Ένας νέος «νόμος Μπιρμπίλη»!

Απίστευτα πράγματα αναγράφονται στο Προδρικό Διάταγμα για τη Διπλή Ανάπλασης. Ξανά το ποδοσφαιρικό γήπεδο φαίνεται πως βγάινει από το «κάδρο».
Διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση της Στρατικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης, και τρίβουμε τα μάτια μας!

Δεν ξέρουμε τι είναι χειρότερο για τον Παναθηναϊκό. Η μελέτη που εγκρίθηκε και υπογράφηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, που είναι μία παραλλαγή του «εκτρωματικού» νόμου Μπιρμπίλη ή ο τρόπος μεθόδευσης και διαστρέβλωσης του
Διατάγματος από τα media, μέσω ενός ρεπορτάζ ιστοσελίδας.

Το GreenZone διάβασε τη μελέτη και παρουσιάζει τα σημεία – κλειδί.

Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα. Με σκούρα γράμματα (bold) οι λέξεις που μας ταρακούνησαν:

«Επιτρέπεται η ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων του σωματείου με την επωνυμία «Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος» και αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αθηναίων, (…)».

Η λέξη «επιτρέπεται» ήταν και η λέξη-κλειδί του νόμου Μπιρμπίλη που είχε χαρακτηριστεί ως «αντι-παναθηναϊκός» από σύσσωμη την παναθηναϊκή κοινότητα.

Η λέξη «έως» για λόγους που δεν γνωρίζουμε διέφυγε από το ρεπορτάζ – ερμηνεία της σελίδας ypodomes.com.

Η λέξη «επιτρέπεται» χρησιμοποιείται και σε άλλες παραγράφους, όπως για παράδειγμα στους χώρους ιατρικής υποστήριξης, αναψυχής, εμπορικών χρήσεων, αλλά και στην τοποθέτηση γλυπτού ή πινακίδας που θα υπενθυμίζει πως κάποτε υπήρχε στη Λεωφόρο γήπεδο.

Από το «επιτρέπεται» μέχρι το «προβλέπεται» υπάρχει όμως μία τεράστια απόσταση. Υποθέτουμε πως αυτό είναι κατανοητό προς όλους.

Την καχυποψία μας, την ενδυναμώνει το γεγονός πως σε άλλα σημεία της μελέτης υπάρχει ξεκάθαρα η λέξη «θα», προφανώς γιατί αναφέρεται σε διατάξεις που προβλέπονται να γίνουν, και όχι σε αυτές που… επιτρέπεται, όπως το ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Πάμε όμως στο ζουμί. Σας παραθέτουμε την «χρονική αλληλουχία ενεργειών και τις υποχρεώσεις των μερών»:

1. Εκδίδεται η άδεια κατεδάφισης των εγκαταστάσεων της Λεωφόρου
2. Εκδίδονται οι άδειες των κτηρίων που περιλαμβάνονται στον Τομέα Β΄ του Ελαιώνα και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Τομέα Α΄, πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου.
3. Παράλληλα, με μέριμνα του Δήμου προωθούνται οι διαδικασίες μελέτης και κατασκευής των έργων υποδομής στον Ελαιώνα.
4. «Ο Δήμος Αθηναίων έχει την ευθύνη να κινήσει τις διαδικασίες για τη σύναψη των αναγκαίων συμβάσεων εκμίσθωσης του χώρου και κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου στον Τομέα Α΄ στον Ελαιώνα. Η έκδοση της σχετικής άδειας και η εκτέλεση των σχετικών εργασιών κατασκευής θα γίνει με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνη του μισθωτή του ανωτέρω χώρου».
5. Προωθούνται οι αναγκαίες διαδικασίες και δράσεις για την εκτέλεση εργασιών στη Λεωφόρο.
6. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Τομέα Α΄ στον Ελαιώνα, πραγματοποιείται η κατεδάφιση του γηπέδου της Λεωφόρου και η ανάπλαση της περιοχής.
7. Η διαμόρφωση των χώρων πρασίνου στις περιοχές της Λεωφόρου και του Ελαιώνα γίνεται με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνη του Δήμου, εκτός αν οριστεί διαφορετικά από το ΥΠΕΚΑ.

Σημείωση 1: Προφανώς, στην ενέργεια 4 η ευθύνη να κινηθούν οι διαδικασίες για τη μίσθωση και την κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου, δεν σημαίνει απαραίτητα πως το γήπεδο θα κατασκευαστεί. Πουθενά αυτό δεν αναγράφεται ως κάτι που επιβάλλεται να γίνει. Πόσο μάλλον αν δεν βρεθεί χρηματοδότης.

Σημείωση 2: Οι «αθλητικές εγκαταστάσεις του Τομέα Α΄» που αναγράφονται στην έκτη ενέργεια δεν γίνεται σαφές αν είναι μόνο οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη ή περιλαμβάνουν ΚΑΙ το ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Διαβάζοντας πάντως την παράγραφο 1.2 της σελίδας 13 του διατάγματος, παρατηρούμε πως οι «αθλητικές εγκαταστάσεις του Τομέα Α'» διαχωρίζονται ξεκάθαρα με κόμμα (,) από το ποδοσφαιρικό γήπεδο!

Μπορεί ο καθένας να διαβάσει την αλληλουχία των ενεργειών και να βγάλει τα συμπεράσματά του:
Keywords
Τυχαία Θέματα