ΟΠΑ | Ανακοίνωση πρυτανείας για το «Αδαμάντιος Κοραής»

Αγαπητά μέλη τής Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΟΠΑ,
Όπως γνωρίζετε, στους σχεδιασμούς τού Υπουργείου στα πλαίσια του «Σχεδίου Αθηνά» συμπεριλαμβανόταν η σύσταση ενός νέου ΑΕΙ, συνομοσπονδιακού χαρακτήρα, με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο θα είχε τη μορφή ΝΠΔΔ και το οποίο θα συμπεριλάμβανε, εκτός του Πανεπιστημίου μας, άλλα τέσσερα ΑΕΙ της Αττικής: το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Όπως, επίσης, γνωρίζετε, ευθύς εξ αρχής τοποθετηθήκαμε δημόσια απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, οι οποίοι οδηγούσαν σε υποβάθμιση και συρρίκνωση του ΟΠΑ, σε απώλεια της αυτονομίας και αυτοτέλειάς του και στη μοιραία μετατροπή του σε Σχολή στα πλαίσια του νέου ΑΕΙ (Ανακοινώσεις Πρυτανείας 4/2, 18/2 και 7/3).
Σε συναντήσεις που είχαμε οι πέντε Πρυτάνεις με τον Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο, με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, καθώς και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα, διατυπώσαμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε ώστε κάθε πανεπιστήμιο να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ως ανεξάρτητο και αυτοτελές ΝΠΔΔ, με πλήρη διοικητική, οικονομική και ακαδημαϊκή αυτονομία, δικό του προϋπολογισμό και αυτοτελή χρηματοδότηση από την Πολιτεία, δικό του ΕΛΚΕ και, στη συνέχεια, δικό του ΝΠΙΔ, διατήρηση της υπάρχουσας ονομασίας του για κάθε χρήση στο εσωτερικό ή εξωτερικό της χώρας και απονομή πτυχίων και ακαδημαϊκών τίτλων με χρήση τού ονόματός του και μόνον. Υποστηρίξαμε ότι η θεσμοθέτηση συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με την ελεύθερη βούλησή τους.
Με σκοπό την ενίσχυση της παραπάνω στάσης και θέσης μας, ξεκινήσαμε τη συλλογή υπογραφών ώστε το Πανεπιστήμιό μας να μην συμπεριληφθεί στο συνομοσπονδιακού τύπου ΑΕΙ «Αδαμάντιος Κοραής» και να διασφαλιστεί η αυτόνομη πορεία του. Σημαντική υπήρξε η συμμετοχή και η συνδρομή όσων έστερξαν με την υπογραφή τους να στηρίξουν την προσπάθειά μας και τους οποίους ευχαριστώ θερμά εκ μέρους του Πανεπιστημίου μας.
Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΟΠΑ,
Δύο μήνες μετά την έναρξη της κρίσης, ο κίνδυνος συμμετοχής του Ιδρύματός μας σε συνομοσπονδιακού τύπου μορφώματα φαίνεται να απομακρύνεται. Ο «Αδαμάντιος Κοραής» από ένα συνομοσπονδιακού τύπου ΑΕΙ με μορφή ΝΠΔΔ, καταλήγει σε μια σύμπραξη πανεπιστημίων χωρίς καμία νομική μορφή, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, στα πλαίσια ενός συμφωνητικού, ενός μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ των πέντε ιδρυμάτων, τα οποία συμμετέχουν σε αυτό αυτοβούλως. Το πανεπιστήμιό μας, όπως και τα άλλα τέσσερα, διατηρεί πλήρως την αυτονομία και αυτοτέλειά του, διοικητική και οικονομική, όπως αυτή απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία, την ονομασία του καθώς και το δικαίωμά του να απονέμει πτυχία και τίτλους με χρήση του ονόματός του και μόνο. Εξασφαλίζει επίσης το δικαίωμα αποχώρησης από την εν λόγω σύμπραξη μετά την παρέλευση δύο ετών. Το σχετικό συμφωνητικό θα υπογραφεί από τους Πρυτάνεις των πέντε πανεπιστημίων αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες έγκρισης από τα αρμόδια διοικητικά όργανα, τις Συγκλήτους και τα Συμβούλια.
Οι Σύγκλητοι των άλλων τεσσάρων πανεπιστημίων συνεδρίασαν σε προγενέστερο χρόνο της συνεδρίασης της δικής μας Συγκλήτου και αποφάσισαν τη συμμετοχή των Ιδρυμάτων τους στη σύμπραξη. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου μας, στη σχετική απόφαση που έλαβε στη συνεδρίασή της στις 28.03.2013 επισημαίνει ότι «Ο κύριος λόγος έγκρισης της συμμετοχής του ΟΠΑ στην εν λόγω σύμπραξη είναι για να δηλώσει τη γενικότερα θετική του στάση απέναντι σε συνεργασίες, όπως μαρτυρείται, εξ άλλου, και από τη μέχρι σήμερα πολιτεία του.» Τονίζει, παράλληλα, «...την αταλάντευτη θέση, τόσο τη δική της όσο και όλης της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, να διατηρήσει το ΟΠΑ την αυτόνομη πορεία του μακριά από κάθε τύπου ομοσπονδοποιήσεις, συνενώσεις, συγχωνεύσεις ή αλλαγές της νομικής του προσωπικότητας».
Η θέση της Συγκλήτου είναι σαφής προς κάθε κατεύθυνση και δεν επιδέχεται καμιάς παρερμηνείας, όπως αυτή που επιχειρείται να δοθεί από έντυπα ενημέρωσης. Εκφράζει την κοινή στάση όλης της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, η ενότητα της οποίας, σε όλα τα επίπεδα, αποτέλεσε αποφασιστικό παράγοντα για την αποφυγή μειζόνων κινδύνων για το πανεπιστήμιό μας και η οποία, αν χρειασθεί, θα εκφρασθεί ξανά. Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ
Καθηγητής
Keywords
Τυχαία Θέματα