Οδηγός επιτυχίας για εύρεση εργασίας στο εξωτερικό – Tι κάνεις μόλις φτάσεις (Part 2/7)



Το κείμενο γράφτηκε από τον Μιχάλη Μάρκογλου στο προσωπικό του blog mikemark.com

προετοιμασία πριν φύγεις τι κάνεις μόλις φτάσεις βιογραφικό, συνέντευξη budget networking/attitude-συμπεριφορά ο στόχος 2. Τι κάνεις μόλις φτάσεις; (και λίγο πριν φύγεις)
Το αρχικό μου σχέδιο ήταν να φύγω για δυο-τρεις εβδομάδες, να κάνω όσες περισσότερες συνεντεύξεις μπορώ και να γυρίσω μέχρι την επόμενη προσπάθεια. Όταν έφτασα, όμως, συνειδητοποίησα πως έπρεπε να μείνω περισσότερο απ’
όσο φανταζόμουν, αφού πολλές εταιρείες δεν σε παίρνουν στην πρώτη ή στη δεύτερη συνέντευξη και μερικές ευκαιρίες φαίνονται στον ορίζοντα να πλησιάζουν…Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν couchsurfing. (Για όσους δεν γνωρίζουν, το couchsurfing είναι μια online πλατφόρμα στην οποία μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας κάνοντας “surfing” στον καναπέ όποιου επιθυμεί να σε φιλοξενήσει.) Η εμπειρία είναι μοναδική και ίσως δύσκολη για όσους το κάνουν για πρώτη φορά, αλλά όσο είναι νόμιμο όλοι πρέπει να το ζήσουν. Το να μείνεις στο σπίτι κάποιου που δέχεται να σε φιλοξενήσει δωρεάν είναι ό,τι καλύτερο από πολλές απόψεις. Αρχικά, μειώνει σημαντικά το κόστος της όλης προσπάθεια κι έπειτα, τα άτομα που σε φιλοξενούν, έχουν να σου δώσουν πολλές βασικές πληροφορίες για τις πρώτες μέρες (από το ποιο λεωφορείο/μετρό να πάρεις μέχρι το που είναι το πιο κοντινό καθαριστήριο).


Μόλις κατέβεις από το αεροπλάνο πρέπει να αγοράσεις τοπική κάρτα sim. Πολύ σημαντικό και χρήσιμο είναι να έχεις όσο το δυνατόν καλύτερο κινητό και απεριόριστο internet ή όσο το δυνατόν περισσότερα giga σερφαρισματος. Το κινητό σου θα γίνει ο καλύτερος φίλος για τις επόμενες μέρες και ειδικά τα Google maps. Θα τα χρειαστείς για να ξέρεις πόσο μακριά είναι η συνέντευξη σου, με ποιο μέσο να πας, ώστε να μη χαθείς. Κατέβασε την offline έκδοση του χάρτη της πόλης στο κινητό σου για παν ενδεχόμενο (μάθε εδώ πώς ). Το google θα σου φανεί τόσο χρήσιμο όσο ποτέ. Από εύρεση τηλεφώνων μέχρι για να διαβάζεις τα τελευταία tweets της εταιρίας πριν τη συνέντευξη..Στην πορεία πρέπει να λύσεις σύντομα το θέμα της διαμονής. Το πιο πιθανό είναι να μη μπορείς να κάνεις couchsurfing για πάντα ή να μην έχεις συγγενείς ή φίλους να σε φιλοξενήσουν. Αν έχεις χρήματα να νοικιάσεις, καλώς. αλλά ακόμα και να έχεις είναι δύσκολο να νοικιάσεις σπίτι χωρίς να εργάζεσαι και να έχεις τοπικό τραπεζικό λογαριασμό. Λύση νούμερο 1: hostel ή φθηνά ξενοδοχεία. Λύση νούμερο 2: συνδυασμός του couchsurfing και του hostel. Λύση νούμερο 3: ψάχνεις ανάμεσα στους Έλληνες που βρήκες στο ντόπιο ελληνικό facebook group κάποιον που επιθυμεί να σου νοικιάσει ένα δωμάτιο για λίγο καιρό. Η δική μου επιλογή ήταν αρχικά couchsurfing σε συνδυασμό με hostel, ενώ αργότερα βρήκα στο facebook ένα group με άτομα που έφευγαν για διακοπές και αναζητούσαν κάποιον να πληρώνει το ενοίκιο του δωματίου τους όσο αυτοί θα έλειπαν. Σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου, αλλά αλλάζοντας 8 σπίτια μέσα σε 2 μήνες, γνώρισα 30 άτομα που το καθένα είχε κάτι να μου δώσει. Πάνω από όλα ο στόχος.


Παράλληλα και για δική σου ευκολία πρέπει να μάθεις κάποιες βασικές πληροφορίες για τη νέα σου καθημερινότητα. Αν δεν το έχεις κάνει πιο πριν, μάθε ποιες είναι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και ενέργειας, τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια ή παροχείς τηλεόρασης, τα μεγαλύτερα super market (διατροφή), τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα, πού θα βρεις πρόσφορες ( πχ φθηνά και ποιοτικά σάντουιτς)κλπ. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν όχι μόνο να επιβιώσεις αλλά και να μην ακούγεσαι σαν εξωγήινος όταν κάποιος σου λέει πως το γραφείο είναι στο “Σύνταγμα” και εσύ δεν ξέρεις πώς να πας. Στις πιο πολλές μεγάλες πόλεις του εξωτερικού υπάρχει ένα πολυκατάστημα, μια “όμορφη ελληνική αγορά”, ιδιαίτερα φθηνή και στην προκειμένη περίπτωση πολύ χρήσιμη. Σε κάποιες πόλεις λέγεται Primark, σε άλλες Penneys, σε άλλες second hand shop κτλ.Πράγματα που θα χρειαστείς σίγουρα: 1.ομπρέλα 2.αδιάβροχο 3.μαξιλάρι και μαξιλαροθήκη 4.πάπλωμα 5.πετσέτα μπάνιου (τουλάχιστον 2).Στα Penneys/Primark αγοράζεις όλα αυτά με 50 ευρώ (τυχαία τιμή).
Έχεις κάποια ερώτηση; Άφησε το σχόλιό σου!
Keywords
Τυχαία Θέματα