Έκθεση με ανδρικό γυμνό σε μουσείο της Γαλλίας

Κάθε καλλιτέχνης που σέβεται τον εαυτό του πλέον στην εποχή μας έχει υμνήσει το γυμνό. Στις Σχολές Καλών Τεχνών οι μελλοντικοί ζωγράφοι συχνά αποτυπώνουν τα γυμνά κορμιά των μοντέλων τους στο μάθημα, ή τα φωτογραφίζουν. Έχουμε συνηθίσει πλέον την έκθεση των σωμάτων σε διάφορες φημισμένες γκαλερί από διακεκριμένους καλλιτέχνες είτε στο θέατρο είτε στον κινηματογράφο.

Κάτι που μου είχε κινήσει την περιέργεια ήταν το ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες προτιμούσαν να δημιουργήσουν πάνω στα γυναικεία σώματα. Φαίνεται λογικό διότι η γυναίκα παρουσιάζεται ως το ωραίο φύλο, το αδύναμο, άρα τα χαρακτηριστικά της είναι πιο γλυκά και εναρμονισμένα μεταξύ τους και παρακολουθούνται με ευχαρίστηση και από τα δύο φύλα. Το αντρικό σώμα ως πιο σκληρό φαντάζει στα μάτια όλων μας λίγο πιο απομακρυσμένο από την κλασσική μορφή τέχνης που παρουσιάζει την ομορφιά και την θελκτικότητα, άρα απεικονίζεται πιο σπάνια απ ό,τι το γυναικείο.

Κι όμως, οι καλλιτέχνες μπορούν να αποτυπώσουν κάθε συναίσθημα, πρόσωπο, σώμα χαρακτήρα έμψυχο ή άψυχο με όποιον τρόπο νομίζουν. Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε μία έκθεση στη Γαλλία που θα μου άλλαζε την άποψη. Στο Μουσείο D’Orsay στο Παρίσι η έκθεση ‘Masculine/Masculine’ παρουσιάζει έργα διαφόρων καλλιτεχνών από το 1800 μέχρι και σήμερα που είναι βασισμένα στο αντρικό γυμνό. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν πίνακες, φωτογραφίες και γλυπτά από σε όλον το χώρο αποκλειστικά με άντρες. Τα εκθέματα είναι διεθνώς αναγνωρισμένα έργα και παρουσιάζουν ιστορικές περιόδους, σκέψεις των καλλιτεχνών αλλά και άλλους καλλιτέχνες. Εντύπωση προκαλεί η φωτογραφία του Eminem που βρίσκεται καθισμένος γυμνός κρατώντας στα χέρια του έναν δυναμίτη ("Eminem: about to blow" by David LaChapelle).



Δόμνα Λυρατζοπούλου fb.com/domnajoe
twitter.com/domnajoe
mail: domnajoe [at] gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα