foto imeras: Lakis Sofianos xeiropedes

Το Greenzone εγκαινιάζει τη στήλη «φωτογραφία της ημέρας». Πεποίθηση των διαχειριστών της ιστοσελίδας είναι πως για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να ζήσει ένα καλύτερο «αύριο» είναι να παραμείνει ζωντανό το ένδοξο «χθες».
Μέσω της στήλης «φωτογραφία της ημέρας», καθημερινά θα παρουσιάζουμε σπάνια, συλλεκτικά οπτικά ντοκουμέντα από το αρχείο μας, από τα 30 αθλήματα που καλλιέργησε ο Παναθηναϊκός, οι οποίες
θα συνοδεύονται από περιεκτικά ιστορικά γύρω από ό,τι αναπαριστούν.

Ο φακός της σημερινής φωτογραφίας απαθανάτισε τον Λάκη Σοφιανό, τον σπουδαίο επιθετικό της δεκαετίας του ’50, με τη... συνηθισμένη για αυτόν κατάληξη: Με «βραχιολάκια» στα χέρια.

Ο ποδοσφαιριστής ήταν από τις πιο καλτ φυσιογνωμίες της εποχής του. «Διαβολάκο των γηπέδων» των φώναζαν οι φίλαθλοι, γιατί χρησιμοποιούσε πονηριά και unfair μεθόδους για να αποκτάει πλεονέκτημα έναντι των αμυντικών. Παρόμοιες συνήθειες είχε και εκτός αγωνιστικού χώρου. Οι φυλακές Αβέρωφ ήταν ο συνηθισμένος τόπος κατοικίας του.

Πολλές φορές ο Παναθηναϊκός ζήτησε άδεια από τις φυλακές, ο Σοφιανός έβγαινε για λίγες ώρες μόνο για να αγωνιστεί με το Τριφύλλι στο στήθος, φόρτωνε τους αντιπάλους του με γκολ και επέστρεφε στο κελί.

Πρέπει, όμως να σημειώσουμε πως ποτέ δεν κρατούσε κάτι για τον εαυτό του. Έτσι είχε μάθει άλλωστε από πιτσιρικάς, όταν κατά τα χρόνια της Κατοχής έκλεβε από τους Γερμανούς κουραμάνες, τις μοίραζε στα αδέλφια, στη μητέρα και στους φίλους του και δεν άφηνε τίποτα για το νηστικό εαυτό του. Το ίδιο και όταν μεγάλωσε. Ό,τι έβγαζε από τις μικροαπατεωνιές, το χάριζε σε άπορους φίλους και συγγενείς του.

Μετά από τον Παναθηναϊκό πέρασε για ένα μικρό διάστημα από τον Ολυμπιακό, δοξάστηκε στον Παναιγιάλειο, δοκίμασε τις τύχες του στη Γερμανία και τελικά πέθανε στην Αθήνα, στις φυλακές. Αυτοκτόνησε. Βρέθηκε από τους φύλακες κρεμασμένος στο σκοτεινό κελί του.
Keywords
Αναζητήσεις
πρωτοσελιδα λακης σοφιανος, σοφιανος παο
Τυχαία Θέματα