου του 2013, δηλαδή η καθυστέρηση για την μεταφορά του τίτλου στα PC ήταν περίπου ένας χρόνος και τρεις μήνες. Και επειδή πλέον τις έχω βαρεθεί αυτού του είδους τις συζητήσεις και δεν σκοπεύω να χαραμίσω περισσότερες σειρές από το κείμενο για το συγκεκριμένο θέμα απλά θα αναφέρω ότι για μια ακόμα φορά η κυκλοφορία της PC έκδοσης ενός παιχνιδιού, άργησε δυστυχώς τραγικά.

Το Ace Combat σαν σειρά ξεκίνησε το 1992 και από τότε έχουν κυκλοφορήσει 12 τίτλοι, κάτι που κάνει την σειρά να έχει βαρυσήμαντη σημασία στην βιομηχανία του gaming. Οπότε ένα ιδιαίτερο review για έναν ιδιαίτερο παιχνίδι λόγω τίτλου, απλά επιβάλλεται.

Story… να ΄χάμε να λέγαμε!

Δυστυχώς, αν και τα flighting games δεν φημίζονται για το σενάριο τους, το Ace Combat Assault Horizon προσπαθεί να προσθέσει στην συνολική εμπειρία του ένα συγκινητικό αλλά παράλληλα και επικό σενάριο με προώθηση του αμερικάνικου έθνους (η γνωστή Αμερικανιά που λέμε). Βέβαια, το αποτέλεσμα ήταν να κουβαλάει ένα υποτυπώδες story που στο τέλος αφήνει τον παίκτη αδιάφορο. Η ιστορία του παιχνιδιού ξεκινάει με την χρήση ενός μυστικού όπλου το οποίο εξολοθρεύει ολόκληρες πόλεις με ένα μόνο χτύπημα και η αμερικάνική αεροπορία προσπαθεί να βρει την άγνωστη προέλευση του όπλου, κάνοντας παράλληλα και άλλες επιπλέον αποστολές. Οι ανατροπές και οι έντονες μάχες κάνουν τον παίκτη να εστιάσουν σε αυτές και να ξεχάσουν το σενάριο, κάτι που ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι αρνητικό χαρακτηριστικό, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι θετικό καθώς ο παίκτης δεν προσέχει τα μειονεκτήματα του σεναρίου.

Εντυπωσιακό και ανανεωμένο Gameplay

Το Ace Combat Assault Horizon έχει προσθέσει έναν πολύ έξυπνο μηχανισμό που άλλοι παρόμοιοι τίτλοι της ίδιας κατηγορίας σίγουρα θα ζήλευαν και αυτός είναι η καταδίωξη εχθρικών αεροσκαφών. Με τον συγκεκριμένο μηχανισμό μπορείτε να καταδιώκεται εχθρικά αεροπλάνα ανάμεσα σε ουρανοξύστες και άλλα μαγευτικά μέρη χωρίς να φοβάστε μην πέσετε πάνω σε κανένα κτίριο καθώς το πιλοτάρισμα κατά την διάρκεια της καταδίωξης είναι σχεδόν αυτόματο, το μόνο που χρειάζεται να προσέχετε είναι να παραμένει ο αντίπαλος σας, μέσα στον κύκλο που σχηματίζεται στην οθόνη ώστε να μην ξεφύγει και σας αντεπιτεθεί.

Τα γραφικά απλά εντυπωσιάζουν ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη στην κατηγορία flighting simulator. Οι απεικονίσεις πόλεων και γενικά των τοπίων είναι αρκετά ρεαλιστικές και το αξιοσημείωτο κομμάτι των τοπίων είναι η καταστροφή του περιβάλλον κατά την καταδίωξη του εχθρού όπου συνήθως η διαδικασία κρατάει περισσότερο αν πρόκειται να υπάρξει finishing με μπόλικα εφέ και ανατινάξεις. Αυτό το χαρακτηριστικό αυτομάτως αναιρεί την ρεαλιστικότητα στην μάχη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αρνητικό.

Σημαντικό στοιχείο για το παιχνίδι αποτελεί η πολύ μεγάλη γκάμα αεροσκαφών που είναι διαθέσιμα στο παίχτη δίνοντας του την δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος το αεροπλάνο που επιθυμεί να πιλοτάρει. Βέβαια, εννοείται ότι η επιλογή αεροπλάνου δεν ισχύει σε συγκεκριμένες αποστολές που θα κληθείτε να πιλοτάρεται μεγάλα σκάφη όπως AC-130 ή ελικόπτερα.

Τελευταίο χαρακτηριστικό που έπαιξε και σημαντικό ρόλο στη βαθμολογία του παιχνιδιού ήταν η επανάληψη που υπήρχε στο παιχνίδι και κούραζε εκτός από τους παίκτες και όποιον άλλον το παρατηρούσε. Επαναλαμβανόμενες αποστολές χωρίς το κάτι ιδιαίτερο για να ξεχωρίζουν μεταξύ τους σε συνδυασμό με το πολύωρο campaign έκανε τον παίκτη στις τελευταίες πίστες να λέει την κλασσική ατάκα ¨ άντε να τελειώνουμε” που σίγουρα θεωρείται μεγάλο μειονέκτημα.

Μουσική που αρμόζει στον τίτλο

Ένας flighiting τίτλος από την στιγμή που υπολείπεται στο σενάριο, θα πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνει μια πλούσια, ταιριαστή στις μάχες και ρεαλιστική ηχητική υπόκρουση. Δυναμικά κομμάτια που θα συνοδεύουν τις επικές μάχες και χαλαρωτική μουσική σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια ώστε να σπάει η μονοτονία των ηχητικών εφέ που στο συγκεκριμένο τίτλο είναι αρκετά ρεαλιστικοί κάνοντας σας όχι μόνο να παίζετε μηχανικά αλλά και να βιώνεται την μάχη στο έπακρο.

Καλός τίτλος αλλά…

Το παιχνίδι με σιγουριά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι καλό αλλά χάνει σε πολλά σημεία όπως αυτό του σεναρίου μετατρέποντας τον σε έναν σχετικά ανούσιο τίτλο αφήνοντας μας μια περιέργη γεύση και με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν καλύτεροι τίτλοι στην συγκεκριμένη κατηγόρια εκεί έξω δεν μπορούμε να ενθουσιαστούμε.

Τι μας άρεσε:ΓραφικάΝεος μηχανισμός καταδίωξηςΜέλη ποικιλία αεροσκαφώνΠολύ ενδιαφέρον ο ηχητικός τομέαςΜεγάλος βαθμός δυσκολίας

Τι μας χάλασε:

Τελείως αδιάφορο σενάριοΗ μη ρεαλιστικότητα του παιχνιδιούΕπαναλαμβανόμενες αποστολές

Βαθμολογία:

Κονσόλα που χρησιμοποιηθήκε για Review: PCΕίδος: Action – Flight – Simulator
Κυκλοφορεί για: XBOX 360, PS3, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25/01/2013Εκδότρια εταιρία: Namco Bandai Games AmericaΕταιρία ανάπτυξης: Project Aces

Review: Ace Combat Assault Horizon – Enhanced Edition

Keywords
Τυχαία Θέματα