Το μεγαλειώδες «διπλό» στο Οπόρτο (vid)

Πώς ο Παναθηναϊκός υπέταξε την Πόρτο του Μουρίνιο και με γκολ του Μανωλάκη τρέλανε τη φίλαθλη Ελλάδα το 2003. Ποιοι παράγοντες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τον αποκλεισμό του Τριφυλλιού στη συνέχεια... Σαν σήμερα, στις 13 Μαρτίου 2003, ο Παναθηναϊκός κέρδιζε την Πόρτο του Μουρίνιο
μέσα στο Ντας Άντας με γκολ του Εμμάνουελ Ολισαντέμπε.

Παναθηναϊκό ρεκόρ με Μουρίνιο

Οι «δράκοι» του Χοσέ Μουρίνιο υποτάχτηκαν στους… ταύρους του Σέρχιο Μαρκαριάν. Η Πόρτο που είχε δημιουργήσει ο εκκεντρικός Πορτογάλος τεχνικός απλώς δεν έχανε! Ειδικά μέσα στην έδρα της ήταν αδύνατο να ηττηθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε δύο σεζόν (που κατέκτησε δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά κύπελλα) ηττήθηκε μόνο από τον Παναθηναϊκό σε διεθνές ματς!

Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό ρεκόρ του Τριφυλλιού απέναντι στον Μουρίνιο. Όταν τη σεζόν 2008-09 ο Παναθηναϊκός νίκησε την Ίντερ έγινε η μοναδική ομάδα με δύο νίκες μέσα στο σπίτι ομάδας του Πορτογάλου προπονητή (το 2011 το ρεκόρ ισοφαρίστηκε από την Μπαρτσελόνα).

Η πορεία του Παναθηναϊκού το 2003 στο κύπελλο UEFA

Η ομάδα του 2002 που είχε φτάσει στους 8 τους Τσάμπιονς Λιγκ και ο - σκληρός
και άδικος- αποκλεισμός από την Μπαρτσελόνα, είχαν ανεβάσει ψηλά τον πήχη για το Τριφύλλι.

Ο Ουρουγουανός προπονητής είχε αντικατασταθεί από τον Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος νυν τεχνικός της Εθνικής Ελλάδος, δεν έπιασε τότε στους «πράσινους». Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, τα αποδυτήρια άνω κάτω και έτσι επέστρεψε στον πάγκο ο Μαρκαριάν. Από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια ήταν αισθητή η διαφορά, κυρίως στη φιλοσοφία της ομάδας.

Με πάθος που ξεχείλιζε, με αμυντικούς προσανατολισμούς, κατοχή μπάλας και ουσία στην επίθεση οι παίχτες του Μαρκαριάν ανέτρεψαν τα δεδομένα και με εμφανίσεις που δεν χωρούσαν αμφισβήτηση απέκλεισαν τη Φενέρμπαχτσέ και την Άντερλεχτ.

Ήταν 13 Μαρτίου όταν θα πατούσαν το χορτάρι του Nτας Άντας για να συναντήσουν το μεγαθήριο που είχε χτίσει ο Μουρίνιο και άκουγε στο όνομα Πόρτο. Δεν έδειχναν όμως να φοβούνται. «Ένα γκολ θέλουμε» έλεγε ο προπονητής. Όλοι οι παίχτες στις δηλώσεις τους πίστευαν στο θαύμα.

Και πράγματι! Στο παιχνίδι οι «καμικάζι» του Παναθηναϊκού μάσαγαν σίδερα. Ο Εμμάνουελ Ολισαντέμπε ήταν πραγματικός ταύρος. Απειλούσε συχνά την εστία του Βίκτορ Μπαΐα, αλλά ταυτόχρονα μάρκαρε, έκανε τάκλιν, ήταν σαν να παίζει με επιπλέον παίχτη ο Παναθηναϊκός!

Κατάφεραν να αποσυντονίσουν την Πόρτο και με γκολ του Μανωλάκη στο 75’ με κεφαλιά (έπειτα από σέντρα του Γιόνας Κόλκα) νίκησαν τους δράκους! Η λήξη έφερε... πανζουρλισμό στην κερκίδα των 500 περίπου οπαδών, που ήταν οι μόνοι που ακούγονταν. Τα «όλε» δεν σταματούσαν. Ο Μαρκαριάν πίστευε στο όνειρο και δεν είχε σκοπό να βάλει φρένο… Ήθελε την πρόκριση και γιατί όχι, ένα εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης.

Τι πλήρωσε ο Παναθηναϊκός στον επαναληπτικό

Κινητήριος μοχλός της ομάδας του Μαρκαριάν ήταν ο Άγγελος Μπασινάς. Ο διεθνής αμυντικός μέσος ήταν εξαιρετικός όλη τη σεζόν ανασταλτικά, προωθούσε σωστά τη μπάλα από την άμυνα στην επίθεση, εκτελούσε τα στημένα, σκόραρε.

Ο Παναθηναϊκός τρεις ημέρες μετά το παιχνίδι θα αντιμετώπιζε το Αιγάλεω σε αγώνα πρωταθλήματος. Η διοίκηση της ομάδας ζήτησε από την ΕΠΑΕ να αναβληθεί η αγωνιστική, ώστε να είναι ξεκούραστοι οι παίχτες στον επαναληπτικό με την Πόρτο. Η απάντηση της ΕΠΑΕ ήταν αρνητική, δείγμα της αντιμετώπισης των ομάδων του Παναθηναϊκού στα χρόνια Βαρδινογιάννη, από τα κέντρα αποφάσεων.

Στο ματς με το Αιγάλεω (3-0) τραυματίστηκε ο Άγγελος Μπασινάς, έχασε τον επαναληπτικό, η ομάδα «κόπηκε στα δύο», αποκλείστηκε με ήττα 0-2 (0-1 στην κανονική διάρκεια) και χάθηκε η ευκαιρία για πρόκριση στα ημιτελικά του UEFΑ.

Υπάρχει και μία δεύτερη αιτία για τον πικρό αποκλεισμό, πίσω από την οποία κρύβεται ένα μεγάλο «αν» που ποτέ δεν θα απαντηθεί...

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν ζητούσε έναν μόνο παίχτη από τη διοίκηση κατά τη μεταγραφική περίοδο. Ήθελε διακαώς έναν επιτελικό μέσο, με την απόκτηση του οποίου θεωρούσε πως ο Παναθηναϊκός μπορούσε να φτάσει ακόμα και μέχρι τον τελικό. Ο μεγάλος του πόθος ήταν Νταμιάν Μάνσο. Τα σενάρια που διέρρεαν στον αθλητικό Τύπο ανέφεραν την πιθανότητα να αποκτηθεί ο Βασίλης Τσάρτας. Τελικά ο Παναθηναϊκός κατέληξε με μοναδική προσθήκη τον Ξενοφώντα Γήττα. Δεν συνήθιζε άλλωστε τις… κακοδιαχειρίσεις το τότε ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Δείτε το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση:
Keywords
Τυχαία Θέματα