Ενα μεταπτυχιακό που παντρεύει άσκηση και υγεία

Ένα πάντρεμα του αθλητισμού με την ιατρική επιχειρείται μέσω του διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών "Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση", το οποίο θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Ιατρικής και το ΤΕΦΦΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η σωματική άσκηση, ως γυμναστική ή αθλητισμός, ήταν σημαντική δραστηριότητα σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Στην αρχαία Ελλάδα, μάλιστα, η σωματική άσκηση συμπεριλαμβάνονταν στην καθημερινότητα, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κοσμήτορας του ΤΕΦΑΑ
Γιάννης Κουτεντάκης.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι προκειμένου να επιτευχθούν τα αναμενόμενα για την υγεία και τη φυσική κατάσταση αποτελέσματα από την άσκηση και τον αθλητισμό, θα πρέπει οι δραστηριότητες αυτές να γίνονται υπό την επίβλεψη επιστημόνων με ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες.

Σκοπός του προγράμματος είναι -μεταξύ άλλων- να παρέχει στους φοιτητές γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν την προαγωγή και ανάπτυξη της έρευνας στις επιστήμες της υγείας. Επίσης στόχος είναι η κατανόηση των φυσιολογικών μηχανισμών που αναπτύσσονται από τον ανθρώπινο οργανισμό στο πλαίσιο λειτουργικής προσαρμογής στην άσκηση, όπως και την εκμάθηση του ρόλου της διατροφής έτσι ώστε να ανταποκρίνεται ο μεταβολισμός στο πλαίσιο κάποιου νοσήματος ή σωματικής άσκησης.

Τα τμήματα Ιατρικής και ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το 2005 υποστηρίζουν και υλοποιούν συστηματικά προγράμματα άσκησης σε νεφροπαθείς. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης των επιστημόνων, που καλούνται να προτείνουν, να καθοδηγήσουν ή να εφαρμόσουν προγράμματα άσκησης σε ειδικούς πληθυσμούς -όπως το ΠΜΣ Άσκηση και Υγεία του ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, αλλά και το παρόν νέο ΠΜΣ Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση.
Keywords
Τυχαία Θέματα