Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον τάφο της Αμφίπολης.

Τις τελευταίες μέρες, όλα τα βλέμματα βρίσκονται στραμμένα στην Αμφίπολη, μια αρχαία πόλη η οποία βρίσκεται 60 χλμ. νοτιοανατολικά των Σερρών στο λόφο Καστά και όχι άδικα, αφού οι ανασκαφές φαίνονται ότι βρίσκονται μπροστά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού αρχαιολογικού τάφου!
Πως κατέληξαν στην περιοχή οι αρχαιολόγοι; Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη (η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας
Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) και τους συνεργάτες της, στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου, βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής;Ο ταφικός περίβολος ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου. Κατά την περίοδο αυτή διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή αφού εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και το γιό του Αλέξανδρο Δ’. Ο τάφος οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλυκή της Θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με την αφαίρεση πλέον των χωμάτων από τον προθάλαμο, στον χώρο πίσω από τον τοίχο των Σφιγγών, αποκαλύφθηκε τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου, με λευκά, μικρά ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου, σε κόκκινο φόντο, σωζόμενο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Σχετικά με τον τοίχο σφράγισης του τάφου, έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν τρεις χώροι στους οποίους, μετά από τον τοίχο σφράγισης, υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου. Στοιχεία που δείχνουν ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί. Τεχνικές εργασίες«Ένα μνημείο βγαίνει και παράλληλα συντηρείται, αλλιώς το χάσαμε» δηλώνει η επικεφαλής της ανασκαφής. Παρότι η ανασκαφή προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, οι αρχαιολόγοι δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες υποστύλωσης και συντήρησης των ευρημάτων, αλλά και στη διάσωση των ιχνών των χρωμάτων που βρέθηκαν στον χώρο. Για την προστασία του μνημείου από την βροχή, εκτός από την κατασκευή του στεγάστρου, το οποίο και ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε περιφερειακά του μνημείου, η διαμόρφωση αγωγών απορροής των ομβρίων υδάτων Σύμφωνα με ανακοίνωση, η μορφή της εισόδου που οδηγεί στο δεύτερο χώρο του μνημείου θα αποκαλυφθεί μετά την αφαίρεση των χωμάτων, κατά τις αμέσως επόμενες μέρες. Δείτε στο παρακάτω βίντεο εικόνες της περιοχής από ελικόπτερο:
Keywords
Τυχαία Θέματα