Μην πιστεύεις αυτό που σου πασάρουν | Ο φεμινισμός σήμερα είναι πιο απαραίτητος από ποτέ!

Της Μαριάννας Βασιλείου

Έχει υποπέσει στην αντίληψή σου ένα tumblr με τον εύγλωττο τίτλο “why we don’t need feminism”; Αφού κοπανήσω το κεφάλι μου (ξανά) μπας και το χωνέψω (δεν πρόκειται), ας σου πω για ποιο λόγο ο φεμινισμός στη Δύση δυστυχώς είναι πιο επίκαιρος και πιο απαραίτητος παρά ποτέ. Γιατί βιώνουμε κάθε μέρα άπειρα κρούσματα σεξισμού, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, ενώ παράλληλα νομίζουμε ότι έχουμε πετύχει την απόλυτη ισότητα με τους άνδρες.

Δεν με πιστεύεις; ΟΚ. Για πες μου, έχεις ακούσει ποτέ να λένε για

μια κοπέλα που έχει δεχτεί σεξουαλική επίθεση «έλα τώρα που δε γουστάριζε, αφού του τριβόταν, αν δεν ήθελε θα έφευγε και με αυτά που φόραγε, τι περίμενε, να μην της βάλουν χέρι;». Ή μήπως το έχεις πει και εσύ η ίδια; Δεν σε έχουν αποκαλέσει «αγάμητη» κάποια ημέρα που είχες τα νεύρα σου; Δεν σε έχουν πει «ψυχρή» κάποια φορά που δεν ήθελες να κάνεις σεξ; Δε σκέφτηκες ποτέ σου «θέλω να τον πάρω τηλέφωνο, αλλά δεν το κάνω για να μη με πει λυσσασμένη»;

Πάμε τώρα ένα βήμα παρακάτω. Πόσες φορές έχεις πει για κάποια κοπέλα «ποιος ξέρει με ποιόν κοιμήθηκε για να πετύχει αυτό»; Ή «εγώ δεν είμαι η κλασική γυναίκα, δεν κάνω 10 ώρες να ετοιμαστώ, πάω γήπεδο και βλέπω θρίλερ»; Έχεις συνειδητοποιήσει ότι στην κοινωνία μας οι ανδρικές αρετές εκτιμώνται, ενώ οι γυναικείες υποτιμώνται σταθερά; Επειδή η στερεοτυπική γυναίκα είναι κατώτερη, δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχει κάποια από εμάς στερεοτυπικά αντρικά χαρακτηριστικά γιατί γίνεται «αντράκι»-και άρα καλύτερη.

Αυτό είναι ο καθημερινός σεξισμός: τα στερεότυπα, τα πρότυπα και οι ρόλοι που προωθεί η κοινωνία αναφορικά με τη γυναικεία συμπεριφορά να είναι απαραίτητο να ακολουθούνται από κάθε γυναίκα. Και αν η στάση και οι επιλογές μιας γυναίκας δεν θεωρούνται «σωστές», θα δεχτεί την κατάκριση των υπολοίπων-ανδρών και γυναικών.

Μη νιώθεις άσχημα, αν τα έχεις πει ή σκεφτεί όλα αυτά. Καμιά μας δεν μεγάλωσε γνωρίζοντάς τα. Διάβασε όμως. Διάβασε πολύ. Μάθε γιατί το να είσαι φεμινίστρια είναι τίτλος τιμής και βαρύ καθήκον για κάθε γυναίκα. Και κάνε ό, τι μπορείς για να αλλάξεις τον καθημερινό σεξισμό. Ξεκινώντας από τον εαυτό σου.

Keywords
Τυχαία Θέματα