Σήμερα η τρίτη και φαρμακερή ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Στις 12 το μεσημέρι , σήμερα Δευτέρα, θα ξεκινήσει στη Βουλή η 3η ψηφοφορία για την εκλογή ή μη του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κυβέρνηση να αναζητάει μέχρι και την τελευταία στιγμή τους 12 βουλευτές για να συγκεντρώσει το μαγικό αριθμό των «180» και ο Σταύρος Δήμας να μετακομίσει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το Μαξίμου
έχει ήδη ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συγκαλέσει σήμερα στις δύο το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο, δρομολογώντας τις εκλογικές εξελίξεις, με πιθανές ημερομηνίες προσφυγής στις κάλπες την 25η Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου. Το δεύτερο σενάριο φαντάζει μάλιστα πιο ισχυρό, ώστε το εκλογικό δίλημμα να βρίσκεται χρονικά πιο κοντά στη λήξη της δίμηνης παράτασης του τρέχοντος μνημονίου και την ανάγκη λήψης αποφάσεων για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Τι χρειάζεται η Κυβέρνηση;Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως 12 ψήφους για να προσεγγίσει τον αριθμό 180 που απαιτούνται για την εκλογή, αλλά το εγχείρημα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο. Κυβερνητικές πηγές πάντως δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να βρεθούμε προ εκπλήξεων στην ψηφοφορία.
Το αριθμητικό δεδομένο είναι τα 168 «ναι» που έχει η κυβέρνηση και πλέον από το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν στη θετική ψήφο των Βασίλη Καπερνάρου, Νίκης Φούντα και ίσως και του Μίμη Ανδρουλάκη, αν και δεν έχουν δώσει σήμα για αλλαγή της στάσης τους. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα φτάσει τις 171 θετικές ψήφους και πλέον θα χρειαστεί 9 από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ που θα πρέπει να «σπάσουν» την κομματική γραμμή των Φώτη Κουβέλη και Πάνου Καμμένου που επιμένουν σκληρά στο «όχι».
Keywords
Τυχαία Θέματα