Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα πανεπιστήμια

Από σήμερα, Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που πέτυχαν να περάσουν.Για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες ή το νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, θα χρειαστούν να καταθέσουν στη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά: Αίτηση για εγγραφή Τίτλο απόλυσης: ευκρινές φωτοαντίγραφο απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου αποφοίτησης Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Τέσσερις φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας. Το νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο θα πρέπει να φέρει την εξουσιοδότηση και το Δελτίο της Αστυνομικής του Ταυτότητας
Όσο για εκείνους που επιθυμούν να μετεγγραφούν σε άλλο ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα πρέπει κατά την εγγραφή τους να δηλώσουν προτίμηση Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ που επιθυμούν να μετεγγραφούν. Επί της ουσίας, δηλαδή, θα εκδηλώσουν απλά ενδιαφέρον, αφού ακόμη δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση μετεγγραφής. Αυτό θα γίνει, ώστε το υπουργείο Παιδείας αλλά και τα ΑΕΙ να έχουν μια σαφή εικόνα σχετικά με τον αριθμό των φοιτητών που θα ζητήσουν μετεγγραφή αλλά και προς ποια «κατεύθυνση» θα κινηθούν, τις πόλεις δηλαδή στις οποίες εδρεύουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.Στη συνέχεια, δηλαδή προς το τέλος του μήνα ή και στις αρχές του Οκτωβρίου, θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις στις οποίες θα καθοριστούν με λεπτομέρειες τα ισχύοντα για τις φετινές μετεγγραφές. Επειτα από αυτό το υπουργείο Παιδείας θα ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα κατατεθούν οι αιτήσεις μετεγγραφής.

Για φέτος, πάντως, το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί ότι οι μετεγγραφές θα γίνουν γρήγορα ώστε οι φοιτητές να μην υποστούν ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν και τα ίδια τα ιδρύματα που θα δεχθούν τους «πρόσθετους» φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα ότι βασική προϋπόθεση μετεγγραφής είναι να υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ υποδοχής. Εάν, για παράδειγμα, ένας φοιτητής «πέρασε» στην Πάτρα και θέλει να μετεγγραφεί στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν υπάρχει το αντίστοιχο τμήμα, δεν θα γίνει η μετεγγραφή. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι καλό θα ήταν να ενημερωθούν άμεσα για τις αντιστοιχίες των τμημάτων, αφού δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα