Το έπος της Μπολόνια το 2002

Μία από τις πιο δύσκολες νίκες της ιστορίας του πέτυχε σαν σήμερα (5/5 2002) ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Κίντερ Μπολόνια, μέσα στο σπίτι της, και κατέκτησε το τρίτο Ευρωπαϊκό της Ιστορίας του... Ο Παναθηναϊκός φοράει το τρίτο αστέρι στη φανέλα του! Σαν σήμερα πριν 11 χρόνια, 5 Μαΐου 2002 (συμπτωματικά και τότε
ανήμερα του Πάσχα), ο Παναθηναϊκός κατακτούσε ένα μαγικό ευρωπαϊκό στο μπάσκετ, το τρίτο της ιστορίας του, κερδίζοντας την Κίντερ Μπολόνια μέσα στο σπίτι της με 89-83.

Πρόκειται σίγουρα για μία από τις πιο επικές νίκες στην ιστορία του Παναθηναϊκού, κόντρα σε μία εξαιρετικά δύσκολη έδρα, απέναντι σε μία ομάδα από την οποία ξεχείλιζε το ταλέντο και που είχε μάλιστα βρεθεί να προηγείται στην τρίτη περίοδο με 14 πόντους (45-31 υπέρ της Κίντερ).

Οι μαεστρικές οδηγίες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, το ψυχρό αίμα του Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο εκτελεστής Ιμπραΐμ Κουτλουάι και η «έκπληξη» που άκουγε στο όνομα Λάζαρος Παπαδόπουλος έφεραν τη μεγάλη ανατροπή και έστειλαν στα ουράνια τους φίλους του Τριφυλλιού.

Την μετάδοση του αγώνα έκανε το TV Magic που έπρεπε -θέλοντας και μη- να πανηγυρίσει μαζί με την υπόλοιπη φίλαθλη Ελλάδα.

Ο «γερόλυκος» Ρότζερς που ήταν μέλος της ομάδας του Παναθηναϊκού σχολίασε πέρυσι στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής όλα όσα είχαν γίνει στον μεγάλο εκείνο τελικό:

«Αυτό το Φάιναλ Φορ ήταν αναμφίβολα ένα από τα χάιλαϊτ της καριέρας μου. Για πολλούς το σενάριο ήταν ήδη γραμμένο και η Μπενετόν θα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Είχαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους και το Φάιναλ Φορ γινόταν στην έδρα τους μπροστά στους τρελούς φιλάθλους τους.

Τότε έπαιζα στον Παναθηναϊκό. Νιώθαμε πολύ καλά και μόνο που επιστρέψαμε στο Φάιναλ Φορ εκείνη τη χρονιά. Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με το να παίζεις σε αυτό το μεγάλο στάδιο. Μπορώ να θυμηθώ ως παίχτης, ότι τις μέρες πριν τον αγώνα υπήρχε αδρεναλίνη και μεγάλη ενέργεια. Τότε ήμουν 39 χρονών και ένιωθα τόσο νέος, δυνατός και συγκεντρωμένος. Θυμάμαι στην προθέρμανση να σουτάρω και δύσκολα να χάνω καλάθι, να καρφώνω και να πηδάω πιο ψηλά από ποτέ. Είχα συνειδητοποιήσει ότι ήταν η τελευταία συμμετοχή της καριέρας μου σε Φάιναλ Φορ. Ευτυχώς, έπαιξα σε πέντε Φάιναλ Φορ!

Με δυσκολία εκείνη την χρονιά περάσαμε το ΤΟΠ 16, παλέψαμε διάφορα προβλήματα τραυματισμών και άλλες αντιξοότητες για να φτάσουμε στο Φαιναλ Φορ. Ήμασταν ίσως οι μοναδικοί που πιστέψαμε ότι θα κερδίσουμε το τρόπαιο. Όταν έχεις ηγέτες όπως, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο Ίμπο Κουτλουάι, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς και έχεις προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, πρέπει να νιώθεις για τα καλά τις πιθανότητες σου για νίκη!

Για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο τελικό έπρεπε να νικήσουμε μια έμπειρη και πετυχημένη ομάδα, την Μακάμπι. Η Κίντερ κέρδισε την Μπενετόν στον άλλο ημιτελικό. Στον τελικό, στο δεύτερο μισό ήμασταν σχεδόν έξω από το γήπεδο με την Κίντερ να είναι μπροστά με 14 πόντους. Οι οπαδοί τους πανηγύριζαν σαν να είχε τελειώσει το παιχνίδι. Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν πως δεν έπρεπε να αφήσουμε τους εαυτούς μας να τα παρατήσουν και ότι έπρεπε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την διαφορά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να μεταφέρουμε το άγχος και την πίεση στην νεανική ομάδα της Κίντερ.

Ο Μανού Τζινόμπιλι και ο Ματίας Σμόντις ήταν ασταμάτητοι. Παρολ'αυτά, η πίεση προκάλεσε σύγχυση στους παίκτες της Κίντερ οι οποίοι έχασαν πάρα πολλές βολές. Την ίδια ώρα οι έμπειροι παίκτες μας έβγαλαν ορισμένες εξαιρετικές φάσεις και καταφέραμε να κλέψουμε τη νίκη στο δικό τους γήπεδο και να γίνουμε οι πρωταθλητές του 2002».

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Μουλαομέροβιτς 6 , Κουτλουάι 22 (3/5δ., 4/7τρ., 4/6β., 5ρ.), Μποντιρόγκα 21 (7/12δ., 1/2τρ., 4/4β., 7ρ., 4ασ., 1κλ., 2λ.), Αλβέρτης 11 (3/4δ., 1/3τρ., 2/2β., 3ρ., 3κλ.), Μίντλετον 10 (2/4δ., 6/8β.), Καλαϊτζής, Ρότζερς 7, Παπαδόπουλος 12 (4/7δ., 4/4β., 5ρ., 3λ.), Σάντσεζ

ΚΙΝΤΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ (Ετόρε Μεσίνα): Γιάριτς 11 (4/7δ., 0/5τρ., 3/8β., 5ρ., 5ασ., 3κλ., 2λ.), Τζινόμπιλι 27 (3/5δ., 3/5τρ., 12/13β., 5ρ., 2ασ., 3κλ., 3λ.), Ριγκοντό 3, Σμόντις 23 (6/7δ., 2/4τρ., 5/7β., 6ρ., 2κλ., 2λ.), Γκρίφιθ 2, Μπετσίροβιτς 4, Άντερσεν 3, Γκρέιντζερ 10 (2/2δ., 2/4τρ.,0/2β.), Φρόζινι 8

Δείτε το φινάλε του τελικού:
Keywords
Τυχαία Θέματα