Από το όνειρο στον εφιάλτη

Το GreenZone καταγράφει ποια ήταν η «Διπλή Ανάπλαση» το 2009 και ποια το 2013, όταν και χαρακτηρίστηκε «εφιάλτης του Παναθηναϊκού».
Φωτογραφία της ειδικής συνεργάτιδος του GreenZone MarvelΠρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε πως το σπίτι του Παναθηναϊκού είναι η Λεωφόρος. Η ομάδα της ΑΘΗΝΑΣ είναι ο Παναθηναϊκός. Σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ο σύλλογος της εκάστοτε πόλης έχει ένα γήπεδο-στολίδι για το οποίο άπαντες
καμαρώνουν.

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής εξωφρενικό: Να θέλει η τοπική αυτοδιοίκηση της πρωτεύουσας, ο Δήμος Αθηναίων να γκρεμίσει ένα γήπεδο - ιστορικό μνημείο και να ξεσπιτώσει την ομάδα της πόλης σε μία μακρινή και υποβαθμισμένη περιοχή.

Ο Παναθηναϊκός για να πει «ναι» για το παραπάνω ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως θα έπρεπε τα ανταλλάγματα να ήταν κάτι παραπάνω από δελεαστικά. Θα έδινε το «Απόστολος Νικολαΐδης», όμως θα αποκτούσε υπερσύγχρονο γήπεδο 40.000 θέσεων (είναι και πάλι ΛΙΓΕΣ βάσει της δυναμικής του Συλλόγου). Θα έπαιρνε εγκαταστάσεις που ικανοποιούσαν όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη. Θα είχε εμπορικές χρήσεις και δεν θα έδινε αβάσταχτα ενοίκια.

Τοποθετούμε το 2009 ως ημερομηνία «κλειδί» της υπόθεσης. Γιατί; Γιατί από το 2009 υπάρχει η άδεια κατασκευής του γηπέδου.

Από το 2009, ο Παναθηναϊκός μπορούσε να (αυτο)χρηματοδοτήσει το γήπεδο στον Ελαιώνα (Βοτανικό), αλλά επέλεξε να μην το κάνει.

Το 2009 τα ταμεία ήταν γεμάτα, οι τσέπες φουσκωτές και ο Παναθηναϊκός έδειχνε πως μπορεί να εκτοξευτεί σε άλλο επίπεδο. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν θετική και ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε με αυτοχρηματοδότηση να αποκτήσει δικό του ιδιόκτητο γήπεδο στο Βοτανικό.

Δεν τον εμπόδιζε κανείς!

Ο τότε μεγαλομέτοχος θα έπρεπε να βάλει το μεγαλύτερο ποσό και θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι μέτοχοι με το ποσοστό τους για να γίνει πραγματικότητα το «όνειρο».

Μαντέψτε ποιος φρόντισε να τιναχθεί στον αέρα η πολυμετοχικότητα με αθέτηση συμφωνιών και με συνεχή πόλεμο από τα ΜΜΕ της επιρροής του.

Μαντέψτε με ποιου τις ευλογίες πέρασε (με... πανηγύρια της ΓΗΠΕΛ) ο «καταστροφικός» νόμος Μπιρμπίλη.

Μαντέψτε ποιος κάθε φορά που έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του, έκανε την πάπια.

Μαντέψτε ποιος κάθε φορά που… έσφιγγαν τα γάλατα, μία πάρκαρε τις μετοχές του, μία διαπραγματευόταν με Άραβες, μία… χάριζε και σταματούσε να ασχολείται.

Από το 2009 φτάσαμε στο 2013. Στη χρονιά που ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ρίχνει τη βόμβα: «Η Διπλή Ανάπλαση έχει καταντήσει "εφιάλτης" για τον Παναθηναϊκό».

Έχουν αλλάξει πολλά. Τα σημαντικότερα:

* Το 2009 ο Παναθηναϊκός μπορούσε να (αυτό)χρηματοδοτήσει την κατασκευή στον Βοτανικό και να μπει σε νέο υπερσύγχρονο γήπεδο ΑΜΕΣΑ.

Το 2013 την ανεύρεση χρηματοδότη την έχει αναλάβει ο υπό χρεοκοπία Δήμος Αθηναίων. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και ο χρηματοδότης... αγνοείται.

(Επίσης: Το 2013 ο Παναθηναϊκός φεύγει από το ΟΑΚΑ γιατί δεν αντέχουν τα ταμεία του τα αβάσταχτα ενοίκια. Αν μετακομίσει στον Βοτανικό με ενοίκια ακόμα υψηλότερα πώς θα τα βγάζει πέρα; Αν κατασκευαστεί ποτέ το νέο γήπεδο με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί ΠΟΤΕ σοβαρός επενδυτής που θα πάρει στις πλάτες του την ομάδα)

* Το 2009 υπήρχε μελέτη βιωσιμότητας πάνω στην οποία είχε στηριχθεί το πλάνο.

Το 2013 μιλάμε για μία 100% διαφορετική Διπλή Ανάπλαση (άλλες εμπορικές χρήσεις, άλλα οικονομικά δεδομένα, άλλα ανταλλάγματα για τον Ερασιτέχνη, πιθανότατα άλλη δυναμική της ομάδας και άλλη χωρητικότητα γηπέδου) και δεν υπάρχει καμία μελέτη που να επιβεβαιώνει πως το νέο γήπεδο θα είναι βιώσιμο και δεν θα αποτελειώσει τον Παναθηναϊκό.

* Το 2009 ο Ερασιτέχνης έπαιρνε εγκαταστάσεις που τον ικανοποιούσαν.

Το 2013 ο Ερασιτέχνης λέει «όχι» στις «λειψές» εγκαταστάσεις που παίρνει, αλλά Δήμος, ΥΠΕΚΑ, ΣτΕ και κυρίως ΠΑΕ κάνουν πως δεν ακούν. Ο Δήμος Αθηναίων αμφισβητεί την κυριότητα της Λεωφόρου, ενώ το ιστορικό γήπεδο αναγράφεται σε κρατικά έγγραφα ως ιδιοκτησία... της ΠΑΕ!

* Το 2009 η Λεωφόρος ανήκε στον Παναθηναϊκό και έπεφτε ΜΟΝΟ εάν προχωρούσε η Διπλή Ανάπλαση.

Το 2013 ο Παναθηναϊκός χάνει τη Λεωφόρο σε λιγότερο από πέντε χρόνια, γίνει-δεν γίνει νέο γήπεδο στον Βοτανικό.

* Το 2009 ο Παναθηναϊκός θα έχτιζε γήπεδο 40.000 θέσεων στο Βοτανικό.

Το 2013 θα φτάσουμε στο σημείο να δώσουμε τη Λεωφόρο για να μπούμε σε ένα γηπεδάκι χωρητικότητας… Λεωφόρου, και να πρέπει να πούμε και ευχαριστώ στο τέλος!

ΥΓ. Η ομάδα Θήτα Ζήτα είναι εδώ! Μοιράζει αβέρτα ρεπορτάζ σε εφημερίδες και ιστοσελίδες και απειλεί εμμέσως πλην σαφώς μέχρι και τον πρόεδρο του Α.Ο. Αχιλλέα Μακρόπουλο, του οποίου κάποιοι (εκ των έσω) φέρεται πως ροκανίζουν την καρέκλα.
Keywords
Τυχαία Θέματα