Δέκα πόλεις που θα έχουν εξαφανισθεί μέχρι το 2100

Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που ταξιδεύουν συχνά, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποιες πόλεις που θα πρέπει να προγραμματίσετε να τις επικεφθείτε άμεσα. Και αυτό γιατί είναι πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια να μην υπάρχουν.

Αν οι επιστημονικές μελέτες επιβεβαιωθούν και είναι ακριβείς στο τελεσίγραφό τους, τότε οι φωτογραφίες θα είναι το μόνο πειστήριο πως οι πόλεις αυτές υπήρξαν πράγματι κάποτε.Παρακάτωα παρουσιάζονται οι 10 πόλεις που η κλιματική αλλαγή, τα διάφορα φυσικά φαινόμενα, αλλά και κάποιοι οικονομικοί λόγοι απειλούν να τις σβήσουν από τον χάρτη και να τις μετατρέψουν σε σύγχρονες
Ατλαντίδες.
Σαν Φρανσίσκο - ΗΠΑ
Το Σαν Φρανσίσκο κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω των σεισμών. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και ο κίνδυνος ενός νέου μεγάλου χτυπήματος του Εγκέλαδου είναι πάντα υπαρκτός. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είναι πολύ πιθανό (75%) η πόλη να χτυπηθεί από σεισμό 7 Ρίχτερ μέχρι το 2086. Θα ξαναχτίσει άραγε ο πληθυσμός που θα επιβιώσει τη μεγαλοπρεπή πόλη ή θα την αφήσει στην ερημωμένη τύχη της; Αρκεί να αναφερθεί ότι όταν ο τυφώνας Κατρίνα χτύπησε τη Νέα Ορλεάνη, ο πληθυσμός της άγγιζε τους 500.000 κατοίκους. Μετά το φονικό πέρασμα, οι κάτοικοι μειώθηκαν στο μισό.

Βενετία - Ιταλία
Είναι μια από τις πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο. Και αυτό είναι και γνωστό. Και αυτό γιατί η Βενετία βυθίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ο ρυθμός της βύθισης μάλιστα έχει αυξηθεί δραματικά κατά τα τελευταία 100 χρόνια, με τη στεριά να έχει υποχωρήσει κατά 24 ολόκληρα εκατοστά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλατεία του Αγίου Μάρκου πλημμύριζε 9 φορές τον χρόνο (κατά μέσο όρο πάντα) πριν από 100 χρόνια, ενώ σήμερα βρίσκεται γεμάτη με νερά τουλάχιστον εκατό φορές τον χρόνο. Και όλα αυτά ενώ η ιταλική κυβέρνηση έχει δαπανήσει δισ. Ευρώ για να θωρακίσει την πόλη. Χωρίς αποτέλεσμα, όπως φαίνεται...

Ντιτρόιτ – ΗΠΑ
Η συγκεκριμένη πόλη δεν κινδυνεύει από κάποιο φυσικό φαινόμενο, αλλά από τη φτώχεια. H πτώχευση του πληθυσμού και η οικονομική ανέχεια έχουν αλλάξει δραστικά το πρόσωπο της πόλης τα τελευταία χρόνια, κάνοντας τους ειδικούς να προβλέπουν ότι το Ντιτρόιτ το 2100 θα είναι απλά εντελώς διαφορετικό. Τόσο η δημογραφική παρακμή, όσο και η δυσπραγία, έχουν επιφέρει τον όλεθρο στο άλλοτε κραταιό βιομηχανικό κέντρο: από τους 1.850.000 κατοίκους της δεκαετίας του 1950, σήμερα ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί στους 701.000 ανθρώπους, με την τάση πλέον να είναι ακόμα πιο καθοδική. Το 2013, ο δήμος του Ντιτρόιτ κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, με το κέντρο του να είναι πια ερημωμένο. Η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 23,1%, η εγκληματικότητα έχει γίνει αφόρητη (το περιοδικό Forbes έχει χαρακτηρίσει το Ντιτρόιτ ως την πλέον επικίνδυνη πόλη των ΗΠΑ για τέσσερις συνεχείς χρονιές), ενώ την ίδια ώρα που το 1/3 των κατοίκων ζουν πια κάτω από τα όρια της φτώχειας. Από το 2010 μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο έχει βάλει σε λειτουργία ένα πλάνο για το γκρέμισμα του 1/4 της πόλης, συγκεντρώνοντας έτσι τον πληθυσμό σε συγκεκριμένες συνοικίες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις και οι μεταφορές των αγαθών.

Ιβάνοβο - Ρωσία
Αλλοτε κέντρο κλωστοϋφαντουργίας, το Ιβάνοβο σήμερα ζει την απόλυτη παρακμή. Στο παρελθόν προσέλκυσε χιλιάδες γυναίκες που έψαχναν δουλειά, αλλάζοντας έτσι δραστικά την πληθυσμιακή σύνθεση του Ιβάνοβο, που είναι σήμερα γνωστό ως «η πόλη με τις νύφες». Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 60% των κατοίκων ζούσαν από τα αγροτικά αγαθά που παρήγαν οι ίδιοι, μια στρατηγική επιβίωσης δηλαδή καθώς ο ανταγωνισμός από τη Κίνα έκανε το μεγαλύτερο ποσοστό των κλωστοϋφαντουργικών μονάδων να βάλουν λουκέτο. Σήμερα φτώχεια και ανέχεια, εγκληματικότητα και ναρκωτικά, έχουν οδηγήσει την πόλη στην παρακμή.

Πόλη του Μεξικού - Μεξικό

Η πόλη του Μεξικό, μια πόλη 20 εκατομμυρίων κατοίκων είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αλλοτινής πρωτεύουσας των Αζτέκων. Σήμερα, απλά, βουλιάζει. Και αυτό γιατί είναι χτισμένη πάνω σε μια αποξηραμένη λίμνη. Σύμφωνα με κρατικές και ανεξάρτητες πανεπιστημιακές μελέτες, η Πόλη του Μεξικό βυθίζεται με ρυθμό που αγγίζει πλέον τα 10 εκ. τον χρόνο, έχοντας ήδη καταποντιστεί κατά 10 ολόκληρα μέτρα στα τελευταία 60 χρόνια! Το πιεστικότατο πρόβλημα έχει μπει πια για τα καλά στην ατζέντα του δημοτικού συμβουλίου αλλά και της μεξικανικής κυβέρνησης, αν και δεν είναι πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν…

Μπαντζούλ - Γκάμπια
Το μικρό έθνος της Δυτικής Αφρικής αναμένεται να χάσει την πρωτεύουσά του λόγω του ότι ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας και διαβρώνεται το έδαφος. Ηδη η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά ένα μέτρο, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ η διάβρωση του εδάφους έχει εξαφανίσει το 1/5 των δασών της. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ολα αυτά έχουν και τις οικονομικές τους επιπτώσεις καθώς τόσο τα τουριστικά αξιοθέατα όσο και τα ιχθυοτροφεία βρίσκονται στην παράκτια ζώνη, αυτή δηλαδή που πλήττεται κυρίως από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Τιμπουκτού - Μάλι
Το Τιμπουκτού αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ερημοποίησης. Ηδη ένα μεγάλο ποσοστό της πόλης έχει θαφτεί κάτω από τόνους άμμου, παρά τις προσπάθειες για δενδροφύτευση της περιοχής.
Νάπολι - Ιταλία

Το 2012 η Νάπολι είχε 960.000 κατοίκους. Λαμβάνοντας υπόψη και όσους κατοικούν στη γύρω περιοχή, στην συγκεκριμένη επαρχεία υπολογίζεται ότι δουν 3,5 εκατ. Άτομα. Ολοι αυτοί είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του... Βεζούβιου. Το διαβόητο ηφαίστειο που εξαφάνισε από προσώπου γης την Πομπηία το 79 π.Χ. εκρήγνυται κάθε 100 περίπου χρόνια, με την τελευταία φονική δράση του να έχει λάβει χώρα το 1944. Οι ειδικοί περιμένουν την επόμενη έκρηξή του στα μέσα περίπου του 21ου αιώνα, κάτι που θέτει την πόλη και τον πληθυσμό της σε άμεσο κίνδυνο. Μάλιστα, υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο εκκένωσής της.

Μπανγκόκ - Ταϊλάνδη
Η βυθίζεται και τίποτα δεν μπορεί να γίνει γι’ αυτό. Τα θεμέλια των κτιρίων καταποντίζονται μέσα στο λασπώδες χώμα, την ίδια ώρα που ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας αποστραγγίζεται για να μετατραπεί σε πόσιμο νερό, κάτι που επιδεινώνει άρδην την κατάσταση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Μπανγκόκ έχει δεν έχει 100 χρόνια πριν μετατραπούν οι δρόμοι της σε κανάλια.

Oλες οι παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ
Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν βάλει όλες τις παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ σε κίνδυνο. Οι κάτοικοί τους, που θέλουν να κάνουν κάποια επένδυση καλό θα είναι να φροντίσουν να την κάνουν στα υψηλότερα σημεία τους. Σχεδόν πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν λιγότερο από τέσσερα πόδια πάνω από υψηλή παλίρροια. Νέα Υόρκη, Νέα Ορλεάνη, Βοστώνη, Ουάσιγκτον, DC, και νοτιοανατολική Φλόριντα μπορεί να χαθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Αλλες πόλεις που μπορεί να επηρεαστούν είναι η Βαλτιμόρη, το Τσάρλεστον, το Χιούστον, το Γκάλβεστον, το Λος Άντζελες, το Λονγκ Αϊλαντ, το Σακραμέντο, η Φιλαδέλφεια, το Πόρτλαντ, το Σαν Ντιέγκο, το Σιάτλ, η Τακόμα, το Βιρτζίνια Μπιτς και το Νορφολκ.

πηγή: iefimerida.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα