Βασίλης Σκουλάς [Ηρώδειο]

Κρητικό sold out! Δεν νομίζω πως υπάρχει πιο εύστοχη πρόταση (αν και με ξενόγλωσσα στοιχεία) που να μπορεί να περιγράψει αυτό που συνέβη την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου και θα επαναληφθεί το ερχόμενο Σάββατο 29 του μηνός στο Ηρώδειο! Η συναυλία προς τιμήν του Βασίλη Σκουλά και για την ενίσχυση της Κρητικής Εστίας εξελίχθηκε σε μία μεγάλη γιορτή των Κρητών και των φίλων τους που γέμισαν από άκρο σε άκρο το Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο. Αν σε κάτι συμφωνούμε με το Δελτίο Τύπου που προηγήθηκε της εκδήλωσης είναι σίγουρα πως εκείνο το απόβραδο όντως ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης ενώθηκε με τον Ψηλορείτη. Ήταν

κάτι που αισθανόσουν καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας. Δέκτης και πομπός αυτής της μυσταγωγικής επαφής υπήρξε η αιθέρια, ευγενική, αυθεντικά κρητική (έχουσα το μέταλλο) φωνή του τιμώμενου προσώπου, Βασίλη Σκουλά.

Ο σπουδαίος ερμηνευτής και μουσικός δεν λιμπίστηκε κανένα από τα χαρίσματα του και ανταπέδωσε τη θερμή υποδοχή και επευφημία του κοινού όσο καλύτερα, όσο βαθύτερα από καρδιάς μπορούσε. Ερμήνευσε με το δικό του, πολύ χαρακτηριστικό τρόπο πασίγνωστα τραγούδια της κρητικής παράδοσης, όπως τα ριζίτικα Κόσμε χρυσέ και Σε ψηλό βουνό, τον Ερωτόκριτο του Κορνάρου, στάθηκε με συγκίνηση απέναντι και δίπλα στον Μανώλη Λιδάκη στο Τούτο το μήνα, ενώ σημειολογικά και απολύτως επίκαιρα άρχισε και τελείωσε το πρόγραμμα με το Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου, τονίζοντας λέξη προς λέξη και φράση προς φράση τους ποιητικούς στίχους - ύμνο (του Μ. Σταυρακάκη) στη δημιουργία και τις δυσκολίες του απλού κόσμου. Παράλληλα, ο Βασίλης Σκουλάς παρουσίασε και πολλά από τα «έντεχνα» τραγούδια του με τα οποία έχει καταφέρει να διευρύνει το ρεπερτόριο και τους ορίζοντές του σαν ερμηνευτής. Ειδικά σε αυτά της συνεργασίας του με το Μιχάλη Νικολούδη και δη στο Ήλιος Θεός, θαρρείς και οι στίχοι είναι πλασμένοι για τη φωνή και την ψυχή του Σκουλά, ο οποίος με υπερβατικότητα χαρίζει ένα ταξίδι μέσα από τα χρώματα και τον πολιτισμό του Αιγαίου Πελάγους, σαν έξω και πέρα από το χρόνο… Αέναο.

Περισσότερα...

Keywords
Τυχαία Θέματα