Ο άθλος επί της Γκέτεμποργκ το 1985 (vid)

Δείτε σε ένα σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο πώς ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε τον σκόπελο του μεγαθήριου Γκέτεμποργκ και προκρίθηκε στον ημιτελικό του 1985...
Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε το νταμπλ το 1984, μετά από τέσσερις «στείρες» χρονιές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στόχος πλέον της ομάδας ήταν το βήμα παραπάνω. Η υπέρβαση στην Ευρώπη. Σαν σήμερα στις 20 Μαρτίου 1985
το Τριφύλλι πήρε ισοπαλία που άξιζε όσο 20 νίκες, κόντρα στη Γκέτεμποργκ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών!

Στο πρώτο ματς ο Παναθηναϊκός έφυγε νικητής με 1-0 από το παγωμένο Γκέτεμποργκ, με γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου. Οι Σουηδοί ήταν από ομάδα - φόβητρο εκείνα τα χρόνια. Σκληροί, τεχνικοί και γρήγοροι, οι Σκανδιναβοί θεωρούνταν από τα φαβορί της διοργάνωσης. Είχαν κατακτήσει το κύπελλο UEFA το 1982, νικώντας στον τελικό 3-0 το Αμβούργο μέσα στη Γερμανία.

Ήταν σίγουρο πως θα «πέσουν κορμιά» στο ΟΑΚΑ και έτσι έγινε… Μόλις στο 10’ ο Νίλσον άνοιξε το σκορ για την Γκέτεμποργκ στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο. Ευθύνη για το γκολ φέρει ο Νίκος Καρούλιας, που αδράνησε στην φάση.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ήταν η σειρά των φιλοξενούμενων να κάνουν λάθος στην άμυνα. Ο Θανάσης Δημόπουλος ξέφυγε από τους στόπερ που τον μάρκαραν, βρέθηκε απέναντι από τον τερματοφύλακα Τόμπιανσον και τον εκτέλεσε!

Πανζουρλισμός στις κερκίδες! Ατμόσφαιρα που δεν έχει ξαναζήσει ποτέ το Ολυμπιακό Στάδιο σε ποδοσφαιρικό αγώνα!

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως ακριβώς και το πρώτο. Με γκολ για την Γκέτεμποργκ. Στο 53’ ο Χόλμγκρεν διαμόρφωσε ξανά σκορ πρόκρισης για την ομάδα του.

Κάπου εκεί μίλησε η τεράστια ψυχή των ποδοσφαιριστών με το Τριφύλλι στο στήθος αλλά και το μυαλό του πανούργου προπονητή Γιάτσεκ Γκμοχ. Ο «σαγόνιας» ήξερε καλά πως οι παίχτες του είχαν περισσότερες αντοχές από τους Σουηδούς. Η προετοιμασία του Γκμοχ μνημονεύεται μέχρι και σήμερα ως η πιο σκληρή και επίπονη που έχουν κάνει ποτέ ποδοσφαιριστές ελληνικής ομάδας. Συνάμα όμως ήταν και η πιο αποτελεσματική, με τους παίχτες να «πετάνε» για 90 λεπτά.

Αυτό που ζήτησε ο τεχνικός των «πρασίνων» από τους παίχτες του να πιέσουν ψηλά την Γκέτεμποργκ. Μέχρι και οι Ζάετς και Λιβαθηνός περνούσαν τη σέντρα, την ώρα που οι εξαντλημένοι φιλοξενούμενοι είχαν κλειστεί στα καρέ τους.

Ο Παναθηναϊκός δημιούργησε πολλές και σημαντικές ευκαιρίες και ο διαιτητής του στέρησε δύο καταφανέστατα πέναλτι. Δεν έκλεισε πάντως τα μάτια στο 78’ όταν ο Σαραβάκος ανατράπηκε εκ νέου μέσα στην περιοχή της Γκέτεμποργκ. Ο «μικρός» ανέλαβε την εκτέλεση. Η αγωνία στο κατακόρυφο αν και ενδόμυχα οι περισσότεροι ήξεραν την κατάληξη… Γεννημένος νικητής ήταν ο «Μητσάρας». Πήρε φόρα, ξεγέλασε τον τερματοφύλακα και έστειλε τους 70.000 οπαδούς στα ουράνια.

Μέχρι και τη λήξη δεν άλλαξε κάτι στο παιχνίδι. Με το τελευταίο σφύριγμα χιλιάδες οπαδοί «μπούκαραν» στον αγωνιστικό χώρο και αγκάλιασαν τους παίχτες. Ο Παναθηναϊκός μετά από 14 χρόνια προκρινόταν σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης! Ανάμεσά τους και ο αγαπητός σε παίχτες και φιλάθλους κύριος Στέφανος. Τρελαμένος από τη χαρά του έκανε τον γύρο του ΟΑΚΑ με την σημαία με το Τριφύλλι να ανεμίζει.

Δείτε ενα σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο με τις σημαντικότερες φάσεις του αγώνα
Keywords
Τυχαία Θέματα