Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πειραιώς | Άλυτα προβλήματα συναντούν την αδιαφορία των υπευθύνων

Στα πλαίσια της ανοιχτής επικοινωνίας του mycampus.gr με την φοιτητική κοινότητα λαμβάνουμε ενημέρωση και ανακοινώσεις από την πλευρά σας, τις οποίες δημοσιεύουμε αυτούσιες και φυσικά είναι ελεύθερη η απάντηση ή ο σχολιασμός από όποιον το επιθυμεί.

Μία τέτοια ανακοίνωση λάβαμε από την Φοιτητική Πρωτοβουλία Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πειραιώς την οποία και δημοσιεύουμε παρακάτω.

Πανεπιστήμιο. Το λίκνο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της δημιουργίας, των δημοκρατικών θεσμών, με σαφή ρόλο στην κοινωνική ζωή. Το Πανεπιστήμιο ανέκαθεν αποτελούσε σημείο αναφοράς για την κοινωνία,

με τους ακαδημαϊκούς να αντιμετωπίζονται ως αυθεντίες, τους κατόχους πανεπιστημιακών πτυχίων ως επιστήμονες και γενικώς, δινόταν η εντύπωση πως αυτές οι μικρές κοινωνικές ομάδες, είχαν τη δυνατότητα, χάρη στα ανοιχτά μυαλά των φοιτητών, το έργο και τη συνεργασία τους με τους καθηγητές να προάγουν τη σκέψη, την επιστήμη και την κοινοποίηση της γνώσης και των τεχνολογικών επιτευγμάτων στον "απλό" κόσμο.

Είναι, όμως, πράγματι έτσι; Δυστυχώς όχι. Το χαμόγελο ενθουσιασμού των πρώτων ημερών για τη νέα μας ιδιότητα ως φοιτητές και για την προοπτική της εκμάθησης της επιστήμης των υπολογιστών σε βάθος έσβησε σύντομα, ενώ η πικρή πραγματικότητα του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς απομυθοποίησε την έννοια του Πανεπιστημίου.

Πιο συγκεκριμένα, στο τμήμα μας, παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα στον τρόπο διδασκαλίας πολλών μαθημάτων, ενώ η διδασκαλία των περισσότερων εργαστηριακών μαθημάτων δε βοηθάει στην κατανόηση του περιεχομένου του κύριου μαθήματος. Συχνά η θεωρία-διάλεξη δε συμβαδίζει με την πράξη-εργαστήριο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα των φοιτητών να μην έχει βασικές γνώσεις σε πρακτικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι πολλοί φοιτητές δυσκολεύονται σε εργασίες υλοποίησης προγραμμάτων, στα μεγαλύτερα έτη, ως επακόλουθο της ελλιπούς διδασκαλίας των προηγούμενων εξαμήνων. Επιπλέον, σε ορισμένα μαθήματα πολλοί φοιτητές συμφωνούμε ότι η παράδοση είναι προτιμότερο να γίνεται από τους βοηθούς των καθηγητών, καθώς αυτοί συνηθίζουν να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις απορίες μας, είναι πιο μεταδοτικοί και πιο συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους.

Τόσο το πρόγραμμα σπουδών όσο και η ύλη ορισμένων μαθημάτων είναι απαρχαιωμένη και επαναλαμβάνεται πολλές φορές στη διάρκεια της φοίτησης. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχει πληθώρα μαθημάτων μαθηματικής φύσεως, είναι φανερή η απουσία πολλών προγραμματιστικών που θα μπορούσαν να καλύπτουν βασικά πεδία γνώσεων της επιστήμης. Τα μαθηματικογενή μαθήματα θα μπορούσαν να συνοδεύονται από προγραμματιστικές εργασίες που θα έδιναν τη δυνατότητα στους φοιτητές να συνδυάζουν τη θεωρητική γνώση με την προγραμματιστική εφαρμογή, άλλωστε τα προτεινόμενα συγγράμματα περιέχουν παραδείγματα από χρήση μαθηματικών προγραμματιστικών εργαλείων πάνω στη θεωρία.

Η ποιότητα των συγγραμμάτων σε πολλά μαθήματα είναι κάτω του μετρίου, με αποτέλεσμα οι

Keywords
Τυχαία Θέματα