Όταν η εξεταστική συναντά την… #exetastiki

Εξεταστική και Κοινωνικά Δίκτυα μπορούν να συνυπάρξουν; Ποια είναι η άποψη σου; Εγώ λέω πως ναι και μάλιστα θα στο αποδείξω στη συνέχεια με τα κατάλληλα εργαλεία. Ξεκίνα λοιπόν να σκέφτεσαι την… #exetastiki.

Ίσως στο μυαλό σου να πιστεύεις πως η χρήση των Social Media εν μέσω εξεταστικής μπορεί μόνο κακό να προκαλέσει στις επιδόσεις σου. Φυσικά και μπορεί, αν σκέφτεσαι μονάχα το chat με φίλους για να περνάει η ώρα και το άπειρο
scrolling της Αρχικής Σελίδας, τόσο σε Facebook, όσο και σε Twitter. Αυτά τα κάνεις κάθε μέρα. Η #exetastiki απαιτεί πιο έξυπνες κινήσεις για να περάσει όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα, ανώδυνα και πετυχημένα.
Αν είσαι στο Facebook, τότε ξεκίνα να ψάχνεις μέσω της αναζήτησης για πιθανό γκρουπ του τμήματος στο οποίο φοιτάς. Ίσως βοηθήσει και το να ρωτήσεις στην επίσημη Facebook σελίδα της σχολής σου. Το όφελος είναι φυσικά η ανταλλαγή σημειώσεων, η ενημέρωση για παλαιά θέματα, ύλες μαθημάτων, αλλαγές στο πρόγραμμα της εξεταστικής και η επίλυση τυχόν αποριών σε συγκεκριμένα μαθήματα. Θα βρεις αρκετούς συνεργάσιμους φοιτητές, οι οποίοι ίσως εξελιχθούν σε νέες γνωριμίες. Ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή.
Αν πάλι είσαι στο Twitter, τότε το hashtag #exetastiki θα είναι η ψυχοθεραπεία σου. Βρες παρηγοριά από φοιτητές κάθε τμήματος και σχολής και ξέκλεψε λίγο χρόνο από το διάβασμα για να χαλαρώσεις και να συζητήσεις με άτομα που περνούν το ίδιο δύσκολα με σένα. Κάνει καλό να συζητάς τους προβληματισμούς σου, έτσι δε λένε όλοι οι ειδικοί; Αν δεν είσαι μέλος, μπορείς απλά να παρακολουθείς τη συζήτηση. Θα σου κάνει καλό και σου εγγυώμαι πολύ γέλιο.
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην είσαι στο Google+, μα εγώ θα σε ενημερώσω για τα Hangouts. Πρόκειται για δωρεάν ομαδικές βίντεο κλήσεις έως και 10 ατόμων. Ξέρεις σε τι καλό εργαλείο για φροντιστηριακό μάθημα μπορεί να εξελιχθεί; Η λύση αυτή προτείνεται για όσους φοιτητές δεν μπορούν να συναντηθούν από κοντά και θέλουν να αξιοποιήσουν το ομαδικό διάβασμα, αρκεί βέβαια να διαθέτουν web κάμερες.
Για το τέλος αφήνω τα Foursquare και Instagram. Με το πρώτο μπορείς να μάθεις σε τι αναγνωστήρια ή βιβλιοθήκες διαβάζουν οι φίλοι και συμφοιτητές σου, έτσι ώστε να τους επισκεφτείς ή να πάτε παρέα για διάβασμα. Με το δεύτερο μπορείς να ζήσεις την #exetastiki μέσω φωτογραφιών, όπως για παράδειγμα να δεις ένα καλό σκονάκι ή βιβλία, πολλά βιβλία. Φαντάζομαι πως κι εδώ θα ισχύει η χρήση του hashtag.Μην περιμένεις φοιτητή τα Κοινωνικά Δίκτυα να σε περάσουν στο μάθημα. Όπως προείπα, αποτελούν εργαλεία για να σε βοηθήσουν. Το διάβασμα όπως και να ‘χει, δεν το γλιτώνεις…

του Θοδωρή Κόνσουλα
Σχολή: Τ.Ε.Ι. Αθήνας
Τμήμα: Εμπορίας και Διαφήμισης
Site: www.socialsteps.gr
Blog: timeiswrong.blogspot.com
Twitter: @tkonsoulas
Keywords
Τυχαία Θέματα