Are you... Ρέντη να διαβάσετε κι αυτό;

Όταν 5.000... «αντιστασιακοί» οπαδοί του «θρυλικού συλλόγου» πανηγύριζαν για το γήπεδο που θα τους χάριζε η «Χούντα» των συνταγματαρχών. Διαβάστε στο GreenZone τις δηλώσεις των Κώστα Μπουζάκη, Γιώργου Σιδέρη και του «εξοχότατου αντιπροέδρου» Στυλιανού Παττακού. Πέντε χιλιάδες (προφανώς... «αντιστασιακοί») ολυμπιακοί με σημαίες στα χέρια πανηγύριζαν το ότι η «Χούντα» θα χάριζε αθλητικές εγκαταστάσεις στην ομάδα τους, στις 15 Ιουνίου του 1969.

Το GreenZone ανοίγει ξανά το κουτί με τις ιστορίες της «επταετίας» που «θάφτηκαν»
σε βάθος χρόνου από όσους γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις, και αποκαλύπτει ποιες οι σχέσεις του συλλόγου του Πειραιά με το τότε καθεστώς.

«Εξοχότατε κύριε αντιπρόεδρε», είπε ανοίγοντας τον λόγο του ο πρόεδρος του ΟΣΦΠ Κώστας Μπουζάκης, «θα θεμελιώσετε σήμερον το Αθλητικόν Κέντρον του Ολυμπιακού “21η Απριλίου 1967”», απευθυνόμενος προς τον πρωτεργάτη του πραξικοπήματος Στυλιανό Παττακό.

Βρισκόμαστε στου Ρέντη, στον χώρο όπου στεγάζονται σήμερα οι προπονητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού. Κατά τα εγκαίνια του σύγχρονου αθλητικού κέντρου που θα κατασκεύαζε η «Χούντα» για τον σύλλογο του Πειραιά, συγκεντρώθηκαν επίσημοι, πρόσωπα της δικτατορίας, παράγοντες, αθλητές του ΟΣΦΠ και χιλιάδες εκστασιασμένοι φίλαθλοι που πανηγύριζαν το «δώρο» της «επαναστάσεως» στην ομάδα τους.
Το στάδιον του Ολυμπιακού συνεδέθη ιστορικώς με την “επανάστασιν” της 21ης Απριλίου του 1967.
Γ. Παπαδόπουλος
Οι λόγοι που δεν κατασκευάστηκε τελικά το «πλέον σύγχρονο στάδιο 75.000 θέσεων» δεν αφορούν το σημερινό αφιέρωμα. Έχουμε καιρό για να μελετήσουμε αν τελικά δόθηκαν τα χρήματα αυτά και αν ναι, πού κατασπαταλήθηκαν.

Επιστροφή στο λόγο του προέδρου του Ολυμπιακού. Μεταξύ άλλων είπε:

«Μόνον η εθνική επανάστασις συνέλαβε το νόημα τούτο και δι’ αυτό μόνον η εθνική επανάστασις ήτο δυνατόν να πραγματοποιήσει το έργο τούτο».

Η ομιλία του έκλεισε ως εξής:

«Εξοχότατε κ. Αντιπρόεδρε, ο ολυμπιακός κόσμος, ο φίλαθλος κόσμος σας ευγνωμονεί».

Τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της «Χούντας» Στυλιανός Παττακός (ολυμπιακός από μικρό παιδί, όπως έχει ισχυριστεί σε συνέντευξή του – διαβάστε εδώ).

Αρχικώς, ανέφερε πως «ο κ. πρόεδρος της Κυβερνήσεως», δηλαδή ο Γιώργος Παπαδόπουλος, τον εξουσιοδότησε να τον αναπληρώσει κατά τη θεμελίωση και μετέφερε τη δήλωσή του:

«Είναι εκτάκτως δηλωτικόν ότι το στάδιον του Ολυμπιακού συνεδέθη ιστορικώς με την “επανάστασιν” της 21ης Απριλίου του 1967. Διότι Ολυμπιακός και επανάστασις συμβολίζουν την νίκη».

Μόλις έκλεισε την ομιλία του ο Στυλιανός Παττακός, «έθεσε τον θεμέλιο λίθο, υπό τας θερμοτάτας εκδηλώσεις του πλήθους».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο λόγος του αρχηγού της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού Γιώργου Σιδέρη (που θα σταματούσε την μπάλα αν δεν έπαιρνε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό – διαβάστε εδώ). Για τον Σιδέρη έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πολλά από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό που έχει αλλοιώσει την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Από το ότι τον έδιωξε η «Χούντα» από τον ΟΣΦΠ, μέχρι το ότι τον είχε απειλήσει ο Παττακός για να μην σκοράρει κατά του Παναθηναϊκού.

Ο… αντιστασιακός, λοιπόν, Σιδέρης δήλωσε:

«Θα ήθελα, εάν το επιτρέπετε να υπογραμμίσω με μία ταπεινή, ιδική μου προσφορά, την ευγνωμοσύνη μας προς την Εθνική Κυβέρνηση για τα όσα πράττει υπέρ του Ολυμπιακού».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να τερματίσει πρώτος σκόρερ της Ευρώπης. Πάνω σε αυτό τόνισε:

«Εάν ο Θεός θελήσει και κερδίσω τελικά τον τίτλον αυτόν, διατυπώνω την παράκληση να δεχθεί το σχετικό έπαθλο, εκ μέρους της ολυμπιακής οικογένειας, ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος».

Λίγες ώρες τα μετά εγκαίνια ο Ολυμπιακός θα αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό σε αγώνα πρωταθλήματος για την τελευταία αγωνιστική της σεζόν (οι «πράσινοι» είχαν ήδη «κλειδώσει» βαθμολογικά τον τίτλο).

Ο αντιπρόεδρος του δικτατορικού καθεστώτος είπε στον Σιδέρη:

«Μπράβο, ωραία τα είπες. Τώρα όμως να πας στο ξενοδοχείο γιατί το απόγευμα έχεις δύσκολο ματς». Προφανώς, κάπως έτσι τον... απειλούσε να μην σκοράρει κατά του Παναθηναϊκού.
Keywords
Τυχαία Θέματα