Ισπανία θα λες και (πια δεν θα) κλαις..!

Σαΐτάμα 2006. Η κόρνα της γραμματείας ηχεί και παγωμάρα και απογοήτευση κυριαρχούν στο ελληνικό στρατόπεδο και στην καρδιά των Ελλήνων φιλάθλων μετά τον ενθουσιασμό για τη νίκη επί των ΗΠΑ.

Μιας ομάδας που σημειωτέον δεν έχει ξαναχάσει από τότε σε επίπεδο Παγκόσμιου πρωταθλήματος και Ολυμπιακών Αγώνων, δείγμα του πόσο σοβαρά πήραν την ήττα τους τότε.

Πίσω στην Σαιτάμα πάλι, οι «φούριας ρόχας» με μπροστάρη
τον εκπληκτικό (όσο και θεατρίνο) Χουαν Κάρλος Ναβάρο(20π) γονάτισαν την «γαλανόλευκη» και με 70-47 και κατέκτησαν πανάξια το χρυσό στο Μουντομπάσκετ, ξεκινώντας μια θαυμαστή πορεία τα επόμενα χρόνια με δύο χρυσά (2009,2011) και τρία ασημένια μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ και Ολυμπιακούς Αγώνες.
Λιουμπλιάνα 2013 Η κόρνα της γραμματείας ηχεί και η παράδοση 15 χρόνων (με εξαίρεση τα προκριματικά του Eurobasket 2003 και ένα φιλικό το 2005) σπάει πανηγυρικά, στο σημείο που η «επίσημη αγαπημένη» το χρειαζόταν περισσότερο.

Λίγες ώρες πριν τον αγώνα, ο προπονητής της ομάδας χαρακτηριζόταν σωρηδόν ως «εθνικός σταρ», ενώ η μη χρησιμοποίηση παικτών όπως ο Φώτσης και ο (ξεχασμένος σε κρίσιμα σημεία των προηγούμενων δύο αγώνων) Μπουρούσης μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα βάσει των αντιδράσεων ως έγκλημα «ιδιαζόντως ειδεχθές»

Και όμως το 79-75 ήρθε σαν βάλσαμο μετά τις δύο απανωτές ήττες από τους (εκνευριστικά εύστοχους) Ιταλούς και (Κοπόνεν και άγιος ο Θεός) Φινλανδούς.

Λίγο ο αρχηγός Σπανούλης, λίγο το κρύο αίμα του «Αμερικάνου» Μπράμου και η μαχητικότητα των Πρίντεζη, Μπουρούση και Καΐμακόγλου καθώς ο μαέστρος Ζήσης και οι υπερφίαλοι (πλην ταλαντούχοι) Ισπανοί θυμήθηκαν ―επιτέλους!― πώς είναι να βλέπουν τη πλάτη μας.

Χαρακτηριστική είναι η αντίθεση των υπερβολικών αντιδράσεων και των ύπουλων χτυπημάτων του Ρούντι Φερνάντεθ προς τους παίκτες και τον πάγκο της Εθνικής και το βλέμμα απογοήτευσης του στα τελευταία λεπτά και μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Μην γελιόμαστε όμως. Η πρόκριση μόνο εύκολη δεν είναι καθώς στον όμιλο όλα είναι ανοιχτά. Τρεις ομάδες, (Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία) είναι στο 2-1 (δύο νίκες- μία ήττα) ενώ άλλες τρείς στο 1-2 (Ελλάδα, Ισπανία Φινλανδία) σύμφωνα με το σύστημα μεταφοράς βαθμών της διοργανώτριας αρχής. Και καθώς περνάνε τέσσερις στην επόμενη φάση, οι δύο νίκες με Σλοβένους το Σάββατο και Κροάτες την Δευτέρα είναι μονόδρομος για μια πρόκριση που εξαρτάται μόνο από τα χέρια των διεθνών μας.

Όπως δήλωσε και ο Νίκος Ζήσης στο τέλος της αναμέτρησης «Δεν έχουμε ακόμα καταφέρει τίποτα».

Οι Ισπανοί την πάτησαν ήδη από την «τσαντισμένη» Εθνική μας.

Καλώς ας ορίσουν οι επόμενοι..

Υ.Γ. Στην παρακάτω φωτογραφία συνοψίζεται ο λόγος την νίκης. Αυταπάρνηση 213 εκατοστών.

Μιχάλης Μαρκόνης fb.com/michaelmpoe
mail: michalismark13 [@] hotmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα