Από 1η Οκτωβρίου, αστυνομικές ταυτότητες σε 20 λεπτά

Αστυνομικές ταυτότητες μέσα σε 20 λεπτά, με μία επίσκεψη στα αστυνομικά τμήματα και χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσουν δικαιολογητικά, θα μπορούν πλέον να εκδίδουν οι πολίτες, από την πρώτη του Οκτώβρη.

Αρχικά δεν αλλάζει τίποτα στις ταυτότητες, αλλά απλώς με την αλλαγή της διαδικασίας διευκολύνονται οι πολίτες και μειώνεται η γραφειοκρατία, εξοικονομούνται 59.000 εργατοώρες αστυνομικών και 74.000 εργατοώρες υπαλλήλων των ΚΕΠ και δήμων

Ποια είναι η νέα
διαδικασία;
Στη διαδικασία έκδοσης νέας αστυνομικής ταυτότητας θα συμμετέχει ενεργά ο πολίτης μέσω διαδικτύου. Σε μία φόρμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. ο πολίτης θα πρέπει να αναγράφει το ονοματεπώνυμό του, το ονοματεπώνυμο του πατρός του, το όνομα της μητρός του, ημερομηνία γέννησης και τον δήμο στον οποίο ανήκει. Εν συνεχεία, στο κάτω μέρος της φόρμας θα πρέπει να «κλικάρει» στην αναζήτηση όπου και «εντοπίζεται» με τη βοήθεια του Δημοτολογίου. Από εκεί και πέρα ακολουθεί κάποια εύκολα βήματα προκειμένου να υποβάλει σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για την έκδοση της ταυτότητάς του. Ουσιαστικά, η αστυνομία θα συγκεντρώνει τις πληροφορίες, όχι από τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος, αλλά μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο αιτών/η αιτούσα θα απαντούν σε τρεις τυχαίες ερωτήσεις για λόγους ασφαλείας και τις απαντήσεις θα τις γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι και στη συνέχεια, αφού προσκομίσουν φωτογραφίες τους, οι αιτούντες θα περιμένουν μόλις 20 λεπτά για να λάβουν στα χέρια τους την αστυνομική τους ταυτότητα.

Η ίδια διαδικασία θα απαιτείται και στην περίπτωση απώλεια ταυτότητας, ενώ θα χρειάζεται και μάρτυρας όπως γινόταν και στο παρελθόν, για την έκδοση ταυτότητας σε ανήλικους.

Ταυτότητες θα εκδίδονται με αυτόν τον τρόπο σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, ενω προωθούνται και οι σχετικές διαδικασίες ώστε οι αιτούντες αστυνομική ταυτότητα να μην χρειάζονται ούτε φωτογραφίες, αφού θα τις βγάζουν και αυτές στο αστυνομικό τμήμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα