Το Βαλκανικό Κύπελλο του 1977-78

Διαβάστε στο GreenZone για την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο από τον Παναθηναϊκό, σαν σήμερα, στις 15/3 1978...
Διανύουμε την περίοδο 1977-78. Ο νταμπλούχος Παναθηναϊκός συνεχίζει με τον Κάζιμιρ Γκόρσκι στον πάγκο. Υπό τις οδηγίες του Πολωνού οι «πράσινοι» είχαν κατακτήσει το νταμπλ την προηγούμενη σεζόν, όμως δεν απέδωσαν το ίδιο θελκτικό ποδόσφαιρο στη συνέχεια. Έσωσαν πάντως την «παρτίδα» με την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου.

Το ημερολόγιο
δείχνει 15 Μαρτίου 1978. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στη Λεωφόρο τη Σλάβια Σόφιας, για τον δεύτερο τελικό του Βαλκανικού Κυπέλλου (σκορ του πρώτου αγώνα στη Βουλγαρία 0-0). Οι «πράσινοι» επικρατούν με 2-1 και κατακτούν τη διοργάνωση.

Το αξιοσημείωτο; Ο πάντα απαιτητικός κόσμος του Παναθηναϊκού, που ακόμα είχε φρέσκες τις μνήμες του έπους του ’71, φεύγει από το γήπεδο -όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής- απογοητευμένος. Γιατί; Γιατί μπορεί να κέρδισαν οι παίκτες με το Τριφύλλι στο στήθος τον αγώνα, όμως η απόδοσή τους ήταν μέτρια.

Στο 17΄ ο Κώστας Ελευθεράκης άνοιξε το σκορ. Μέχρι και τη λήξη του ημιχρόνου χάθηκαν αρκετές ευκαιρίες και από τις δύο ομάδες. Τελικά, η Σλάβια ευτύχησε να ισοφαρίσει λίγα λεπτά πριν ο διαιτητής στείλει τις ομάδες στα αποδυτήρια. Σκόρερ ο Μίντεφ.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι ομάδες βγήκαν νωθρά στον αγωνιστικό χώρο και ο κόσμος που ζητούσε ουσία και θέαμα δυσανασχετούσε. Στο 63΄, ωστόσο, οι «πράσινοι» βρήκαν τον καλό τους εαυτό και πέτυχαν το γκολ της νίκης.

«Βαλλίδης, Αλβαρέζ, Βακάλης και σουτ του τελευταίου έφεραν το 2-1. Η ψυχολογία της εξέδρας άλλαξε», γράφει την επομένη η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στο ρεπορτάζ της.

Δύο λεπτά μετά το «πράσινο» τέρμα, τα αίματα άναψαν. Ο Κόστωφ της Σλάβια γρονθοκόπησε εκτός φάσης τον σκόρερ του Τριφυλλιού Οδυσσέα Βακάλη και αποβλήθηκε.

Ο Παναθηναϊκός κράτησε το 2-1 μέχρι τέλους και πανηγύρισε την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου.

Παναθηναϊκός: Κωνσταντίνου, Ελευθεριάδης, Στεφανάκης, Γονιός, Γιαννακούλας, Τερζανίδης, Βακάλης, Λιβαθηνός, Άλβαρες, Ελευθεράκης (79΄ Κατσιάκος), Παπαδημητρίου (46΄ Βαλλίδης)

Για να φτάσει στον τελικό ο Παναθηναϊκός είχε προηγουμένως αποκλείσει την αλβανική Βλάζνια (1-1 στην Αλβανία, 3-0 στην Αθήνα) και τη γιουγκοσλαβική Μπουντούτσνοστ (2-2 στο Τίτογκραντ, 2-1 στην Αθήνα).
Keywords
Τυχαία Θέματα