Γνωρίστε την ομάδα ΡΑ.Σ.Π.Ι. του Παν. Ιωαννίνων

Αυτή την εβδομάδα στη στήλη "Δραστήριοι φοιτητές εκτός σχολής" φιλοξενούμε μια ομάδα αποτελούμενη από φοιτητές που σπουδάζουν και ζουν στα Ιωάννινα. Η συγκεκριμένη ομάδα ασχολείται με την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών και τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων. Επίσης, ανακαλύπτει και στηρίζει τη δουλειά των νέων καλλιτεχνών οι οποίοι κάνουν τα πρώτα βήματά τους στη μουσική σκηνή.

Ένα από τα μέλη του ΡΑ.Σ.Π.Ι (Ραδιοφωνικός Σύλλογος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), μίλησε στο mycampus.gr για το πώς και γιατί δημιουργήθηκε

ο ΡΑ.Σ.Π.Ι, από ποιους αποτελείται, πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην ομάδα και άλλα πολλά που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

1) Πώς και από ποιον δημιουργήθηκε ο ΡΑ.Σ.Π.Ι;

Ο ΡΑ.Σ.Π.Ι λειτούργησε πριν από τρία χρόνια με την πρωτοβουλία πέντε φοιτητριών της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παλιότερα (1989) ήταν από τους πιο ενεργούς συλλόγους και πάντα με ανοιχτά μικρόφωνα. Διοργάνωνε από τα μεγαλύτερα και πιο ενδιαφέροντα φεστιβάλ της πόλης μας. Το "διάλειμμα" ήρθε όταν τα μέλη που πλαισίωναν το σύλλογο τελείωσαν τις σπουδές τους και έφυγαν από τα Ιωάννινα. Η ομάδα που ασχολήθηκε πάλι ένιωσε την ανάγκη να ανοίξει τα μικρόφωνα για τους φοιτητές και γενικότερα για τους ανθρώπους των Ιωαννίνων.

2) Ποιες είναι οι δραστηριότητες του ραδιοφωνικού συλλόγου;

Αρχικά, καθημερινά γίνονται ραδιοφωνικές εκπομπές. Επίσης, μια φορά την εβδομάδα κάνουμε ανοιχτή συνέλευση στην οποία ανταλάσσουμε απόψεις για διάφορα θέματα που έχουν προκύψει, νέες ιδέες κτλ. Ακόμη, διοργανώνουμε πάρτι και μία φορά το χρόνο γίνεται ένα μουσικό φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν καλλιτέχνες απ' όλη την Ελλάδα.

3) Πως μπορεί κάποιος/κάποια φοιτητής/φοιτήτρια να γίνει μέλος της ομάδας σας; Υπάρχουν κάποια κριτήρια;

Το κριτήριο είναι απλό: Η όρεξη για τη μουσική και το ραδιόφωνο!

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να έρθει στην ανοιχτή συνέλευση κάθε Σάββατο στις 15:00 ή να επικοινωνήσει με τα μέλη της ομάδας μας. Κριτήρια δεν υπάρχουν, απλά το μόνο που θέλουμε είναι αγάπη για το ραδιόφωνο και τη δημοσιογραφία. Είμαστε ανοιχτός σύλλογος και χαιρόμαστε με την είσοδο νέων ατόμων.

4) Πείτε μου λίγα λόγια για τα μέλη της ομάδας σας.

Οι ηλικίες όλων των μελών του ΡΑ.Σ.Π.Ι είναι από 19 μέχρι 24 και συνολικά ο σύλλογός μας αποτελείται από 40 άτομα περίπου. Παρ΄όλα αυτά η ηλικία δεν είναι πρόβλημα για εμάς. Είτε είσαι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο ή στο Τει, είτε άνεργος ή εργαζόμενος είσαι καλοδεχούμενος!

5) Ποιος ήταν ο σκοπός δημιουργίας του ΡΑ.Σ.Π.Ι;

Να λειτουργεί ένα ραδιόφωνο όπως το θέλουμε και όπως το χρειαζόμαστε. Να μιλάμε για θέματα που μας αφορούν και να παίζουμε τη μουσική που αγαπάμε. Δε θέλουμε ν΄αναπαράγουμε τις τυποποιημένες μουσικές επιλογές και τις "κατασκευασμένες" ειδήσεις. Η μουσική είναι ελεύθερη και η ακρόαση μιας ραδιοφωνικής εκπομπής μπορεί να είναι ψυχαγωγική και ενημερωτική παράλληλα. Θέλουμε στο δικό μας ραδιόφωνο να εκφράζουμε τις απόψεις και τις ανησυχίες μας ελεύθερα. Εν τέλει η σκέψη μας διαμορφώνεται μέσα από τους άλλους και μαζί τους.

Στον ΡΑ.Σ.Π.Ι κυριαρχεί το ομαδικό πνεύμα και ο ένας συμβουλεύει τον άλλο ώστε να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στο κοινό που μας ακούει και μας στηρίζει. Ένας άλλος σκοπός δημιουργίας του συλλόγου μας είναι να βοηθήσουμε και να προωθήσουμε τη δουλειά των νέων καλλιτεχνών.

6) Ποια εκδήλωση απ΄όλες όσες έχετε διοργανώσει είναι ξεχωριστή για εσένα;

Κάποιο από τα δύο φεστιβάλ στα οποία συμμετείχα, σίγουρα! Δε μου είναι εύκολο να διαλέξω. Επίσης, το πάρτυ που είχαμε διοργανώσει στο αίθριο της Φιλοσοφικής θα μου μείνει αξέχαστο.

7) Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του ΡΑ.Σ.Π.Ι;

Η πλαισίωση του σταθμού με ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Το πρόγραμμα γεμάτο από εκπομπές -ενημερωτικές,μουσικές,αθλητικές,ψυχαγωγικές- σχεδόν όλο το 24ωρο.Τέλος, σημαντική είναι η αναβάθμιση του σταθμού από εξοπλισμό και να γνωρίσουν όλο και περισσότεροι τον ΡΑ.Σ.Π.Ι!

Κωνσταντίνα Πελώνη
Keywords
Τυχαία Θέματα