Συνέντευξη με τον Άρη Καλογερόπουλο

Σίγουρα θα έχετε δει να κυκλοφορούν στο ίντερνετ εικόνες με εξωφρενικής ομορφιάς ελληνικά τοπία που παρομοιάζονται με διάφορα μέρη του κόσμου (εξωπλανητικά και μη). Οι εικόνες αυτές στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο σουβλάκι, ήλιος και συρτάκι, αλλά έχει μια μοναδική πολυμορφία που ικανοποιεί ακόμη και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη όλες τις εποχές του χρόνου. Γνωρίστε τον άνθρωπο πίσω από την πιο viral καμπάνια προβολής της Ελλάδας αποκλειστικά

στο mycampus.gr και... Meet the World in Greece!

Συνέντευξη: Κατερίνα Ευσταθιάδου

Πες μας μερικά πράγματα για να σε γνωρίσουμε καλύτερα. Είσαι φωτογράφος και συνθέτης και ζεις στη Γερμανία. Πώς βρέθηκες εκεί;

Ήρθα πριν 3 χρόνια. Αποφάσισα να φύγω για να επεκτείνω την δραστηριότητα μου και να δοκιμάσω έναν άλλο τρόπο ζωής που έδειχνε πιο οργανωμένος. Να ζήσω σε μια κοινωνία που την λειτουργία της διασφαλίζουν οι θεσμοί και η αξιοκρατία και όχι τα cone και μόνο. Κάποια ήταν όπως φαντάστηκα, κάποια όχι.

Πρώτη φορά έμαθα για εσένα με την ενέργεια I am Greek and I want to go home (http://www.iamgreek.gr/). Τότε που τα ελληνικά γλυπτά ζωντάνεψαν, απέκτησαν φωνή και απαίτησαν την επιστροφή τους στην πατρίδα τους. Η καμπάνια αυτή πέρα του ότι ήταν πολύ καλοστημένη δεδομένου ότι προερχόταν από μια ατομική πρωτοβουλία έγινε viral και μέσα σε λίγες μέρες όλοι μιλούσαν για αυτό. Πες μας πώς ένιωσες τότε…

Ένιωσα χρήσιμος. Ένιωσα πως μπήκε ακόμα ένα λιθαράκι (κάποιοι είπαν σημαντικό) σε όλο αυτό τον αγώνα για την επιστροφή της Ελληνικής κληρονομιάς στο σπίτι της. Μιας και η επίσημη πολιτεία το είχε επιτηδευμένα ξεχάσει ως ζήτημα, μια κίνηση σαν κι αυτή που δεν υποστηρίχθηκε από πουθενά οικονομικά αλλά διαδόθηκε μέσω Facebook, στάθηκε ικανή μέσα από την στήριξη του κόσμου, να κάνει αυτό που δεν έκανε το ίδιο το κράτος. Να μας κάνει να νιώσουμε πως ο αγώνας αυτός είναι δικός μας και όχι κάποιου υπουργικού γραφείου την ώρα που πλακώνουν οι κάμερες.

Τώρα μέσα από μια σειρά εικόνων μας ταξιδεύεις σε όλον τον κόσμο μέσα από την Ελλάδα αναδεικνύοντας την πολυμορφία της χώρας μας. Πώς εμπνεύστηκες το meet the world in Greece (https://www.facebook.com/MeetTheWorldInGreece)?

Η ιδέα ήταν πάντα εκεί. Όλοι κάποια στιγμή είχαμε πάει σε κάποιο μέρος της Ελλάδας και αντικρίζοντας κάποιο τοπίο, είπαμε "Εδώ δεν είναι Ελλάδα ρε, Ελβετία είναι!"... η, "Ποια Hawaii ρε... τράβα στην Κεφαλονιά!". Απλώς εγώ από τα λόγια το έκανα πράξη. Υπήρξε και μια προσωπική ανάγκη να το κάνω μιας και ήθελα εδώ που μένω να παρουσιάσω σε γνωστούς μου Γερμανούς, πως πραγματικά είναι η Ελλάδα που γνώριζα. Πιο πολύπλευρη από κάθε άλλη χώρα που γνωρίζω και απέραντη μέσα στο μικρό της σώμα.

Να σπάσω τα στερεότυπα του Sirtaki Dance και του απέραντου καλοκαιριού.

Ήδη οι εικόνες της νέας σου προσπάθειας κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω ίντερνετ. Ποιες είναι οι αντιδράσεις που σε συγκίνησαν και σε ξάφνιασαν περισσότερο;

Με συγκίνησε η μαζική προσέλευση στο group! Όταν σε 5 μέρες χωρίς διαφήμιση και άλλου είδους προώθηση, η εικόνα της Ελλάδας αποκτάει 400.000 θεατές μέσω Facebook και ποιος ξέρει πόσους ακόμα από blogs και sites σε όλο τον κόσμο, ε... αν μη τι άλλο είναι συγκινητικό. Επίσης με συγκίνησε πολύ η συμβολή σπουδαίων φωτογράφων που προσέφεραν ελεύθερα το υλικό τους για την προσπάθεια μου. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!


Δε σου κρύβω ότι όταν πρωτοείδα τη φωτογραφία με τους «πλανήτες» που μπορούν να συναντηθούν στα ελληνικά τοπία σκέφτηκα «επιτέλους και μια έξυπνη καμπάνια από το Υπουργείο Τουρισμού». Τελικά ήσουν και πάλι εσύ… Σε έχουν προσεγγίσει από φορείς τουρισμού ή διαφημιστικές εταιρείες;

Καλό. Όχι βέβαια. Και δεν πιστεύω πως θα γίνει. Δεν νομίζω πως την επίσημη πολιτεία και τα υπουργεία της την ακουμπούν τα ίδια που ευαισθητοποιούν εμάς. Δεν νομίζω πως καίγονται να βρουν κάτι καλύτερο από μια All time Classic Ελλάδα.

Αυτά τελικά ενδιαφέρουν μόνο εμάς. Το όραμα δεν είναι κάτι που μπορούμε να το μοιραστούμε με αυτούς που τυχαία κάθονται σε μια θέση και όχι από αγάπη για το αντικείμενο και όνειρο.

Έχεις καταφέρει να κάνεις πράξη αυτό που είναι και το ζητούμενο στις δύσκολες περιόδους που περνάμε. Την αντίδραση μέσα από την ατομική πρωτοβουλία. Με τις ενέργειές σου εμπνέεις και επηρεάζεις πολύ κόσμο. Και ζεις στο εξωτερικό. Τι είναι αυτό που σε ωθεί να έχεις αυτή τη στάση;

Όταν μπορώ να στρέψω την καλλιτεχνική μου δημιουργία εκεί που υπάρχει κοινό όφελος πάντα είναι χαρά μου αν το κάνω από τι στιγμή που δεν γίνομαι γραφικός. Αυτό που με ωθεί όμως να το κάνω είναι η απλή ανάγκη της προσφοράς σε ένα σκοπό που αγαπάω. Σε μια χώρα που λατρεύω και την ονειρεύομαι πολύ διαφορετικά από το -μικρό- πολιτικο υπαλληλικό προσωπικό.
Η ανάγκη μου να διαδώσω πως στην Ελλάδα τίποτα δεν σταμάτησε. Πως όλα την δένουν με τον παρελθόν της, όταν δεν μένουμε άπραγοι και θεατές/κριτές εικόνων και πράξεων που μας υποτιμούν.
Η ατομική όμως πρωτοβουλία όσο σπουδαία είναι κατά την άποψη μου, άλλο τόσο δεν σταματά να λειτουργεί επικουρικά δίπλα στην πολιτειακή βούληση.. Δεν μπορεί κανείς να τα περιμένει μόνο από μονάδες που μάλιστα δεν έχει και ποτέ σκοπό να συνομιλήσει μαζί τους για να βγει μια κάποια άκρη και ένα σοβαρό και ωφέλιμο αποτέλεσμα για όλους, σε κάθε τομέα.



Δείτε όλες τις φωτογραφίες από την καμπάνια «Meet the World in Greece»
Keywords
Τυχαία Θέματα