Η GloVo ψάχνει τους καλύτερους και πιο δραστήριους νέους

Γράφει ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης
Ιδρυτής της GloVo - Global Volunteers' Platform

Αν σας ζητούσαν να περιγράψετε την GloVo τι θα λέγατε;

Ίσως ότι είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα εθελοντών που συνδέει τους κατάλληλους εθελοντές με τα ανάλογα Event, βάση των ικανοτήτων και των προτιμήσεων τους. Εστιάζει στην σωστή προετοιμασία των εθελοντών με δύο Trainings πριν από κάθε Event και παράλληλα μέσα στη χρονιά κάνει τις δικιές της Sparks δράσεις. Πολύ σωστά! Κάπως έτσι λειτουργούσε το πλάνο τα τελευταία 2,5 χρόνια και, αν κρίνουμε
απ' το αποτέλεσμα, τους χαρούμενους εθελοντές και τους ικανοποιημένους συνεργάτες, θεωρούμε πως πήγε εξαιρετικά καλά!
Εχθρός του καλού, όμως, είναι το καλύτερο! Έτσι κι εμείς δεν σταματήσαμε ποτέ να προβληματιζόμαστε και να προσπαθούμε να αναπτύξουμε αυτό το πλάνο. Αυτό που κάνει την κεντρική ομάδα της GloVo ξεχωριστή είναι το πόσο κοντά είναι στους υπόλοιπους εθελοντές της και ανοιχτή να συζητήσει τον οποιοδήποτε προβληματισμό ή ιδέα τους.
Έτσι κι έγινε!

Το τελευταίο διάστημα, υπήρξαν κάποια στοιχεία που μας οδήγησαν σε νέες αποφάσεις, σε μια αλλαγή πορείας.

Πρώτον, η αξία του πρώτου training. Πριν από κάθε event προετοιμάζαμε τους εθελοντές μας με ένα ή δύο trainings, με στόχο να γνωριστούν μεταξύ τους και να προετοιμαστούν για το event. Η δίψα των εθελοντών μας, για κατευθείαν εισαγωγή στη δράση, μας έκανε να θέλουμε να τους προσφέρουμε μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.
Δεύτερον, παρατηρήσαμε ότι οι στόχοι της γνωριμίας, του δεσίματος και της αλληλοεμπιστοσύνης μεταξύ των εθελοντών, επιταχύνονταν σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του χτισίματος ενός event, με όλες τις εργασίες που γινόντουσαν.
Τρίτον, στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης του τρόπου λειτουργίας της πλατφόρμας, έπεσε αυτό στα χέρια μας. Η αξία των μικρών νικών πριν από τον μεγάλο στόχο και το πώς βοηθάνε την ομάδα είναι κάτι που τράβηξε τη προσοχή μας.
Το κυριότερο όλων, όμως, ήταν η κοινή θέληση και απόφαση να αυξήσει το κοινωνικό της αντίκτυπο η GloVo, με πιο πολλές κοινωνικές δράσεις τύπου Sparks μέσα στη χρονιά.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, σας παρουσιάζουμε το... «1+1» ! 1+1 = 1 Voluntary Action + 1 Event = Bigger Social Impact Το «1+1» είναι ο νέος τρόπος ζωής της GloVo. Ουσιαστικά, πριν από κάθε event θα διοργανώνεται μια εθελοντική δράση που θα έχει ως αποτέλεσμα, μέσα απ' την συνεργασία μεταξύ των εθελοντών, να επιτευχθεί μια μικρή νίκη, πριν τη μεγάλη νίκη και όλο αυτό να οδηγήσει σε ένα μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Στόχος του «1+1» είναι η διαμόρφωση μιας ομάδας (T.E.A.M. = Together Everyone Achieves More), η οποία θα εμπνεύσει (Inspire to Action), με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού αντίκτυπού (Social Impact) και με απώτερο στόχο την αλλαγή του κόσμου μας (Changing the World). Παράλληλα, θα αποτελεί την τέλεια bonding αφορμή μεταξύ των εθελοντών, ώστε, ενώ διασκεδάζουν και προσφέρουν στην Spark δράση, να προετοιμάζονται κατάλληλα για το Event που τους ενδιαφέρει και έχουν δηλώσει συμμετοχή! Αυτό το project δεν θα μπορούσε να βρεθεί ιδανικότερος άνθρωπος να το τρέξει από την Γκαμπριέλα Τελεκφάλβη, η οποία σε όλη την πορεία της GloVo έχει δείξει μόνο τεράστια εξέλιξη αλλά και μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς τα κοινωνικά μας project.
Στο πλευρό της θα βρίσκεται και η Γεωργία Καλογρή, που, αν και είναι νέο μέλος της πλατφόρμας, έχει ήδη καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις με τις ικανότητές της στο Sparks, το 3ήμερο αφιερωμένο στον εθελοντισμό, που διοργάνωσε η GloVo τον περασμένο Δεκέμβρη. Το όραμά μας είναι ο εθελοντισμός να γίνει κάτι παραπάνω από την ανιδιοτελή προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας. Οι εθελοντές θα επικοινωνούν σε ένα άλλο επίπεδο, στο οποίο θα αναπτύσσονται αισθήματα αλληλοβοήθειας και αλληλοκατανόησης, προσφέροντας κάθε φορά σε διαφορετική ευπαθή κοινωνική ομάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα